palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Növekedés várható a napenergia fejlesztések területén a jövő évben

Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

Növekvő befektetési hullám kezdődhet a napenergia területén Magyarországon a következő években. A napenergia a lesz a jövő megújuló energiaforrása az országban.

Már az idén is teljes mértékben kihasználták a napenergia fejlesztésre nyújtott támogatási lehetőségeket a magányszemélyek és vállalkozások is. A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervében kiemelt feladatként  jelölte meg a környezetbarát napenergia hasznosításának növelését. Az akcióterv 2030-ig legalább 6000 megawatt napenergiatermelő-kapacitás üzembe helyezését ösztönzi. Ez év végére a napenergiatermelő-kapacitás elérheti a 2000 megawattot, ez több mint a duplájára nőtt az utóbbi két évben.

Előkészületben van a lakossági napelemes rendszerek kiépítéséhez várhatóan 2021 második felétől vissza nem térítendő támogatást biztosító új program.

A szintén idén elfogadott új Nemzeti Energiastratégia, 2040-es kitekintéssel 2030-ig határozza meg Magyarország energia- és klímapolitikai prioritásait, a 2030-ig szóló Nemzeti Energia és Klímatervet és az I. Éghajlatváltozási Cselekvési Tervet.

A második legnagyobb szén-dioxid kibocsátó az országban a közlekedési ágazat, ennek megfelelően az ágazat zöldítési programja is új támogatásokban bízhat, ilyen például a Zöld busz program, amelyben 120 millió euró forrást biztosítanak tíz éven át elektromos buszok beszerzésére a dízelek helyett.

A kormány célja, hogy tíz éven belül minden második busz környezetbarát legyen a nagyvárosok helyi közlekedésében. Az év első felében az uniós tagállamok közül nálunk nőtt a legnagyobb mértékben a forgalomba helyezett alternatív hajtású autók száma, zöld rendszámos gépkocsikból 20 ezer van forgalomban, kétszer annyi, mint 1,5 éve.

Forrás: kormany.hu