palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója tagfelvételt hirdet

ffs pályázatA Stúdió célja a tehetséges pályakezdő fotográfusok, a fotó médiumát alkalmazó képzőművészek és a fotográfia elméleti, történeti, kritikai kérdéseivel foglalkozó szakemberek (kurátorok, kutatók, szakírók) ismereteinek, felkészültségének fejlesztése, a szakmai közéletbe, pályára történő beilleszkedésük segítése.

@Gyenis Tibor
@ Gyenis Tibor: 8 óra II., 2005


A Stúdió a tagok alkotómunkájához eszmei, anyagi támogatást nyújt, képviseli őket hazai és nemzetközi fórumokon, valamint más szervezetekkel való együttműködések során. A tagok részt vehetnek stúdiós pályázatokon, kiállítási, kurátori lehetőséghez juthatnak, bekapcsolódhatnak a Stúdióban folyó műhelymunkákba, kedvezményesen vehetnek részt a Stúdió által szervezett portfolió-bemutatókon, programokon. A Stúdió tagkártyájával ingyenesen látogatható több múzeum, kiállítóhely, továbbá kedvezménnyel lehet igénybe venni több fotólabor szolgáltatását.

A felvételi bizottság meghívott tagja idén Gyenis Tibor képzőművész.

Ki jelentkezhet?

Várjuk mindazon 18–35 év közötti alkotók és elméleti szakemberek jelentkezését tagságunkba, akik elhivatottságot éreznek a fotográfia iránt és aktívan részt akarnak venni a Stúdió munkájában. A fotográfia médiumán túlmutató, de azzal rokon intermediális, videó alapú munkákat tartalmazó portfóliókat is szívesen vesszük.  Olyan, a fotográfiával rokon diszciplinában tevékenykedő szakemberek illetve hallgatók jelentkezését is várjuk, akik szívesen fejlesztenének kortárs művészeti projekteket. Szakirányú végzettség nem feltétel. A Stúdióba 35 év feletti „pályakezdők” jelentkezését is várjuk. Sikeres felvételi esetén számukra 3 éves tagságot tudunk biztosítani.

A jelentkezés módja – alkotói portfólió

Az alkotók bemutatkozó portfólióval, kitöltött jelentkezési lappal és motivációs levéllel jelentkezhetnek. A portfolióhoz csatolni kell az alkotó szakmai önéletrajzát is.
A motivációs levél maximális terjedelme 1500 karakter legyen.
Digitális portfóliót (CD-t, DVD-t) csak abban az esetben fogadunk el, ha a munkák megvalósulási formáját, installálását kizárólag digitális módon képzeli el az alkotó, vagy a mű csak digitális formában dokumentálható (pl. web/blog/videó alapú mű, vagy fotográfiát is használó térbeli konstrukció/installáció digitális dokumentációja stb.). A portfolió technikai kritériumai: az album/mappa 15-30 képet vagy nyomatot tartalmazzon. Célszerű feltüntetni a képek adatait:

 • sorozatcím (ha van),
 • képcím,
 • elképzelt kiállítási méret,
 • készítés éve,
 • technika,
 • továbbá az alkotói elképzelés, koncepció leírása.

A jelentkezés módja – kurátori, kutatói, szakírói portfolió

A kurátorok, kutatók, szakírók

 • szakmai önéletrajzzal, publikációs jegyzékkel, és/vagy
 • két-három írással (kritika, esszé, tanulmány),
 • egy max. 1500 karakter hosszúságú motivációs levéllel, és/vagy egy kidolgozott
 • projekttervvel, amelyet a felvétel esetén a közeljövőben meg szeretne valósítani a Stúdióval.
 • illetve a kitöltött jelentkezési lappal jelentkezhetnek.

Letölthető dokumentum

Jelentkezési lap és tudnivalók

A felvétel menete

Portfóliók leadása személyesen: 2015. május 11–14. (15–18 óra között) az ArtBázison (1085 Budapest, Horánszky utca 25.)

Portfóliók leadása postai úton: 2015. május 14-ig érkezzen meg a következő címre:
Magyar Fotóművészek Szövetsége (1065 Budapest, Nagymező utca 20.) A boritékon  legyen feltüntetve, hogy FFS Tagfelvétel.

Portfóliók áttekintése: A felvételi kétfordulós rendszerű: 2015. május 14-én, az első körben a bizottság áttekinti és elbírálja a leadott munkákat, és május 16-án értesíti a továbbjutott pályázókat a május 18–19-i szóbeli forduló időpontjáról.

Szóbeli: A második fordulóban, május 18 és 19-én, az ArtBázison a továbbjutott, ígéretesnek ítélt pályázatok alkotóival személyesen is elbeszélgetünk. A végső döntésről, a felvételi eredményéről a jelentkezőket e-mailben értesítjük 2015. május 25-ig

Portfóliók elszállítása: A leadott anyagokat 2015. május 26. és 30. között, 15 és 19 óra között lehet felvenni az ArtBázison. A postán elküldötteket, amennyiben felbélyegzett, megcímzett válaszborítékot tartalmaznak, visszaküldjük. A május 30-ig át nem vett anyagokért felelősséget nem vállalunk, azokat nem tároljuk.

A jelentkezéseket a Stúdió felvételi bizottsága bírálja el, amelynek tagjai:

 • Barkóczi Flóra (művészetttörténész, az új tagok munkáit bemutató kiállítás kurátora 2015-ben)
 • Gadó Flóra (FFS vezetőségi tag, független kurátor)
 • Gyenis Tibor (képzőművész)
 • Turós Balázs (FFS vezetőségi tag, fotográfus)
 • Vékony Dorottya (FFS titkár, fotográfus)
 • Villing Dóra (FFS vezetőségi tag, művészeti menedzser)

Segítség a portfolió készítéshez (Barta Zsolt Péter fotóművész írásai):
A kortárs fotó-műtárgy alapjai

Bővebb infó: http://ffs.hu/profiles/blogs/ffs-tagfelvetel-2015?xg_source=activity