palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Társadalmi Vállalkozásfejlesztő Program 2013/2014 – NESsT pályázat

A NESsT és a Citi Magyarország idén is meghirdeti közös programját, 2013/2014. évi Társadalmi Vállalkozásfejlesztő programot, továbbra is azzal a céllal, hogy a társadalmi vállalkozási szektor fejlődését támogassa Magyarországon.
Az üzletviteli képzést és finanszírozást nyújtó, 7 hónapos programban 20 sikeresen pályázó  vehet részt, amelyek a jelen pályázati felhívásban szereplő kritériumok alapján nyújtják be  pályázatukat 2013. szeptember 23-ig emailben, a hungary@nesst.org címre.
A sikeres pályázók ingyenesen vehetnek részt a résztvevőnként egymillió forintot meghaladó értékű képzésben, míg a legsikeresebb üzleti tervet elkészítő 2-4 résztvevő összesen 21 000 dollár  pénzügyi támogatásban részesül társadalmi vállalkozása beindításához vagy fejlesztéséhez.
A programra olyan szervezetek és magánszemélyek jelentkezését várjuk, akik vagy egy új társadalmi vállalkozási ötlet életképességét szeretnék megvizsgálni, vagy egy már működő, és  növekedési potenciállal rendelkező társadalmi vállalkozást szeretnének megszilárdítani és növekedési pályára állítani. A jelentkezőktől elvárjuk, hogy elkötelezzék magukat egy komplett üzleti terv elkészítésére és vállalkozási készségeik fejlesztésére.
A program a Citi Alapítvány pénzügyi támogatása révén valósul meg, amely évek óta elkötelezett támogatója a közép- és kelet-európai társadalmi vállalkozásoknak. 2007 óta csak Magyarországon a NESsT és a Citi 7 közös társadalmi vállalkozásfejlesztő programot valósított meg sikeresen, melyek keretében összesen 82 nonprofit szervezet, kisvállalkozás és szociális szövetkezet részesült készségfejlesztési támogatásban. A pénzügyi támogatáson túl a Citi Magyarország önkéntes dolgozói szakmai tapasztalatukkal segítik a résztvevő társadalmi  vállalkozásokat az üzleti tervezés folyamán.
Mit az a társadalmi vállalkozás?
Jelen pályázat keretében a NESsT az olyan fenntartható vállalkozási tevékenységet tekinti társadalmi vállalkozásnak, mely alapvetően egy társadalmi probléma megoldására jött létre. A társadalmi vállalkozások számos jogi formát ölthetnek; nonprofit szervezetek, vállalkozások vagy magánszemélyek különböző formákban működtethetik, egy azonban közös bennük: a  társadalmi hatás áll a vállalkozás középpontjában, de emellett elkötelezettek a piaci orientáció
és a hosszú távú fenntarthatóság iránt is.
Milyen területeken várunk társadalmi hatást a program résztvevőitől?
Olyan pályázók jelentkezését várjuk, akik az alábbi területek egyikén kívánnak társadalmi vállalkozást indítani vagy növekedési pályára állítani:
  • Hátrányos helyzetűek foglalkoztatása vagy foglalkoztathatóságának növelése: képzés, munkahely létrehozása vagy munkahely-közvetítő szolgáltatások nyújtása a munkaerő-piacról kiszorult fogyatékkal élő embereknek, veszélyeztetett fiataloknak, etnikai kisebbségeknek vagy más perifériára szorult személyeknek. Az ilyen típusú vállalkozás vagy közvetlenül munkahelyet teremt a hátrányos helyzetű embereknek, vagy növeli 2013/2014. évi NESsT-Citi Társadalmi Vállalkozásfejlesztő Program  foglalkoztathatóságukat készségeik fejlesztése révén, vagy működése révén a nyílt munkaerő-piacon biztosít számukra elhelyezkedési lehetőséget. Példa: Az egyik magyarországi NESsT Enterprise, a fruit of care úgy támogatja az értelmi sérültek fenntartható foglalkoztatását, hogy olyan prémium kategóriájú ajándéktárgyakat terveznek, fejlesztenek és értékesítenek, amelyeket sérültek állítanak elő.
