palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

2016 végéig az összes vidékfejlesztési támogatás megnyílik

szechenyi 2020Ez év végéig az összes vidékfejlesztési forrás megnyílik. Az összesen 1300 milliárd forintnyi forrásból, már majdnem a felére, most is lehet pályázni.

Az előző ciklussal ellentétben, a jelenlegi ciklusban a kormány a kis- és közepes vállalkozásokat és családi gazdálkodásokat kívánja kiemelten támogatni.

A vidékfejlesztési pályázatok kiemelt célja a munkaerő igényes ágazatok, mint az állattenyésztés, a kertészet és az erdőgazdálkodás fejlesztése, illetve a termékek feldolgozását segítő, kiegészítő beruházások.

Február nyílik meg az élelmiszer-feldolgozással kapcsolatos beruházásokra vonarkozó pályázat, amelyre összesen 151 milliárd forint áll rendelkezésre.

A kertészeti fejlesztésekre – ültetvénytelepítés, üvegházak, fóliák kialakítása, hűtőházak építése, gomba-, gyógy- és fűszernövény termesztés – vonatkozó pályázatok mitegy 90%-a, 66 milliárdnyi forrás már elérhető.

Az idén is folytatódik a népszerű Földet a gazdáknak program, amelynek első ütemében a földhaszonbérleti-pályázatokon összesen 290 ezer hektár állami területet adtak bérbe, ebből 60 ezer hektár ( az eladott földterületek 38%-a) a fiatal gazdáknak jutott. Az állami földek értékesítése során, a nagy birtoktestekkel rendelkező földek eladásán van a hangsúly, az értékesített földterület átlagmérete 41 ha. Az állami földterületből, mintegy 130 000 hektár került magántulajdonba, s ebből nincs 10 000 hektár, ami 3 ha alatti birtoktest.
A március 1.-én induló új földértékesítési hullámban 142 ezer hektárra licitálhatnak a gazdálkodók.

A Széchenyi 2020 keretében jelenleg érvényben lévő vidékfejlesztési- és mezőgazdasági pályázatok:

Fiatal gazda pályázat ( VP 2-6.1.1-16)

Kertészet korszerűsítése – gyógy- és fűszernövény termesztés fejlesztése pályázat ( VP 2-4.1.3.3-16)

Kertészet korszerűsítése – gombaházak – hűtőházak létrehozására, meglévő gombaházak – hűtőházak korszerűsítése pályázat ( VP 2-4.1.3.4-16 )

Kertészet korszerűsítése- üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyságának növelése geotermikus energia felhasználásának lehetőségével pályázat ( VP-2-4.1.3.1.-16 )

Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése pályázat ( VP 2-6.3.1-16 )

Pályázat trágyatárolók építésére ( VP-5-4.1.1.6-15 )