palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

A legális fogadások szórakoztatóbbá teszik a sportot. De még mindig kockázatos üzlet

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a fogadások függőséget okozó viselkedéshez és jelentős pénzügyi veszteségekhez vezethetnek egyeseknél. A fogadás szórakoztatóbbá és vonzóbbá teszi a sportot, amit a sportligák is szeretnének. Ezért egyre többen teszik fel nehezen megkeresett pénzüket arra, hogy ki nyeri a meccseket. A szakértők azonban arra is figyelmeztetnek, hogy a fogadások egyeseknél függőséget okozó viselkedéshez és jelentős anyagi veszteségekhez vezethetnek. Azzal, hogy lehetővé teszik a fogadást egyetlen mérkőzésre, ezek a mikroügyletek gyorsan összeadódhatnak. A sportfogadási oldalakhoz való egyre szélesebb körű hozzáférés miatt pedig ez felelőtlen szerencsejátékhoz vezethet, mivel a játékosok az egyik oldalon elszenvedett veszteségeket egy másik oldalra ugorva próbálják pótolni.

PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSOK

Ahogy a sportfogadási piacok fejlődtek, úgy fejlődött az emberek sporttal való kapcsolata is. Sok szurkoló már nem elégszik meg azzal, hogy egyszerűen csak megnézi a meccset. Most már aktív részesei akarnak lenni az eseményeknek. A sportfogadás nem más, mint a filmnézés. „Miért megy valaki moziba? Az egy élmény” – mondja. „A fogadással a sportot mélyebb szinten lehet megtapasztalni. Közvetett módon kapcsolatba kerülhetsz a sportolókkal, és szurkolhatsz a kedvenc játékosodnak, mert van valami, amiért te is rajta múlik.” Az online fogadás magát a sportot is megváltoztathatja. Amióta az egymeccses fogadások legálissá váltak, a ligák és csapatok számos partnerséget kötöttek szerencsejátékszolgáltató cégekkel – ami évekkel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, amikor a csapatok és a szerencsejátékok közötti bármilyen kapcsolat komoly vészjelzéseket vetett volna fel. Hatalmas lehetőség, ahogy a ligák a Legjobb Fogadóirodák társulnak. Ezek a partnerségek hatalmas lehetőséget jelentenek a sportcsapatok számára, hogy növeljék a közönségükkel való elkötelezettségüket, a sportfogadási műveletek számára pedig, hogy az alkalmi sportrajongókat – egy hatalmas piaci lehetőséget – rávegyék a fogadásokra – mondja Beber. A két iparág többféle módon is együttműködik, többek között az értékes adatok megosztásával, amelyeket a ligák és a csapatok az elmúlt években kezdtek el gyűjteni, valamint sportfogadással fémjelzett élmények létrehozásával, például a fogadóknak szóló speciális részekkel. Az idei RBC Canadian Openen a TheScore Bet úgynevezett Skyline Seatinget hozott létre – 22 ülőhelyet, amelyek 100 láb magasan a 18. lyuk fölött lógtak. Csak az aktív számlával rendelkező theScore Bet ügyfelek foglalhattak helyet.

AZ IPARÁG SZABÁLYOZÁSA

Valóban, néhány érettebb online szerencsejáték-piac igyekszik csökkenteni a vállalatok marketingtevékenységét, részben azért, mert a problémás szerencsejátékok száma egyre nő. A YouGov, egy londoni székhelyű piac- és adatelemző cég 2021-es jelentése szerint a szerencsejáték-függőségi arány kilencszer magasabb lehet, mint amit a fogadási ipar állít. Az elmúlt néhány évben az Egyesült Királyság, amely 2005-ben megreformálta a sportfogadási törvényeit, elkezdte korlátozni a marketing bizonyos típusait. 2018-ban bevezették a „sípszóról sípszóra” szóló reklámtilalmat, amely arra kényszerítette a vállalatokat, hogy ne reklámozzanak a sportesemények alatt. Április 5-én megtiltotta a vállalatoknak, hogy sportszemélyiségeket, valóságshow-sztárokat és a közösségi média influencereket használjanak termékeik eladására, részben azért, hogy megakadályozzák, hogy a gyerekek érdeklődést keltsenek az online szerencsejátékok iránt. Ami még aggasztóbb lehet – vagy jövedelmezőbb, attól függően, hogy a szerencsejáték-ipar megosztottságának melyik oldalán állunk -, hogy a legtöbb ilyen vállalat számára nem a sportfogadásra fordított kiadások növelése a cél. Az összes nagy sportfogadási szereplőnek hagyományos online szerencsejáték-tevékenysége is van, mint például blackjack, póker és rulett. A TheScore Bet felhasználói például mindenféle népszerű kaszinójátékkal és különféle online asztali játékokkal játszhatnak.
(X)