  • Hátrányos helyzetűek jövedelemszerzési lehetőségeinek javítása: fenntartható jövedelemszerzési lehetőségek teremtése kistermelők, kisiparosok vagy más alacsony jövedelmű/hátrányos helyzetű csoportok számára, akik piacra jutási nehézségekkel küzdenek. Az ilyen típusú vállalkozás gyakran szövetkezeti vagy egyesületi formában  működik, hogy a szervezet tagjainak a bevételeit növelje. Példa: Az egyik magyarországi NESsT Enterprise, a matyodesign matyó motívumokkal hímzett divatos ruhadarabokat és kiegészítőket tervez és forgalmaz, melyeket a matyóföldi Tardon élő hímzőasszonyok kézzel készítenek.
  • Technológiai újítások: alacsony jövedelmű és/vagy hátrányos helyzetű csoportoknak szóló technológiai megoldások, amelyek olyan szolgáltatásokhoz vagy technológiákhoz biztosítanak hozzáférést, melyekkel növelhetik jövedelmüket, fejleszthetik készségeiket vagy javíthatják életkörülményeiket. Példa: Az egyik magyarországi NESsT Enterprise, az Alko-soft Bt. látássérülteknek nyújt informatikai szolgáltatásokat és forgalmaz informatikai segédeszközöket, és ezen keresztül hozzájárul életminőségük javításához.
A társadalmi vállalkozásnak erős potenciállal kell rendelkeznie a társadalmi hatás növelésére. A növekedés a NESsT számára azt jelenti, hogy a társadalmi vállalkozás az alábbi lehetőségek valamelyikét rejti magában:
  • Munkahelyeket teremt/ fenntartható jövedelmet biztosít akár 500 embernek 3-5 éven belül.
  • A technológiai újítások esetében a társadalmi vállalkozás 3-5 éven belül akár 10.000 hátrányos helyzetű ember életminőségén javít.
Olyan jelentkezőket várunk, akiknek hosszú távú, merész elképzeléseik vannak a társadalmi vállalkozásukról. Álmodjunk nagyot!
Kik pályázhatnak?
Nonprofit szervezeteket, üzleti vállalkozásokat és egyéni jelentkezőket is egyaránt bátorítunk, hogy pályázzanak, a következő formákban:
  • Magyarországon bejegyzett civil szervezetek (alapítvány, egyesület), melyek küldetésüket kívánják erősíteni a társadalmi vállalkozás fejlesztésével;
  • Magyarországon bejegyzett gazdasági társaságok (kft, bt., nonprofit gazdasági társaságok), valamint szociális szövetkezetek, amelyek új vállalkozást szeretnének indítani, vagy egy meglévő üzleti tevékenységet fejleszteni/bővíteni hosszú távú társadalmi hatás elérése érdekében a fent említett területeken;
  • Vállalkozói készségekkel és tapasztalattal rendelkező magánszemélyek (az egyéni vállalkozói státusz nem feltétel), akik a fenti hatásterületek valamelyikén terveznek társadalmi vállalkozást indítani. Olyan egyéni pályázók jelentkezését részesítjük 2013/2014. évi NESsT-Citi Társadalmi Vállalkozásfejlesztő Program  előnyben, akik igazolni tudják, hogy legalább egy társuk vagy egy tanácsadó aktívan részt vesz az üzleti terv elkészítésben. A programban résztvevő egyéni pályázóknak a társadalmi vállalkozásfejlesztési program végéig meg kell alapítaniuk az üzleti modelljüknek leginkább megfelelő jogi személyiséggel rendelkező vállalkozási formát.
A pályázóktól erős elkötelezettséget várunk el a társadalmi vállalkozásuk fejlesztése iránt, ami a program 7 hónapos időtartama alatt nagyságrendileg 34 napnyi munkaidő-befektetést jelent.
A pályázókkal szemben támasztott feltételekről részletesen a Pályázati útmutatóban olvashat, mely a NESsT honlapján érhető el.
A program részletes menetrendje
A kiválasztott pályázók a NESsT munkatársainak vezetésével végigmennek az üzleti terv készítés folyamatán, melynek során lépésről-lépésre haladnak, folyamatosan fejlesztve készségeiket a társadalmi vállalkozási tevékenységek elvégzéséhez.
A program főbb szakaszai:
  • 1. szakasz : Vállalkozói felkészültség felmérése, illetve az üzleti ötletek előzetes értékelése (egy vagy két társadalmi vállalkozási ötletre)
  • 2. szakasz : Piackutatás, marketing és működés tervezése egy ígéretes vállalkozási ötletre (vagy egy már működő társadalmi vállalkozás bővítésére)
  • 3. szakasz: Pénzügyi elemzés, kockázatkezelés és társadalmi hatás mérése a társadalmi vállalkozás megvalósítására vagy bővítésére
  • 4. szakasz: Üzleti terv értékelése – A résztvevők prezentálják az üzleti tervüket egy ún. Üzleti Tanácsadó Bizottság előtt, mely a NESsT és a Citi értékelőiből és külső üzleti szakemberekből áll.
