palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

A Börzsöny természeti értékei fotópályázat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Börzsönyi Helyi Csoportja és a Börzsöny Alapítvány közös, természetvédelmi fotópályázatot hirdet „A Börzsöny természeti értékei” címmel. Célunk a fényképeken keresztül megismertetni a Börzsöny-régió változatos élővilágát. Hisszük, hogy a biológiai sokféleség megőrzéséért az életkortól függetlenül, mindannyian tehetünk.

 

Fotópályázat kiírásának időpontja: 2015. április 11.
Beküldés kezdete: 2015. április 11.
Beküldési határidő: 2015. június 30.

Kik pályázhatnak:

 • I. kategória (általános iskola, felső tagozatosok): az általános iskolák 5-8. évfolyamos tanulói
 • II. kategória (középiskolások): a középiskolák 9-13. évfolyamos tanulói
 • III. kategória: felnőttek

Választható téma:

 1. Emlősök (telefotó)
 2. Madarak (mozgalmas jelenet, érdekes viselkedés bemutatása, telefotó)
 3. Egyéb állatok (rovarok, kétéltűek, hüllők, harmóniában a természettel, telefotó, közel,  – vagy makrofotó)
 4. Növények és gombák (harmonikus képek, közel, -vagy makrofotók)
 5. Tájak (a Börzsöny természeti- és kultúrtájairól készült felvételek)

A fotók készítésének területi lehatárolása (az MME Börzsönyi Helyi Csoport működésének területe): http://borzsony.org/aloldalak.php?id=hcs_mukter

Jelentkezés menete: Témánként 2-2, összesen 10 darab fotóval lehet pályázni. A fotókat a megadott e-mail címre kérjük eljuttatni, 2015. június 30-ig. A levélben kérjük megküldeni: a pályázó nevét, címét, telefonszámát, a fotó címét (élőlényeknél annak a fajnevét), készítésének helyét és idejét, a levél tárgyához a képfájl nevét kérjük beírni.

Nevezési díj nincs.

A pályázók a jelentkezésükkel, a 18 éven aluliak a szülő írásos beleegyezésével hozzájárulnak ahhoz, hogy a beküldött fotóik az MME Börzsönyi Helyi Csoport honlapján, hivatalos közösségi oldalain, vagy kiállításokon nyilvánosan megjelenjenek, a szerzői jogaikról ezúton részben lemondanak, vagyis, a díjazást, kiértesítést követő, későbbi időszakban a pályázó újabb megkeresése nélkül, természetesen a szerző nevének mindenkori feltüntetésével a díjazott és a kiállításra szánt legjobb fotókat a Börzsöny Alapítvány népszerűsítésére vagy szemléletformálásra felhasználhatjuk, ezért a képek felhasználásáért a pályázók fellebbezést nem tesznek.

Beküldési cím és információ: borzsonyertekeifotopalyazat@gmail.com

Szervező és kapcsolattartó: Tóth Marietta, tel.: 06/30-610-9025

A beküldött képpel szemben támasztott elvárások:

A képen megengedett maximális technikai beavatkozások: zavaró képelemek kivágása, görbék, világosítás, kontraszt, fény/árnyék, zajszűrés.

A leadott fotó mérete legalább 5 Megapixel felbontású legyen a feldolgozás után is (a díjazott és kiállításra szánt fényképek megfelelő minőségű előhívása érdekében), formátuma a mentéskor: JPEG, a legmagasabb 12-fine minőségben elmentve.

A beküldött képfájl elnevezése, ékezetek nélkül: kategória_téma sorszáma_jelige_fotó címe.jpg (pl.  Egy középiskolás pályázó kétéltű állatról beküldött fotója esetén: kategoria2_tema3_fotomania_erdeibeka.jpg)

Etikai elvárások: Az állatokról készült fényképek vadon élő példányokat ábrázoljanak, természetes környezetükben, az állatok zavarása nélkül, különös tekintettel a tavaszi nászidőszakra, fészeképítésre, stb. A kézben tartott, befogott, beteg vagy elpusztult állatokról készített fotókat kizárjuk.

