palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

„Tiszta levegő – Mozdulj érte!” kreatív pályázat

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma ismét rajz-, fotó- és családi kreatív pályázatot hirdet az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap alkalmából. A pályázaton a „Tiszta levegő – Mozdulj érte!” jelmondathoz kapcsolódó alkotásokkal lehet részt venni.

Pályázati kategóriák:

 1. Rajzpályázat:

  • óvodás kategória
  • kisiskolás kategória (1-4. osztály)
  • felső tagozatos kategória (5-8. osztály)

2. Fotópályázat:

  • felső tagozatos kategória (5-8. osztály)
  • középiskolás kategória (9-12. osztály)
  • felnőtt kategória

 3. Családi kreatív pályázat

A pályaművek témái:

Kérjük, hogy az alkotások az Európai Mobilitási Hét idei mottójával, a „Tiszta levegő – Mozdulj érte!” jelmondattal kapcsolatos üzenteket jelenítsenek meg!

Levegővétel nélkül nincs élet, de mi az, amit belélegzünk? A 2013. évi Európai Mobilitási Hét célja: ráirányítani a figyelmet arra, hogy tiszta levegővel egy egészségesebb, boldogabb Európában élhetünk.

A tények önmagukért beszélnek: a tisztább levegőjű városok egészségesebb települések is egyben. A szennyeződésektől mentes levegő átlagosan nyolc hónappal hosszabbítja meg a várható élettartamot. A tiszta levegő pozitív hatással van az ember egészségre: csökkenti a légzőszervi, illetve a szív-és érrendszeri problémák kialakulásának valószínűségét. Megfordítva: a szennyező anyagokat tartalmazó levegő – ezen belül különösen a kisméretű szilárd részecskék és a nitrogén-dioxid – növeli a tüdőbetegségek, beleértve az asztma, a tüdőgyulladás, és a tüdőrák előfordulását. A legveszélyeztetettebb csoportba tartoznak a kisgyermekek, az idősebb korosztályba tartozók és a krónikus légúti betegségben szenvedők.

A negatív hatások nem csak az emberi egészségre veszélyesek, a légszennyezés káros hatással van a környezetünkre is: előidézi a savas esők kialakulását, fajok kihalását eredményezve csökkenti a biológiai sokszínűséget, az ózonréteg pusztulását okozhatja és felgyorsítja az éghajlatváltozást.

 Változó közlekedési szokásaink is hatással vannak a városi levegő minőségére. Az idei Európai Mobilitási Hét szlogenje, a „Tiszta levegő –Mozdulj érte!” tükrözi azt a személyes felelősséget, hogy utazási szokásainkkal befolyásolhatjuk lakóhelyünk, környezetünk levegőjének tisztaságát. Ez arra figyelmeztet bennünket, hogy mindannyiunknak szerepe, felelőssége és lehetősége van jobbítani körülményeinket. Még az olyan kis változtatás is, mint például ha a munkába járáshoz az autó helyett a kerékpárt vagy a közösségi közlekedést választjuk, javítja az életminőséget.

A pályázatra beküldött munkában határozottan jelenjen meg, hogy az alkotó milyennek képzeli a tiszta levegőjű, élhető várost. Várjuk az arra vonatkozó javaslatok bemutatását is, miként lehet a közlekedési szokásainkon kedvevőbb irányba változtatni. Mit tehetünk annak érdekében, hogy tisztább legyen környezetünk levegője?

Fontos, hogy gyerekeink/szüleink megértsék: felelősségünk közös, és lehetőségünk is van cselekedni, kicsiknek-nagyoknak egyaránt. Kérjük, hogy a pályaművek tartalma segítse ezeknek a gondolatoknak a megismerését.

A pályaművek elkészítése:

rajzpályázatra A/3 vagy A/4 méretű, fekvő vagy álló rajzlapokon megvalósított művek nevezhetők. Az elkészítés technikája szabadon választott (pl.: vízfesték, tempera, olajfesték, filctoll, tollrajz, zsírkréta, pasztell, montázs, batikolás, kollázs, vegyes technika stb.). A rajzpályázatra egy alkotó kizárólag egyetlen alkotással pályázhat! A beküldött anyagot nem szükséges képkerettel ellátni. Javasoljuk, hogy az oktatási intézmények a gyermekek pályázatait összegyűjtve küldjék el.

