palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

19. Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny 2009/2010

innovacios_versenyAz ifjú feltalálókat és tudósjelölteket keressük! A Magyar Innovációs Szövetség az Oktatási és Kulturális Minisztériummal és a Duna Televízióval közösen a 2009/2010-es tanév időszakára, 19. alkalommal hirdeti meg az Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyt.

KIK INDULHATNAK?
Egyénileg vagy kétfős csapatba szerveződve pályázhat minden 1989. október 1. és 1996. augusztus 31. között született fiatal. Egyetemisták, főiskolások közül csak elsőévesek vehetnek részt a versenyen, akkor, ha a pályázati munkát az egyetem, főiskola megkezdése előtt végezték. Pályázhatnak határon túli magyar fiatalok is, de az európai döntőn csak azok vehetnek részt, akik magyarországi iskolába járnak.

Mit lehet nyerni?

 • I. díj: (max. három) havi 30 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
 • II. díj: (max. három) havi 20 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
 • III. díj: (max. négy) havi 10 000 Ft-os ösztöndíj egy évig

a fiatalok szakmai, tudományos továbbfejlődésének támogatására.

A legfiatalabb díjazott megkapja a Siemens Zrt. 100 000 Ft-os, egyösszegű Junior Ösztöndíját is.

A legjobb pályamunkát beadott határontúli pályázó a Magyar Innovációs Szövetség egyösszegű, 100 000 Ft-os ösztöndíját kapja meg. Az első és második helyezett fiatalok által megjelölt egy-egy tanár (vagy konzulens) egyszeri 100 000 Ft-os ösztöndíjban részesül. (A zsűri a díjak között indokolt esetben átcsoportosításokat hajthat végre. A zsűri döntése végleges, fellebbezésnek helye nincs.)

Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1-3. helyezettjei a felsőoktatási intézmények döntése alapján 25 többletpontot kaphatnak a felvételi eljárás folyamán.

A legjobb három pályázat lehetőséget kap 2010. szeptember 24-29 között Liszabonban, az Európai Unió által, 33 ország részvételével rendezendő európai döntőn való részvételre, ahol további értékes pénz- és különdíjakat (3500-7000 euró) lehet nyerni.

A versenyen kiválasztott tehetséges fiatalok számos nemzetközi rendezvényen vehetnek részt, többek között a tudományos versenyek olimpiáján az USA-ban (INTEL ISEF), a Stockholm International Youth Science Seminar-on, ill. a Nobel-díj átadási ünnepségen, a London International Youth Science Forum-on, az International Sustainable World Project Olympiad-on Houstonban, valamint a China Adolescent Science & Technology Innovation Contest c. versenyen.

MIVEL LEHET RÉSZT VENNI?

Pályázni lehet műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő, ill. tudományos munka eredményével. A versenyen bármilyen egyéb versenyre vagy pályázatra készített pályamunkával, ill. műszaki alkotással is részt lehet venni.

Hogyan kell nevezni?
A kidolgozandó vagy megoldandó feladat vázlatát legfeljebb 2 gépelt oldal terjedelemben, lezárt borítékban kell benyújtani 3 példányban, levélben vagy személyesen 2010. január 6-án, 15 óráig beérkezően.
A borítékra rá kell írni: “INNOVÁCIÓS VERSENY”.

A pályázatnak tartalmaznia kell:

 1. a kiválasztott kutatási vagy fejlesztési témát
 2. a megoldásra irányuló javaslatot
 3. az elérendő célt
 4. a konkrét megvalósítás módját, továbbá:
  • a résztvevő(k) nevét, születési időpontját;
  • lakcímét, telefonszámát, e-mail címét;
  • nyelvtudását;
  • iskolájának (munkahelyének) nevét, címét és telefonszámát;
  • a konzulens vagy felkészítő tanár nevét, címét és telefonszámát.

Beküldési határidő: 2010. január 6., 15 óra

Letölthető kiírás

Hová kell küldeni?
A pályázatok beérkezési, ill. leadási helye a verseny titkársága:
MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG
1036 Budapest III., Lajos u. 103.
tel.: 453-6572, fax: 240-5625,
e-posta: innovacio@innovacio.hu
portál: www.innovacio.hu

A verseny titkára:
Riba Nikolett, a MISZ marketing menedzsere.
A versennyel kapcsolatban a fenti címen és telefonon lehet érdeklődni.

Mit fogadnak el?
A pályázat elfogadásáról a tudományos vagy műszaki cél, ill. színvonal és a kidolgozhatóság figyelembevételével határoz a bírálóbizottság. A döntésről minden pályázó értesítést kap 2010. február 3-ig.

Hogyan tovább?
Az I. fordulóban elfogadott pályázatok tudományosan megalapozott, részletes kidolgozását, ill. a fejlesztés eredményét 2010. május 3-án, 15 óráig beérkezően kell beküldeni a verseny titkárságára. A pályamunkákat 3 példányban kell elkészíteni max. 7 A4-es, gépelt oldal terjedelemben (12 pontos betű, normál sorköz). Az ábrákat, grafikonokat külön, mellékletként (+max 10 oldal) kell a dolgozatba illeszteni, melyet nem szabad bekötni, összefűzni. Csatolni lehet a bemutatást elősegítő saját készítésű modelleket, műszaki megoldásokat, kísérleti berendezéseket.

Mit értékelnek?
A Verseny II. fordulójában kidolgozott pályaműveket a zsűri az alábbi szempontok alapján értékeli:

 • a probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása;
 • a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke;
 • az írásos anyag, ill. műszaki alkotás (vagy modell) színvonala; ill. az elkészített eszköz működőképessége;
 • a projekt befejezettsége (koncepció, konklúzió) és hasznosíthatósága;
 • az eredmények világos értelmezése.


… egyéb tudnivaló?

A legjobb munkákat a pályázók a Duna TV “Heuréka, megtaláltam” c. különműsorában személyesen mutatják be. A bemutatásra alkalmas pályaműveket 2010. júniusában kétnapos kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők a Millenáris Parkban, a Csodák Palotájában. Az ünnepélyes díjátadásra a kiállítás megnyitóján kerül sor.

A pályázatok kidolgozását vállalatok, intézmények anyagilag is támogathatják. A verseny szervezői biztosítják a nyilvánosságot a támogatások elnyerése érdekében, ill. közreműködnek az indokolt költségek megtérítésében.

Forrás: MISZ