börzsöny

A verseny lebonyolítása: A beérkező fotók nyilvánosan július 1-jén jelennek meg, a Börzsönyi Helyi Csoport fotópályázatának hivatalos Facebook oldalán. A zsűri július 10-ig értékeli a fotókat, és kiválasztja kategóriánként a 3 legjobbnak ítélt fényképet. A zsűri tagok  1-10 pontot adhatnak egy képre, tehát minden fotó maximum 70 pontot kaphat. A közönség július 1-10 között szavazhat („like” gombra kattintással) a képekre, „A Börzsöny természeti értékei fotópályázat” Facebook oldalon. A kikerült dobogósok és a kiállításra szánt képek pontszámai csak a fotópályázat lezárását (2015. július 10.) követően kerülnek nyilvánosságra. A nyerteseket a megadott e-mail címen vagy telefonon értesítjük, július 15-ig. „A Börzsöny természeti értékei fotópályázat” Facebook oldalát érdemes folyamatosan nyomon követni a pályázat ideje alatt, mert rendszeresen jelennek meg a fotók elkészítéséhez és az egyes élőlények megtalálásához szükséges praktikus tanácsok; továbbá a nyertesek értesítésének első felülete ez az oldal lesz. A díjazott és a vándorkiállításra kerülő fotók felkerülnek ezen kívül a http://borzsony.org/ honlap galériájába.

A zsűri tagjai: Demjén Tamás, Dr. Kalotás Zsolt, Kőműves Kata, Nagy Csaba, Potyó Imre, Tóth Marietta, Varga Péter

Eredményhirdetés, ünnepélyes díjátadó: 2015. július 19-én, a Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpontban.

A legszebb fotókból (beleértve a nyertes műveket is) július 19-től vándorkiállítást szervezünk, amelynek nyitó állomása a Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpontban lesz.

Díjazás: Kategóriánként a zsűri által legjobbnak ítélt, 1-3. helyezett pályaművét, a közönségszavazáson a legtöbb tetsziket kapott pályázó művét, valamint a kategória első díjazott képek közül a legkiemelkedőbb fotót különdíjban részesítjük.

Díjak:

Az első helyezettek nyereménye:

 • I. kategória: 2 hetes természetvédelmi táborozás a Bajdázói-réten, interaktív foglalkozásokkal, kirándulással, madárgyűrűzéssel, játékkal (ideje: 2015. 08. 02-14.), a Börzsöny Alapítvány jóvoltából.
 • II. kategória: éles, színgazdag, minőségi képalkotású Lacerta Explorer 8×45 távcső, amely ideális társ a kirándulásokhoz, terepi madarászáshoz a Budapesti Távcső Centrum felajánlásával.
 • III. kategória: 2 fő részére 1 éjszaka, reggelivel a Natura Hill Zebegény Vendégházban

Ezen kívül minden első helyezett könyvjutalmat és a gyakorlati természetvédelem jegyében, lepke teleltető házikót kap.

A második helyezettek nyereménye:

 • I. kategória: családi kirándulás a kemencei kisvasúttal a fokozottan védett Csarna-völgyben, és egy alkalomra szóló belépő a (2 felnőtt és 2 gyerek részére) a Kemencei Erdei Múzeumvasútba
 • II. kategória: családi kirándulás a kemencei kisvasúttal a fokozottan védett Csarna-völgyben, és egy alkalomra szóló belépő a (2 felnőtt és 2 középiskolás diák részére) a Kemencei Erdei Múzeumvasútba
 • III. kategória: légi fotós kirándulás a Dunakanyar fölött, 1 fő részére

Ezen kívül minden második helyezett könyvjutalmat és Zsoldos Árpád madárhang- és éjszakai állathanggyűjteményt tartalmazó CD-jét kapja.

A harmadik helyezettek nyereménye: a 2015. év madara (búbos banka) bögre, dunai tarajos gőte hűtőmágnes, hazánk védett madarait ábrázoló francia kártya, bogárnéző.

Közönségdíj: exkluzív szakmai és fotós kirándulás a fekete gólya birodalmában (1 felnőtt és 1 diák részére), egy alkalomra szóló erdei kisvasutazás Nagybörzsöny-Nagyirtáspuszta között (2 felnőtt és 2 gyerek részére), mókusetető, a Nagybörzsönyi Lek-Vár-Lak erdei gyümölcsökből összeállított házi lekvárcsomagja, valamint a FotóBetyár felajánlásával 1 napos, szabadon választható workshop.

Különdíj: 1 napos workshop keretében, az egyéni felkészültségi szinthez igazított, interaktív fotózási technikák elsajátítása, egy lendületes csapatban, külső és belső helyszíneken, a FotóBetyár jóvoltából.

Minden díjazott oklevelet, Nagy Csaba – Odúlakó madaraink védelme c. könyvet, valamint terepi lábnyom – és terméshatározót is kap.