Kérjük, hogy a rajzok esetén az 1. számú mellékletben szereplő lap(ok) kitöltésével és annak a pályázati munka hátuljára történő felragasztásával adják meg az alkotás címét, a pályázó nevét, életkorát, évfolyamát, az iskola/óvoda nevét, címét, e-mailcímét stb. Az olvashatatlan vagy adatokat nem tartalmazó pályaműveket nem áll módunkban elbírálni!

családi kategóriában a rajz- és fotóműveken túl bármely szabadon választott technikával készített alkotással lehet nevezni, amelynek elkészítésében az összes benevezett családtag részt vett. [pl. 1 perces kisfilm, fotósorozat, rajz, makett vagy montázs/kollázs (max 50×50 cm), prózai mű, vers stb.]

A családi kategória nagymértékben épít a család alkotóerejére, teremtő gondolataira, ezért igen kevés megkötést tartalmaz. A pályázat lényege, hogy a család, miután elbeszélgetett a pályázati kiírásról, a megbeszélés nyomán közös munkával, együttműködve alkot, egyetlen pályaművet létrehozva, amely közös munkájuk gyümölcse. A beküldött anyag melléklete a mű címe, a készítő családtagok neve, életkora és családban betöltött helye (pl. szülő, gyermek, nagyszülő, nagynéni stb.).

A rajz- és családi pályázati anyagokat az alábbi címre kérjük postai úton eljuttatni:

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

„Európai Mobilitási Hét” rajzpályázat

1440 Budapest, Pf. 1.

fotópályázatra egy-egy pályázó maximum 3 db digitális vagy digitalizált JPG formátumú felvételt küldhet be. A fotók hosszabbik oldala 2000 pixel legyen vagy a nagyítható (levilágítható, nyomtatható) képméret 210×297 mm-re legyen beállítva. A kép mérete nem haladhatja meg a 3 Mb-ot.

Minden felvétel file-neve a pályázó családneve és keresztneve ékezetek nélkül egybeírva, majd a kép rövid (egy-két szavas) címe. A családnév előtt sem sorszám, sem előtag (dr., id., ifj. stb.) ne szerepeljen. Mindezeket a mellékletben szereplő nevezési lapon lehet feltüntetni. Csak így tudjuk a file-névlistát abc-sorrendben kezelni.

A fotó-pályaműveket e-mailben lehet beküldeni az emhfotopalyazat@nfm.gov.hu címre. Egy küldemény terjedelme ne legyen nagyobb, mint 10 Mb. Ha szükséges, akkor a képek több levél mellékleteként küldendők. Becsomagolt állományokat, óriásleveleket nem fogadjuk, nem töltjük le. A műveket egyenként kell az elektronikus levélhez csatolni. Kérjük csatolni a levélhez a kitöltött 2. számú mellékletet is.

Pályázati határidő: A pályázatok postára adási, illetve e-mailben történő elküldésének határideje: 2013. június 28. éjfél. A határidő lejárta után elküldött pályázatokat a zsűri nem tudja figyelembe venni. 

Díjazás, jutalmak, eredményhirdetés:

Az alkotásokat korosztályonként egyéni és családi kategóriában értékeljük és jutalmazzuk. A legsikeresebb művek alkotóit kerékpárral jutalmazzuk. A fődíjakon túl, a bírálóbizottság döntése alapján különdíjak (rollerek, multimédiás lejátszók, könyvvásárlási utalványok) is gazdára találnak. A bírálóbizottság fenntartja magának a jogot, hogy a pályaművek értékelésekor egyes korosztályokat és kategóriákat összevonjon, illetve más díjazási módokat állapítson meg.

A legjobb alkotásokból a pályázat kiírói kiállítást rendezhetnek. A pályázat beküldésével a pályázó törvényes képviselője hozzájárul ahhoz, hogy a pályamű a kiállításon és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapján, non-profit kiadványában megjelenjen az alkotó nevének és életkorának feltüntetésével.

Az eredményhirdetésre és a díjátadó ünnepségre az Európai Mobilitási Hét ideje alatt (2013. szeptember 16-22.) kerül sor. A rendezvény pontos időpontjáról és helyszínéről a díjazott alkotókat és oktatási intézményüket tájékoztatjuk. Az ünnepségre vidékről meghívott gyerekek és egy felnőtt kísérőjük útiköltségét (vonat- illetve autóbuszjegyét) a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium számla ellenében megtéríti.

A beérkezett alkotásokat nem küldjük vissza. A pályaművek 2013. október 30-ig átvehetők a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban (Budapest I. kerület, Fő utca 44-50).

További információk: Részletes tájékoztatás a 06-1-795-6799-es telefonszámon vagy az imre.meszaros@nfm.gov.hu e-mail címen kérhető.

 Letölthető dokumentumok:

pályázati felhívás (pdf)

a pályázat 1. számú melléklete

a pályázat 2. számú melléklete

Forrás: Tiszta levegő – mozdulj érte! kreatív pályázat