palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

A tervezettnél több nyertes az OTP Társasházi pályázaton

OTP_Tarsashaz_palyazat

Az OTP Bank ötödik alkalommal megrendezésre kerülő társasházi és lakásszövetkezeti pályázatát újból nagy érdeklődés övezte. A tradicionálisan három kategóriában – környezetvédelem, közösségépítés és életminőség-javítás – meghirdetett megmérettetésre a tavalyinál is több, összesen 1 025 nevezés érkezett.

 

A korábbihoz hasonlóan 2013-ban ismét a környezetvédelmi kategória bizonyult a legnépszerűbbnek. Az összes induló mintegy 42%-a ezzel a csoportmegjelöléssel regisztrált. Újdonság viszont, hogy az elmúlt években leggyakrabban előforduló „zöld” témák mellett (úm. az energiatakarékos LED-világítás, illetve a természetes légáramot „rabul ejtő” huzatfokozók) előtérbe kerültek a napenergia hasznosítását, illetve az esővíz összegyűjtését, öntözésre történő felhasználását célzó pályázatok. Így nem véletlen, hogy a zsűri különdíját is egy környezetbarát csapadékelvezetéssel pályázó dunaújvárosi lakóközösség nyerte.

Elgondolkodtató módon némileg nőtt azon pályázatok aránya, amelyek az elöregedett, erősen balesetveszélyes társasházi épületrészek felújítását jelölték meg legfontosabb feladatként. Számukra az Életminőség-javítás kategória kínált nyerési lehetőséget.

legkevesebb induló (a nevezések kb. 20%-a), így a legkisebb verseny a Közösségépítés kategóriában volt. Mindemellett a bírákra itt sem várt könnyű feladat. Különösen azért volt nehéz dönteniük, mert a beérkező pályázatok zöme jelentős társadalmimunka-felajánlást tartalmazott, illetve a kategóriára jellemző módon igencsak színvonalas „együttes” pályázatkészítésről tanúskodott.

Az idei 10 nyertes mellett az első 500 leggyorsabb  pályázatfeltöltő is jól járt. Ők a Társasházi Háztartás c. szaklap 1 éves előfizetést kapják ajándékba az OTP Bank jóvoltából. A szeptembertől postázott előfizetések mellé 3 darab társasházi konferencia-belépő jár, ugyancsak ajándékba.

Az OTP Társasházi Pályázat 2013. évi nyertesei a következők:

Környezetvédelem kategória

1. helyezett – Hadrianus utca 7. Társasház, Budapest (1039)

Komplex, példaértékű projekt a tetőventilátorok korszerűsítésére, napelem működtetésével, zéró emisszióval – 1,3 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesülnek.

2. helyezett – Nagy Imre krt. 1. Társasház, Szolnok

A lift, a központi szellőzés, valamint a lépcsőházi világítás energiafelhasználását napelemek felszerelésével csökkentik, illetve nagymértékben kiváltják – 700 ezer forint vissza nem térítendő támogatásban részesülnek.

3. helyezett – Gesztenyés 25-27. Társasház, Paks

A társasházi szellőzőrendszer elektromos motorjait természetes légárammal működtetett huzatfokozókra cserélik, a leszerelt motorokat környezetbarát módon újrahasznosítják – 400 ezer forint vissza nem térítendő támogatásban részesülnek.

Közösségépítés kategória

1. helyezett – Gloriett 1008 Társasház, Budapest (1186)

A több száz lakó által látogatott, pihenőparkként szolgáló belső udvart felújítják, a hozzá tartozó játszóteret rendbe teszik, biztonságosabbá alakítják, mindezt teljes egészében társadalmi munkában – 1,3 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesülnek.

2. helyezett – József Attila utca 7. Társasház, Kaposvár

A közös használatú zárt udvart valódi közösségi térré alakítják, játszótérrel, kerti filagóriával, kerti sütő-főző hellyel, a földmunkát és betonozást csaknem maguk végzik – 700 ezer forint vissza nem térítendő támogatásban részesülnek.

3. helyezett – Berend utca 1-7/A. Társasház, Budapest (1035)

A hőközpont egyik használaton kívüli helyiségét közösségi térré alakítják, klubszoba, olvasószoba és közgyűlési terem funkciókkal, társadalmi munkában –400 ezer forint vissza nem térítendő támogatásban részesülnek.

Életminőség-javítás kategória

1. helyezett – Bajcsy-Zsilinszky utca 35-37. Társasház, Debrecen

A debreceni belváros szívében található, több mint 100 éves társasház omladozó, balesetveszélyes függőfolyosóit helyreállítják – 1,3 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesülnek.

2. helyezett – Üllői út 119. Társasház, Budapest (1091)

A társasházban 4 kerekesszékes, illetve számtalan kisgyermekes tulajdonos lakik. Közlekedésük, illetve az épületből való kijutásuk megkönnyítése érdekében akadálymentesítő rámpát építenek – 700 ezer forint vissza nem térítendő támogatásban részesülnek.

3. helyezett – Kossuth út 1-3. / Rimay út 1-3-5. Társasház, Bátonyterenye

A balesetveszélyessé vált, rogyadozó főlépcsőket felújítják, illetve visszabontás után átépítik – 400 ezer forint vissza nem térítendő támogatásban részesülnek.

A zsűri különdíjasa

Barsi Dénes utca 1/A-B-C. Társasház, Dunaújváros

A korábbi orosz laktanya területén található társasház nem rendelkezik esővíz-elvezetővel, ezért a lehulló csapadék rongálja az épület lábazatát, falszerkezetét. „Duplán” hasznos megoldásként a tetőről összegyűjtik az esővizet, tárolóba vezetik, majd a környező zöld felületek locsolására használják. A zsűri az ötletes problémamegoldást díjazta – 1 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesülnek.

Forrás: http://www.hazforum.hu