palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

A szarvasi arborétumot uniós pályázatokból fejlesztenék

umft pályázatTöbb jelentős újítás történt az elmúlt időszakban a szarvasi Arborétumban és több nagyszabású fejlesztésre készülnek.

A szarvasi arborétum 82 hektáros növénygyűjteményének szinte minden fűszála a perzselő nyári napsütésben is zöldellhet. Gombnyomásra ered majd el az eső. A park középtávú fejlesztési programjára ugyanis pályázati forrásként majd 150 millió forintot nyert.

Dr. Hanyecz Katalin igazgató a szarvasiak projektjéről elmondta, 100 százalékosan támogatott az arborétumok és botanikus kertek támogatására kiírt pályázat. Ez egy kétfordulós és öt projektelem megvalósítását tartalmazó elképzelés.

A kiépülő öntözőrendszernek köszönhetően, mint a mesében, náluk is gombnyomásra, a föld alól feltörnek majd a vízcseppek. Az aszályos nyarakon is kizöldülhetnek nagy tisztásaik. Jelenleg körülményes az öntözőrendszer üzemeltetése az elavult csőhálózat és a rossz szivattyúink miatt.

A belvízelvezető rendszerük is megújult. Kiépítették 2000-ben belvízelvezető rendszert, de bizonyos helyeken feltöltődött. A kritikus 700 méteres szakaszt teszik most rendbe.

Felújíthatják az üvegházukat is: több helyen már balesetveszélyessé vált, a szerkezeti és a belső elemek javítására, cseréjére is megérett az idő. Az új üvegház célja, hogy megfelelő környezetet teremtsen a növényházi munkákra, illetve energiatakarékos megoldásokat tartalmazzon. Az építési engedély birtokában 2010 nyarán kezdődhet a munka.

Dr. Hanyecz Katalin elárulta, a pályázat egyik legnagyobb eleme az élőhelyfejlesztés, amely a teljes védett természeti területre, 45 hektárra terjed. A fejlesztési terv megalapozásához szükségük volt pontos kerttörténeti kutatásra. 1811-es és az 1883-as térképekre, 1950-es évekből származó légi fotókra bukkanva igyekeztek részletesen feltárni az arborétum múltját.

Végeztek fajmeghatározást, geodéziai méréseket, meghúztuk a növényfoltok határait, valamint a szoliter(az önállóan, a nyílt gyepeken magányosan álló növényeket jelöli) növények pontos helyét. Ezek a segítségével szeretnénk a Bolza-féle tájképi kertet helyreállítani.

A pályázat keretében szeretnék rendbe tenni a partvédelmet is, aminek az állapota sokat romlott 1985 óta. A 800 méter hosszú betonos szerkezet és fakerítés javítása, pótlása, festése elodázhatatlan.
(beol.hu)