palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

A 7,5 milliárdos kérdés természeti vetélkedő középiskolásoknak

mteszA Magyar Természetvédők Szövetsége „A 7,5 milliárdos kérdés” címmel, országos környezeti- és globális nevelési 3 fordulós vetélkedőt hirdet 14-19 éves diákokból álló osztályok számára. A vetélkedő 2015. október 1-től 2015. december 11-ig tart, fődíja egy három napos (2 éjszakás) osztálykirándulás.

A vetélkedő témája

A vetélkedő célja, hogy a résztvevő fiatalok a 2015 Fejlesztés Európai Évéhez (EYD 2015) kapcsolódóan megismerjék napjaink környezeti, társadalmi és gazdasági problémáit, azok globális összefüggéseit és felismerjék saját felelősségüket és azt, hogy egyéni szintjükön mit tehetnek ezen problémák mérséklésére.

Jelenleg bolygónkon 7 és fél milliárd ember osztozik, kiket érintenek globalizálódó világunk válságtünetei: szélsőségessé váló időjárás, vízhiány, társadalmi egyenlőtlenségek… A diákokat most közös gondolkodásra hívjuk, melynek során izgalmas, rejtélyekkel és összefüggésekkel teli kihívásokon keresztül alakíthatják a világ sorsát.

A vetélkedő során az osztályok változatos, kreatív feladatokon keresztül – összefüggéseket keresve, esettanulmányokat kutatva és elemezve, majd eredményeiket egyedi módon bemutatva az iskolának – járnak a fenntarthatósági dilemmák és kérdések nyomában.

A vetélkedő sikeres végrehajtását a diákoknak és tanáraiknak szóló online háttéranyagok segítik majd.

Jelentkezés feltételei, regisztráció

A vetélkedőre 14-19 éves diákokból álló osztályok jelentkezését várjuk az ország egész területéről. Iskolánként tetszőleges számú osztály jelentkezhet!

Jelentkezési határidő: 2015. szeptember 30!

A sikeres regisztráció feltétele a http://tinyurl.com/pmsfwvo linken megadott jelentkezési lap hiánytalan kitöltése. A jelentkezés elfogadásáról minden csapatnak megerősítést küldünk. Az első forduló anyagát a sikeres regisztrációt követően, a jelentkezési határidő letelte után kapják meg a csapatok.

A vetélkedőn való részvétel térítésmentes!

A vetélkedő menete

A vetélkedő három fordulóból áll; az egyes fordulók feladatlapjait az osztályok elektronikus úton kapják meg. A fordulók nem követelik meg az osztály teljes bevonását, azt, hogy a diákok adott osztályon belül milyen mértékben vonódnak be a feladatok megvalósításába maguk dönthetik el (egy-egy forduló megvalósításába 3-7 gyerek bekapcsolódása az ideális). A három forduló során a legjobb eredményt elért 10 osztály delegáltjait (osztályonként 3 diák + kísérőtanár) személyes döntőre hívunk meg Budapestre. Az egyes fordulók megoldásait elektronikusan várjuk vissza a hetesfel@mtvsz.hu email címre. A beérkezett anyagokról a jelentkezéskor megadott csapat email címre küldünk visszajelzést.

A fordulók feladatlapjai 2015. október 1-től letölthetőek lesznek a http://www.mtvsz.hu/kornyezeti_neveles aloldalról!

A vetélkedő várható ütemezése

  • 2015. szeptember 30. –   Jelentkezés határideje a http://tinyurl.com/pmsfwvo linken
  • 2015. október 1. –           Az első forduló anyagának kiküldése a csapatok felé
  • 2015. október 19. –          Az első forduló beérkezési határideje/ A második forduló kiküldése a csapatok felé
  • 2015. november 4. –       A második forduló beérkezési határideje/ A harmadik forduló kiküldése a csapatok felé
  • 2015. november 25. –     A harmadik forduló beérkezési határideje
  • 2015. december 1. –        Elektronikus fordulók eredményeinek kihirdetése/ döntőbe került csapatok meghívása
  • 2015. december 11. –     Döntő

Értékelés, jutalom

Az értékelést a Magyar Természetvédők Szövetsége szakértői és környezeti nevelői végzik. Az első három, elektronikus forduló részeredményeit valamint az összesített eredményét egy alkalommal, 2015. december 1-én hirdetjük ki. A 3 forduló összesített pontjai alapján a legjobb eredményt elért 10 osztály delegáltjait (3 diák + kísérőtanár) személyes döntőre hívunk meg, ahol minden csapatot oklevéllel és ajándékcsomaggal (környezettudatos termékek és kiadványok) jutalmazunk. A döntő helyszíne Budapesten lesz. A vetélkedő fődíjaként a személyes döntőn az első három helyezett osztálykirándulást* nyer az alábbiak szerint:

  • I. helyezett:       300 000 Ft értékű 3 napos osztálykirándulás**
  • II. helyezett:      200 000 Ft értékű 2 napos osztálykirándulás***
  • III. helyezett:     100 000 Ft értékű 1 napos osztálykirándulás****

A vetélkedő eredményét, valamint a csapatok által készített legjobb bemutató anyagokat az MTVSZ online felületein is közzétesszük, országosan népszerűsítjük.

Kedvcsinálóul és tájékoztatásul korábbi vetélkedőnk anyagai megtekinthetőek a Magyar Természetvédők Szövetsége oldalán: http://www.mtvsz.hu/kornyezeti_neveles.

Jelen vetélkedőről bővebb információ Kis Klára programfelelőstől a hetesfel@mtvsz.hu email címen vagy telefonon a Magyar Természetvédők Szövetsége 1/216-7297-es irodai számán kérhető.

A vetélkedőhöz jó munkát és sok sikert kívánunk!

* A nyertes (I-III. helyezett)  csapatok az előre megadott nyolc, – az ország különböző pontjain elhelyezkedő – helyszínből választhatják ki az osztálykirándulás helyszínét, valamint annak időpontját. A helyszínek a Magyar Természetvédők Szövetsége tagszervezeteinek környezetvédelmi oktatóközpontjai.

** A 300 000 Ft fedezi a 3 napos (2 éjszakás) osztálykirándulás teljes ellátási költségeit (szállás, étkezés, program), valamint ezen felül hozzájárulunk az utazási költségek megtérítéséhez is 50 000 Ft-ig.

*** A 200 000 Ft fedezi a 2 napos (1 éjszakás) osztálykirándulás teljes ellátási költségeit (szállás, étkezés, program), valamint ezen felül hozzájárulunk az utazási költségek megtérítéséhez is 50 000 Ft-ig.

**** A 100 000 Ft fedezi az 1 napos osztálykirándulás ellátási költségeit (étkezés, program), valamint ezen felül hozzájárulunk az utazási költségek megtérítéséhez 50 000 Ft-ig.