palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

A Magyar Rádió drámapályázat nyertes pályázata

mr pályázat Gabnai Katalin „A jó élet” című színdarabja nyerte a Magyar Rádió (MR) drámapályázatát. A győztes pályamű jutalma 2.000 000 Ft. A második díjat Benedek Szabolcs: „A tárogató” című munkája kapta, pályadíja 1.500 000 Ft. A harmadik helyezést megosztva két dráma érdemelte ki, Lanczkor Gábor: „A malária” és Péhl Gabriella: „Patthelyzet” című írása, jutalmuk egyenként 500.000 – 500.000 Ft.

„Rengeteg ember érezte pályázati kiírásunkat bíztatásnak az írásra, valamiféle kihívásnak.  A több száz beküldött mű azt jelzi számunkra, sokan, sokfelé hallgatnak minket” – mondta Solténszky Tibor, az MR1-Kossuth Rádió Művészeti Produkciós Szerkesztőségének a vezetője.

A 4.500 000 Ft összdíjazású pályázatra a kortárs írók olyan drámai műveket küldhettek be, amelyek rádiójátéknak, illetve színpadi bemutatásra is alkalmasak lehetnek. Az elvárások között szerepelt, hogy a pályaművek magas irodalmi színvonalon ragadják meg korunk jellemző problémáit, hangulatait, életérzését. A pályázat nyílt és jeligés volt, azon bárki nevezhetett, magyar nyelven írott, új irodalmi művel. A 2009 őszén, a Színházi Világnapon meghirdetett pályázatra 413 mű érkezett, melyeket az  az MR1-Kossuth Rádió Művészeti Produkciós Szerkesztőségének munkatársai válogatták, majd a zsűri elé terjesztették. A zsűri így 46 darab pályaművet értékelt.

A zsűri tagjai Bereményi Géza, Gothár Péter, Marton László, Molnár Piroska, Radnóti Zsuzsa és Solténszky Tibor voltak.

„Lelkesítő a műfaji sokszínűség: a cigánymesétől, a szociografikus darabokon át a költői színművekig nagyon széles volt a spektrum” – nyilatkozta Radnóti Zsuzsa dramaturg, a zsűri elnöke.

A Magyar Rádióban évente átlag 50-60 irodalmi adaptáció, ill. rádiójáték hangfelvétele készül el. A művészi felolvasás, a hangoskönyvek elterjedésével a műfaj törzsközönsége jelentős számban gyarapodott.

Az őszi szezonban terveink szerint a nyertes pályaművekből rádiójátékok készülnek az MR stúdióiban.

Forrás:  Magyar Rádió