palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

11 milliárd forintot kaptak az energetikai innovációs pályázatok támogatottjai

Megemelt támogatási kerettel, mintegy 11 milliárd forint támogatást nyertek az ITM gondozásában megjelent energetikai innovációs pályázók támogatottjai.

A karbonmentes energiatermelés integrációját megkönnyítő power-to-gas (áramból gáz) technológiák támogatására kiírt a „Karbonmentes, többlet villamos energia innovatív technológia által gázenergiává (hidrogén, biometán) történő alakítását célzó fejlesztések megvalósítása című (kódszám: 2020-3.1.2-ZFR-KVG) pályázatra eredetileg 4 milliárd forintot terveztek, de a magas színvonalú pályázatok és a jelentős túligénylés miatt a keretet 8 milliárd forintra emelte a szaktárca. Ezzel a támogatással a következő két évben öt mintaprojekt valósulhat meg, összesen csaknem 12,5 milliárd forint beruházási költséggel.

A támogatott között a Magyar Földgáztároló Zrt. 1,9 Mrd forintot kapott az Akvamarin Projekt – Hidrogén energiatárolási innováció a Magyar Földgáztároló Zrt-nél című projektjére, a VPP SOLAR Fejlesztő, Építő és üzemeltető Kft. a Karbonmentes Innovatív Hidrogén Megoldás Kereskedelmi Léptékű Piaci Fejlesztése projektre 2 Mrd forintot, a Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. a Szegedi Tudományegyetemmel közösen a bükkábrányi naperőmű megújuló áramtermelését hasznosító innovatív energiatároló technológia fejlesztésére 1,2 Mrd forintot, a Dél-Zalai Víz- és Csatornamű Zrt., a Pannon Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közös projektre  a Power-to-Gas – Szezonális energiatárolásra alkalmas metanizáló berendezés fejlesztésére  1,3 Mrd forintot és a BIOGÁZ UNIO Zrt., a BAKONY BIO Zrt. és a Szegedi Biológia Kutatóközpont közös projektje a Cirkuláris bioenergia termelés a biogáz és P2G technológiák összekapcsolásával 1,6 Mrd forintot kapott.

A naperőművek térnyerése miatt szükségessé váló innovatív hálózatfejlesztési megoldásokhoz, valamint akkumulátoros villamosenergia-tároló telepítéséhez 2,7 milliárd forintot nyertek el vállalatok, a támogatások 4,7 milliárd forint értékű fejlesztés megvalósítását segítik együtt.

A hazai forrásból előállítható energiatermelés ösztönzése hozzájárulhat Magyarország 2050-re kitűzött klímasemlegességének eléréséhez, az ország importigényének csökkentéséhez, így az ellátásbiztonság növeléséhez is.

A power-to-gas technológiák fejlesztése a nagy mennyiségben termelt, egy adott pillanatban felesleges karbonmentes, zöld villamos energia hasznosítására nyújtanak megoldást. Gáznemű energiahordozóvá, hidrogénné vagy biometánná alakítják a villamos energiát, így az akkumulátoros technológiák lehetőségeihez képest jóval hosszabb ideig teszik tárolhatóvá. Az ilyen megoldásokra az időjárásfüggő napelemes termelés felfutásával egyre nagyobb szükség lesz, mert biztosíthatják az ingadozó villamosenergia-termelés befogadásához szükséges hálózati rugalmasságot. A minél nagyobb arányú karbonmentes áramtermeléshez nagy mennyiségű megújuló energiára van szükség, ennek kezelését, adott esetben tárolását tudják megoldani ezek a fejlesztések.
A nyertes vállalatok felsőoktatási intézményekkel, kutatóközpontokkal együttműködve valósítják meg a mintaprojekteket.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) közreműködésével meghirdetett energetikai innovációs pályázatok pénzügyi forrását a szén-dioxid-kvóták értékesítéséből származó bevételek klímavédelmi célú felhasználását szolgáló, az ITM kezelésében álló zöldgazdaság-finanszírozási rendszer biztosítja.

(Forrás: kormany.hu)