palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

A New York-i Amerikai Magyar Könyvtár gyakornoki pályázata

A New York-i székhelyű Amerikai Magyar Könyvtár és Történelmi Társulat kulturális menedzsment, non-profit szervezés, népművelés iránt érdeklődő, angolul felsőszinten beszélő gyakornokot keres. Az ösztöndíjprogramot a Magyar-Amerikai Vállalkozási Ösztöndíj Alappal (HAESF) partnerségben valósítjuk meg.


Kik jelentkezhetnek?

  • egyetemi vagy főiskolai hallgatók, akik az 5 vagy 3+2 éves képzésből már legalább 3 évet elvégeztek, és jelenleg is ugyanazon a szakterületen folytatják tanulmányaikat;
  • diplomás fiatalok, akik az 5 éves egyetemi tanulmányaikat vagy a mesterszakos képzést 2011. október 1. után fejezték be;
  • olyan PhD-hallgatók, akik PhD-tanulmányaikat maximum egy évvel előző tanulmányaik befejezése után kezdték el;

További információk a HAESF feltételeiről: http://haesf.org/professional/eligibility.html

A programra olyan magyarországi állandó lakhellyel rendelkező magyar állampolgárságú fiatalok jelentkezését várjuk, akik 6-12 hónapra el tudják kötelezni magukat, és vállalják, hogy a New York-i gyakornokság után 3 évet Magyarországon töltenek. Pozitív döntés esetén a gyakornoki munkát 2012 októbere és decembere közt kell elkezdeni.

Nem elvárás a könyvtárosi tanulmány, végzettség vagy tapasztalat, de előnyt jelent.

Olyan jelentkezőket várunk, akiket vonz egy jelentős múlttal rendelkező, de szerény kulturális intézmény fejlesztése.

Előnyt jelent az

  • ötletesség, kezdeményezőkészség; rugalmasság, széleskörű érdeklődés és a multitasking képesség
  • korábbi tapasztalat a művelődésszervezés terén, az önkéntes munka melletti elkötelezettség, valamint a váratlan feladatokkal, kihívásokkal szembeni nyitottság és proaktív hozzáállás
  • az amerikai magyarság múltjának és jelenlegi helyzetének ismerete, a közösség megmaradása iránti elkötelezettség
  • irodai szintű számítógép-felhasználói ismeretek és könyvkatalogizálási programok ismerete

Az ösztöndíjat sikeresen elnyerő jelentkező átfogó betekintést és kiképzést kap a kulturális menedzsment és non-profit szervezés területén. Bővítheti és elmélyítheti szakmai tapasztalatát (1) a magyar és amerikai közönséget megcélzó hagyományőrző (beleértve oral history projektek és archív anyagok kezelése), a magyar közösséget ismertető programok megtervezése és kivitelezése (előadások, író-olvasó találkozók, könyvklub, filmbemutatók), valamint társadalmi programok lebonyolítása (2) tagság, támogatók és önkéntesek toborzása és a velük való kapcsolattartás (3) adminisztrációs teendők (4) amerikai pályázatírás és (5) könyvtári teendők terén.

Az Amerikai Magyar Könyvtár és Történelmi Társulat (American Hungarian Library and Historical Society) 1955 óta szolgálja New York város és környéke (New York, New Jersey és Connecticut államok) 200 ezer fős amerikai magyar közössége szellemi, kulturális és társadalmi igényeit. Továbbá, hivatásának tekinti eljuttatni a magyar, valamint amerikai magyar kultúrát és történelmi örökséget a beavatatlan amerikai közönséghez.

A fent említett programok és előadások mellett az intézmény rendszeres könyvtári nyitva tartással bocsátja olvasóközönsége rendelkezésére a tulajdonában levő mintegy 6000 kötetet. Állománya mindennemű magyarul írott és magyar vonatkozású idegen (főleg angol) nyelvű irodalmat, történelmi és tudományos művet tartalmaz. A Könyvtár állománya folyamatosan gyarapszik.

Letölthető jelentkezési lap:
www.americanhungarianlibrary.org/doc/AHLHS_Application_2012-2013.doc

A jelentkezéseket e-mailben az info@americanhungarianlibrary.org címre, ÉS postai úton az AHLHS Ösztöndíj, HHRF, 1255 Budapest, pf. 66. címre várjuk.

A beküldési határidő: 2012. március 2.

További információk:

Amerikai Magyar Könyvtár és Történelmi Társulat
Latkóczy Emese, titkár
e-mail: info@americanhungarianlibrary.org
web: www.americanhungarianlibrary.org