palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

A József Attila Művészeti Centrum Alapítvány pályázata képzőművészek, fotóművészek, költők és zeneszerzők számára

A József Attila Művészeti Centrum Alapítvány (JAMCA) „írok, mit is tehetnék” címmel nyilvános pályázatot hirdet képzőművészek, fotóművészek, költők és zeneszerzők számára. A pályázatot az Alapítvány szervezi az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint Terézváros önkormányzata együttműködésével

A költő, műfordító, a fasiszta elnyomás elleni tiltakozás egyik legnagyobb magyar lírikusa. 1909. május 5-én született Budapesten. Meghalt 1944 novemberében Abda község közelében. A centenárium alkalmat teremt arra, hogy mind a fiatalok, mind az idősebb korosztály még közelebb kerüljön ahhoz a csodálatos értékvilághoz, amit a költő, műfordító írásaival teremtett számunkra. De elősegítheti azt is, hogy az életút felidéződhessen, többet tudjunk meg életkörülményeiről és a korról, amelyben élt, és amelynek áldozatául esett. Radnóti költészete ma majdnem annyira aktuális, mint az elmúlt évezred utolsó évszázadának közepén. A pályázat célja, hogy az alkotások a kortárs művészet mai megfogalmazásában fejezzék ki, hogy a költő műveinek ma is fontos üzenete van az egész társadalom, a globalizált világ számára. Pályázatunk járuljon hozzá, hogy az évforduló elsősorban a fiatalok körében többet adjon a megszokottnál a költőről.

Pályázati feltételek:

Beküldhető alkotónként két db műtárgy, műfaji korlátozás nélkül. Minden stílusirányzat elfogadott. Pályázni csak új alkotással lehet, amelyek kifejezetten erre a témára készülnek, olyan alkotással, amely más személy szerzői jogát nem sérti. A benyújtott pályaművek feleljenek meg a kiállíthatóság követelményeinek, azaz hosszabbik oldaluk nem haladhatja meg a 120 cm-t. Szobrászművészeti alkotásokat csak nemes anyagból készíthetnek, gipszből, vagy más efemer anyagból készült munkát a kiírók nem fogadnak el. Méret (maximum) 40x40x70 cm, posztamens nélkül. Zeneszerzők Radnóti emlékét idéző zeneművekkel (vers-megzenésítés, oratórium, stb.) pályázhatnak maximum öt fős hangszeres együttes, illetve kórus létszámra készülhetnek. A versek terjedelme maximum 6000 karakter.

Díjazás:

A kiemelkedőbb alkotásokat (a díjzsűri javaslata alapján) két fődíjban (2x1millió Ft), három díjban (3×500 ezer Ft), egy különdíjban (750 ezer Ft) és öt alkotást okleveles elismerésben részesítik.

Nevezés, bemutatás, eredményhirdetés:

Beadási, ill. beérkezési határidő: 2009. május 5.

A pályaművekből – Radnóti Miklós emlékére – kiállítás nyílik 2009. november 26-án (csütörtök) 17 órakor a József Attila Klubban. Itt kerül sor a díjak átadására.

A kiállítás fővédnöke: Hiller István oktatási és kulturális miniszter

További információk:

József Attila Klub

1067 Budapest, Eötvös utca 27-29.

Telefon: 373-0860

E-mail: jamca@jamca.hu, info@jamca.hu

Honlap: www.jamca.hu