palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Ahány ház, annyi féle ablak

ablakok

Ha valami alapos átalakuláson esett át az elmúlt időszakban, akkor az építészet, a lakberendezés egészen biztosan. A korszerű technológiáknak köszönhetően sokkal költséghatékonyabbá és gyorsabbá is vált a különböző építőipari elemek előállítása. Ez pedig kedvezett a kreatív tevékenységet végzőknek, a lakberendezéssel, lakásfelújítással foglalkozó személyeknek is, akik így számos innovatív ötletet tudtak kidolgozni és piacra dobni.

Ennek köszönhetően ma már alaposan elrugaszkodhatunk a fantáziánkkal, ha építkezünk vagy felújítjuk otthonunkat. Vonatkozik ez a ház olyan fontos és látványos elemeire is, mint amilyenek az ablakok, ajtók. Az innovatív megoldások által különböző méretű, formájú, dizájnnal ellátott ablakokat tudunk beszerezni otthonunkba, így például, ha helyszűkében vagyunk, akár a megfelelő méretű és anyagú keskeny ablak is megvásárolható minden különösebb gond nélkül.

A keskeny ablakokból is ki lehet hozni a maximumot, ha kicsit kreatívak vagyunk. Az alábbiakban bemutatjuk a különböző típusú ablakokat, illetve adunk néhány tippet, hogyan tudod a leghatékonyabban beépíteni és kihasználni a keskeny méretű ablakot otthonodban.

A bőség zavara

Ami az ablakokból elérhető választékot illeti, nos arra tényleg a fentiekben leírt “bőség zavara” megjelölés a leginkább találó. Egyrészt, anyagát tekintve ma már a hagyományos és sokáig etalonnal számító fából készült nyílászárók mellett megtalálhatók a különböző műanyag, acél és alumínium ablakok is, ami pedig a kidolgozásukat illeti, nézzünk ezzel kapcsolatban egy áttekintést, a teljesség igénye nélkül.

Az ablakok egyik alapváltozata az egyrészes ablak. Ez egy szárnyból áll, ám, míg az eredeti változat befelé vagy kifelé volt nyitható, addig mára már van olyan megoldás is, ahol a felső rész rögzítve van, az alsót pedig felfelé tudjuk tolni. A másik régi típusú ablak a kétszárnyú, amelynek a két szárnya párhuzamosan nyílik befelé, vagy kifelé. Ez praktikus, ha van elég helyünk, ugyanis a tágra nyitott ablakot könnyebb tisztítani és a szellőztetés is hatékony lehet.

Az újabb, tetszetősebb kidolgozású ablakok közé sorolhatók a boltíves nyílászárók, amelyeknek a felső része lekereketített és egyedi kinézetet biztosít a háznak. Ezek hátránya azonban az, hogy gyakran nem nyithatók és csukhatók, ezért a helyiség szellőztetését máshogy kell megoldani.

Házunk napos oldalán hasznos megoldás lehet a napellenzős ablak, ennél ugyanis egyetlen gombnyomással egy napellenzőt tudunk kialakítani és ezáltal védi a helyiséget a közvetlen napsütéstől ami egy 35-40 fokos napon nem hátrány.

Egyedi megoldásnak számítanak azok az ablakok is, amelyek ún. kiugróval rendelkeznek. Ezek kissé kinyúlnak a falból és egy polcrészt alakíthatunk ki általuk a lakásban, ahová például virágokat is tehetünk. Ezek általában nagyobb helyigénnyel rendelkeznek, amivel kalkulálni kell a beépítés során.

Keskeny ablak – széleskörű lehetőségek

Megtörténhet, hogy lakásunk, vagy egyes helyiségek kialakítása olyan, hogy nincs elég helyünk a falon, ezért keskenyebb méretű ablakot tudunk csupán beépíteni. Azonban, ha elég kreatívak vagyunk, akkor ebből a korlátozásból is előnyt tudunk faragni, nézzük, hogyan.

Érdemes szem előtt tartani, hogy ha kisebb ablakunk van, akkor a természetes fényből is kevesebb jut az adott helyiségbe. Ezért, ebben az esetben gondolkodjunk minél világosabb függönyökben, vagy akár el is hagyhatjuk azokat, hogy minél több fényhez jussunk.

Ellenben, ha nem elsődleges az, hogy a szóban forgó ablakon jusson be a fény java, például azért, mert a szomszédos falon van egy másik, nagyobb ablak, akkor bemutatunk egy remek trükköt. Megtehetjük, hogy a keskeny ablak felett egészen magasan helyezzük el a függönytartót és a függöny egészen a földig leér. Ha esetleg szélesebbre is hagyjuk, mint maga az ablak, vizuálisan nagyobbnak fog tűnni a nyílászáró.

A másik nagyszerű megoldás az lehet, ha redőnyt szerelünk az ablak fölé, hasonlóan, mint a függönyt, tehát néhány centivel az ablak felső része fölé. Ezzel olyan vizuális hatást tudunk kelteni, mintha nagyobb ablakunk lenne.

Mint tudjuk, azok, akik karcsúbbnak szeretnének tűnni, általában kerülik a vízszintes csíkokkal rendelkező ruhákat. Ugyanez mondható el a keskeny ablakokról is. Ha olyan mintázatú függönyt választunk, amelynek a csíkjai, motívumai függőleges, jelentősen tudunk javítani az összhatáson.

Végezetül még egy trükköt elárulunk. A tükrök segítségével tudunk úgy manipulálni, hogy a belső tér nagyobbnak tűnjön. Ha tükröt helyezünk el a keskeny méretű ablakunk alá, vagy a szemközti falon, az üveg azt az érzetet kelti, mintha a belső tér sokkal nagyobb lenne.

Ez csak néhány trükk, amelyekkel korrigálhatod a keskeny ablak hatását, de ha kreatív vagy, te is ki tudsz hasonló megoldásokat találni.