palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

„In-Spirál-Ház” Képzőművészeti pályázat

A Csokonai Művelődési Központ Újpalotai Szabadidő Központja és a Zsókavár Galéria képzőművészeti pályázatot hirdet fiatal, alkotó képzőművészek részére „In-Spirál-Hház” címmel három választható témakörben.

Az újpalotai lakótelep szerves részeként, az egykori C5-ös városközpont, az újpalotaiak főközpontjának terve (tervezők: Callmeyer Ferenc, Tenke Tibor) összetett társadalmi-gazdasági okok miatt korábban nem valósulhatott meg.
Újpalotán, a mai Zsókavár utcában, a Fő tér közelében mindössze egy furcsa szerkezet darab alakult ki, amelyet Callmeyer Ferenc építész egy interjúban „funkcionálatlan ringlispíl”-nek nevezett. („Újpalota építészeti múltja”, dokumentumfilm, 2005. – 39 perc, Szerkesztő-riporter: Kelemen Árpád, operatőr: Bajnóczy Attila)
Az évek során a Toronyház mellett ez a sajátos szerkezet – a hetvenes évek egyik „torzója” – is a városrész egyik jelképévé; „befejezetlen emlékművévé” vált.

A pályázat célja

A lakótelepi sajátos vizuális környezet felfedezése. A lakótelep vizuális „változásnyomainak”, összetettségének megértése. A „múlt-jelen-jövő” időnyomainak jelrendszere a lakótelepen – az alkotó képzelet, a képzőművészet lehetőségeivel.

A pályázat célja, hogy segítse a tehetséges alkotóművészeket önálló vagy csoportos képzőművészeti kiállítás rendezésében – ezáltal segítse pályakezdésüket és/vagy művészi fejlődésüket. Segítse az alkotókat – sajátos formanyelvük, egyéni hangvételük alapján – tartalmában korszerű, technikailag színvonalas művek létrehozásában.

Pályázhat

18. életévét betöltött illetve 2013. május 31-ig – tizennyolcadik életévét betöltő alkotó, fiatal/pályakezdő képzőművész (festő-, grafikus-, szobrász-, intermédia művész), fotós vagy bármely művészeti vagy egyéb szakterület képviselője, aki kedvet érez a témának megfelelő alkotásra. A pályázat benyújtható egyénileg és csoportosan egyaránt.

A pályázat tartalmi és formai követelményei

Választható témakörök:

  • a./ „Spirál-ház(torzó)”, mint műalkotás
  • b./ Virtuális szabadtéri kiállítás terve a „spirálban” – látványterv rövid műleírással
  • c./ „Lakótelepi időgép” – az újpalotai lakótelep jelrendszere a műalkotásban

Technika: szabadon választott (bármilyen képgrafikai, tervező grafikai technika vagy sokszorosító grafikai eljárás, festészeti technikák, kisplasztika, montázs, kollázs, makett, fotó, animáció, videó, installáció, stb.)

b./ A látványterv részletes műleírása: maximum 2 oldal (A4-es). A látványterv vagy látványterv-sorozat – a jelentkezési lap alapján – külön részletes műleírás nélkül is beadható a pályázatra.

Egy pályázó egy választott témakörben pályázhat – szabadon választott technikával készült – egy alkotással vagy sorozattal. A sorozat maximum öt részből/képből állhat.

Az alkotás mérete (paszpartu nélkül) maximum 100x70cm-es lehet, plasztika, makett esetében maximum méret: 70x100x50cm. Installációnál fotó- vagy videó-dokumentációt kérünk. Az alkotásokat keret nélkül, paszpartuban vagy anélkül lehet benyújtani a megadott maximum méret figyelembe vételével. Kisebb méretű alkotásoknál (a kiállítási lehetőségek miatt) 50x70cm, 40×50 illetve 30x40cm méretű alkotások benyújtását javasoljuk.

Benyújtandó

  • 1db alkotás/terv vagy 1db sorozat, amely maximum 5 db képből/részből áll,
  • a pályázat mellékleteként megjelent kitöltött adatlap 1 példányban.

A pályaművek és a pályázati adatlap beadásának módja

Személyesen, az eredeti alkotás vagy fotó-dokumentáció benyújtásával illetve videó-dokumentáció esetén adathordozón (CD, DVD) az Újpalotai Közösségi Ház információjában. Cím: 1157 Bp., Zsókavár u. 15. tel: 06/1-410-0836, hétköznapokon 9-19 óráig.

