palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

A szolidaritás kultúrája – Pályázat kulturális kezdeményezések támogatására

A European Culture of Solidarity Fund ötletes kulturális kezdeményezéseket támogat, amelyek a globális pandémiás válság közepette megerősítik az európai szolidaritást és Európa, mint  a közös(ségi) nyilvános tér elképzelést.

A koronavírus-válsággal való szembenézés fontos európai pillanat lehet. Egy olyan pillanat, amikor az emberek megértik, mennyire fontos, hogy egymást támogató barátok legyenek, akik létfontosságú információkat, szakértelmet és eszközöket osztanak meg egymással, akik felismerik, hogy a válságot leginkább az együttműködés és szolidaritás révén lehet kezelni.

Az eddigi nemzeti válságstratégiák elsősorban a nemzeti érdekek védelme mentén formálódnak, amelyben elveszik az összeurópai megjelenés. Felmerül a kérdés, hol van most Európa vagy az EU? Hol van a közös európai érdek?

Az elmúlt hetekben nemzeti, regionális vagy helyi szinten számos sürgősségi alapot jelentettek be a kulturális és kreatív ágazat számára, és az EU finanszírozási csomagjai is kidolgozás alatt vannak a művészeti és a kulturális ágazat megmentésére, a pandémia okozta válság kezelésére.

A pályázat célja, olyan kulturális kezdeményezések támogatása, amelyek erősítik a szolidaritást és Európa, mint a közös(ségi) nyilvános tér meghatározást mintegy a válságra és annak utóhatásaira adott válaszként.

Pályázók köre

 • magánszemélyek
 • formális és informális közösségi szerveződések
 • civil szervezetek

Pályázati témák

 • A kezdeményezés erősítse Európa, mint mindenki számára nyitott és megosztott nyilvános térség fogalmát;
 • segítse és támogassa a zárt határtérségekben élő emberek és közösségek közötti szolidaritási kezdeményezéséket;
 • ossza meg tapasztalatait, ismereteit, készségeit, történeteit, ötleteit és a szolidaritás európai forrásait, különös tekintettel a közvélemény felkeltésére,
 • az emberek közötti kölcsönhatás fenntarthatósága az európai határokon túl, az utazási korlátozások és a társadalmi távolságtartás idején;
 • a kulturális élet fenntartásának lehetőségei a zárt ajtók mögött élő lakosság idejében, hogyan lehet előkészíteni a talajt Európa krízis utáni kulturális újjáéledésre;
 • új megközelítések kidolgozása a válságkezelésre a kulturális munka és az ágazatok közötti új kapcsolódások területén.

Támogatási formák

 1. 5.000 € – 15.000 €  (5 – 10 odaítélt projekt benyújtási fordulónként)
 2. 15 000 – 30 000 euró  (2 – 3 odaítélt projekt pályázati körönként
 3. 30.000 € – 50.000 €  (1 – 2 pályázati díj beadási fordulónként)

A támogatások felhasználhatók a tevékenységek széles skálájának finanszírozására, kezdve a teljesen új kezdeményezések alapvető pénzeszközeitől és (társ) finanszírozás a már meglévő ötletek európai szintű kibővítésére. Fedezhetik az anyagköltségeket, az irodai költségeket, az online együttműködési és kommunikációs eszközöket, a termelési költségeket, valamint a szakértői díjakat és a személyi költségeket.

Letölthető dokumentum

pályázati útmutató

A pályázat weboldala: European Culture of Solidarity Fund Call

Hogyan működik?

A pályázat első fordulójának beadási időpontja 2020. április 27., hétfő, 12.00 CET (CET).