palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

A zsámboki Bajza Lenke Általános Iskolát közel 45 millió forint uniós támogatásból korszerűsítették

Közel 45 millió forint uniós támogatásból újították fel a Bajza Lenke Általános Iskolát Zsámbokon, amit 2009. március 31-én ünnepélyes keretek között adtak át. A korszerűsítés során a tanítást segítő eszközöket is beszerezték. Az ünnepségen részt vett Tóth Gábor, országgyűlési képviselő, Dr. Szűts Lajos, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke és Holló Ilona, polgármester asszony. Az ünnepséget a polgármester asszony beszéde nyitotta meg, aki bemutatta a pályázat életútját a kezdetektől a megvalósításig. Megköszönte a projektben résztvevők munkáját és örömét fejezte ki, hogy a település ezzel a korszerű intézménnyel gazdagodott.

Dr. Szűts Lajos, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke, ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy a gyermekeknek átadott értékek a jövőben mindig kamatoznak, ezért kiemelten fontosak az olyan sikerek iskolaprojektek, mint amilyen a zsámboki is.

Az ünnepség után a díszvendégek, valamint a környező települések polgármesterei, jegyzői és intézményvezetői megtekintették a fejlesztést.

A Nemzeti Iskolafelújítási Program első nyertesei között nyert támogatást Zsámbok Község Önkormányzata, akinek célja általános iskolájának infrastrukturális és eszközfejlesztése, valamint akadálymentesítése volt. Támogatási szerződésüket 2008. februárjában vették át.

Az iskola felújítása során a különálló épületben lévő tornacsarnok részleges korszerűsítése valósult meg a tető cseréjével, kicserélték a nyílászárókat, modernizálták az elektromos berendezéseket, szabadtéri tantermet alakítottak ki, valamint elvégezték az akadálymentesítési munkákat is. A megvalósult fejlesztésekkel az intézmény energiatakarékosabbá vált, így mutatva jó példát, amivel erősítik a gyermekek környezettudatos szemléletét.  Ezt tovább erősíti az elkészült szabadtéri tanterem, ahol konyhakerti növények telepítésére kerül sor, ami segíti az iskolások felkészítését a helyi gazdálkodásra.

Az eszközök beszerzése révén javul a pedagógiai, módszertani reformok és tartalomfejlesztések hatékonysága, csökkenek az iskolai kudarcok, és létrejön a sajátos nevelési igényű és hátrányos helyzetű tanulók integrációja. Egy számítógéptermet új projektorral egészítettek ki, új asztalokkal, székekkel bútorozták be, ami így alkalmassá vált az integrált oktatást segítő csoport- és projektmunkára és a kooperatív módszerek megfelelő alkalmazására. A szemléltető eszközök a jövőben a részképesség-zavarral küzdő tanulók számára is jobban érthetővé teszik a tananyagot.

A felújítással az energiatakarékos, költséghatékony működés, az eszközbeszerzésekkel pedig a korszerű és minőségi oktatás feltételeit teremették meg az általános iskolában, ami most már sokkal hatékonyabban járul hozzá az integrált neveléshez, a versenyképes tudás és kulcskompetenciák elsajátításához, valamint a település népességmegtartó törekvéseihez.

(Forrás: VÁTI)