Azon pályázók esetében, akik már rendelkeznek üzleti tervvel vagy működő társadalmi vállalkozással, a felkészültségi szintjük szerint egyedi elbírálás alapján határozzuk meg, hogy a program mely szakaszában érdemes csatlakozniuk a folyamathoz.
A folyamat minden szakasza az előzőre építkezik. A résztvevőknek lehetőségük lesz, hogy értékeljék ötletük megvalósíthatóságát, meghatározzák a célpiacukat és pénzügyi előrejelzéseket készítsenek, továbbá megértsék a vállalkozásukhoz kapcsoló működési és kockázati tényezőket és a program végére elkészítsék a társadalmi vállalkozás megvalósításához/fejlesztéséhez az üzleti tervüket. A NESsT egyéni konzultációra is ad lehetőséget, elsősorban a piackutatás előkészítéséhez, illetve az üzleti terv fejezetek elkészítéséhez. A résztvevőktől elvárjuk, hogy minden szakaszban részt vegyenek a képzéseken; ez alapfeltétele annak, hogy a következő fázisba továbbléphessenek.
Minden szervezetnek vagy csapatnak 2 fővel kell részt venni ezeken a workshopokon; lehetőleg az egyik személy az legyen, aki a vállalkozást vezeti, a másik pedig, aki döntéshozatali jogkörrel rendelkezik, vagy olyan személyek, akik a két szerep kombinációját képviselik.
Mit nyerhet a pályázó egyén/szervezet a részvétellel? 
  • 7 hónapnyi ingyenes készségfejlesztési támogatást a társadalmi vállalkozási ötlet életképességének értékeléséhez, a társadalmi vállalkozás indításához és működtetéséhez.
  • Elkészül a társadalmi vállalkozás üzleti terve.
  • Pénzügyi támogatást: a NESsT és a Citi pénzügyi díjjal ismeri el 2-4 legjobb társadalmi vállalkozási koncepciót, összesen 21.000 USD összegben, melyet a díjazottak a vállalkozás indításához vagy továbbfejlesztéséhez használhatnak fel. A NESsT személyre szabottan dönt a támogatás legmegfelelőbb formájáról és feltételeiről minden egyes díjazott esetében.
  • Jogosultságot arra, hogy további vállalkozásfejlesztési támogatást kapjon a NESsT-től a társadalmi vállalkozás megvalósításához, mint az inkubációs portfólió tagja. A további támogatás feltételei: 1) magas színvonalú üzleti terv és jelentős piaci potenciál, 2) a NESsTnek legyen lehetősége további értéket hozzáadni a társadalmi vállalkozás fejlesztéséhez, 3) jelentős társadalmi hatás és növekedési potenciál, és 4) elfogadható befektetési kockázat a NESsT inkubációs portfólió tagokhoz képest (azaz a befektetés összege összhangban kell legyen a várható társadalmi hatással és nem lehet jelentősen nagyobb, mint más portfólió tagok esetében).
Hogyan lehet pályázni?
Egy a vállalkozási formának megfelelő pályázati adatlapot kell kitölteni és beküldeni, valamint egy prezentációt, amely bemutatja a pályázó motivációját és céljait.
A pályázati adatlap és a részletes pályázati útmutató letölthető a NESsT honlapjáról. A kitöltött adatlapot, a mellékleteket és a prezentációt a hungary@nesst.org email címre kell küldeni.
Beadási határidő: 2013. szeptember 23. 
A pályázók kiválasztása két körben történik majd:
  • 1. kör: a beadott pályázati adatlapok alapján 2013. szeptember 30-ig kiválasztunk legfeljebb 30 pályázót, akik továbbjutnak a második körbe.
  • 2. kör: a kiválasztott résztvevőket meglátogatjuk, velük személyes interjút készítünk. A látogatás célja, hogy jobban megértsük a pályázó hátterét, ötletét és terveit, megismerjük a csapatot és a rendelkezésre álló erőforrásokat. A személyes látogatások alapján kerül kiválasztásra a programba meghívást kapó 20 pályázó. A kiválasztás eredményéről a pályázókat a NESsT 2013. október 18-án értesíti.
Amennyiben kérdése merül fel a programmal kapcsolatban, érdeklődjön Tóth Lauránál az ltoth@nesst.org email címen, vagy a +36 1 267 0231-es telefonszámon.