Megközelíthető: a Belváros felől a 173, 173E autóbuszokkal, Újpest felől a 196, 196A autóbuszokkal, a Mexikói úttól a 69-es villamossal.

Letölthető dokumentum

Palyazati_adatlap_zsokavar_galeria_2013(1)

Beadási határidő: 2013. május 17. péntek 19 óra

A pályázat elbírálása

A pályázati alkotásokat szakmai zsűri értékeli. A beadott pályaművekből – a zsűri döntése alapján – 2013. júniusában kiállítást rendezünk a Zsókavár Galériában.

A kiállítás megnyitót 2013. június 4-én, kedden 18 órakor az Újpalotai Napok keretében rendezzük.

A kiállításra kerülő művekről minden alkotót e-mailban értesítünk 2013. május 30-ig. A beadott sorozatokat a zsűri megbonthatja, a tárlat rendezés szempontjai alapján egy-egy képet kiemelhet. A kiállítási meghívókat előzetesen május végén e-mailben küldjük.

Az értékelés szempontjai: A beadott művek, tervek kvalitása. Kreativitás, ötlet és képzőművészeti technikai megvalósítás minősége.

Díjak, elismerések: A legkiemelkedőbb pályázók 2014-ben a Zsókavár Galériában önálló vagy csoportos tárlaton vehetnek részt. A Csokonai Művelődési Központ Újpalotai Szabadidő Központja számukra 200-200 db nyomdai meghívót biztosít a kiállításokra, vállalja a kiállítás megnyitó vendéglátási költségeit meghatározott keret szerint, szakmai publikációt biztosít a www.csokonaimk.hu honlapon és a helyi médiában, nyomdai plakáton és honlapokon hirdeti a tervezett tárlatokat.

Minden pályázó tárgyi jutalomban részesül (emléklap, különböző helytörténeti kiadványok, szakmai CD és/vagy könyv).

A pályázat anyagából – az USZIK sikeres pályázata esetén – katalógus és/vagy DVD készül.

A pályázat beadásával kapcsolatos további információ

Nevezési és részvételi díj nincs.

A pályázati kiírás és az adatlap nyilatkozattal letölthető a Csokonai Művelődési Központ honlapjáról: www.csokonaimk.hu., vagy e-mailben kérhető Nagy-Simon Patríciától és Kissné Breczek Margittól:  simonpati@gmail.com és breczekmargit@gmail.com e-mail címeken.

A pályázathoz – előzetes telefonon vagy e-mailben történő időpont egyeztetés alapján – szakmai anyag és tájékoztatás kérhető Újpalota helytörténetéről. Kelemen Árpádtól az Újpalotai Szabadidő Központ vezetőjétől: Újpalota alapítása, építészeti tervei, építése, részeinek története, folyóiratok, könyvek, filmek; Kissné Breczek Margit művésztanártól: lakótelepi vizuális környezet és betekintés vizuális nevelési kísérletekbe, kutatásokba.

Pályázati információk: Nagy-Simon Patrícia simonpati@gmail.com és Kissné Breczek Margit, breczekmargit@gmail.com címen.

Ajánlott szakirodalom, amely telefonos egyeztetés után az Újpalotai Közösségi Házban is megtekinthető és elérhető a pályázatra való felkészülés, alkotás során:

Lipp Tamás: Honfoglalás Újpalotán, Kossuth Könyvkiadó, Bp., 1978.

Lipp Tamás: Álom szocreál kivitelben, Újpalotai Szabadidő Központ, Újpalota, 2009.

Szepes Erika: Újpalota – egy városrész regénye, PressCoord Kft., Újpalota, 2002.

30 év krónikája – Szemelvények az Újpalotai Szabadidő Központ három évtizedének történetéből, Csokonai Művelődési Központ Újpalotai Szabadidő Központja, Bp., 2010.

Újpalota 40 éves – Mozgóképes krónika 1-2. DVD, Szerkesztette: Kelemen Árpád, Újpalotai Szabadidő Központ, Újpalota, 2010.

A pályázat és kiállítás szervezői:

Csokonai Művelődési Központ Újpalotai Szabadidő Központja
Zsókavár Galéria
Kissné Breczek Margit
művésztanár

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

palyazatok.org will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.