palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Alkotói ösztöndíj pályázat

A Magyar Művészeti Akadémia három évre szóló, havi bruttó 200.000 forint összegű művészeti ösztöndíj elnyerésére hirdet pályázatot 100 fő részére.

Az ösztöndíjprogram célja − programszerű, három évre szóló − alkotó és előadóművészeti, valamint művészetelméleti tevékenységek támogatása, magas színvonalú művészi és művészetelméleti tevékenységek anyagi feltételeinek megteremtése az alábbi pályázati kategóriákban:

a) építőművészet;
b) film- és fotóművészet;
c) iparművészet és tervezőművészet;
d) irodalom;
e) képzőművészet;
f) művészetelmélet;
g) népművészet;
h) színházművészet;
i) zeneművészet.

Pályázhatnak

  • A pályázaton részt vehet minden olyan magyarországi adóazonosító jellel rendelkező természetes személy, aki a támogatási időszak kezdetéig (2023. szeptember 1.) már betöltötte 18. életévét, de még nem töltötte be 50. életévét.
  • Művészeti, művészetelméleti végzettség, szakképzettség a pályázat benyújtásának nem feltétele.
  • A felhívásra egy pályázó egy pályázatot nyújthat be. Pályázni egyénileg és csoportosan lehetséges.

Ha a pályázati munkaterv megvalósulása valamely alkotóközösség, művészeti csoport, formáció közös tevékenységét indokolja, ebben az esetben szükséges a csoport vezetésére kijelölt személynek csoportos pályázatot benyújtania. A csoport további tagjait – akik előzetesen regisztráltak a felületen – a csoportvezetőnek szükséges hozzárendelni a pályázathoz. A csoportvezető által feltöltött közös szakmai munkatervben szerepelnie kell az elérni kívánt közös céloknak és a szakmai feladatok megoszlásának. A nyertes csoport tagjainak az útmutató mentén az ösztöndíjas tevékenységükről önállóan kell beszámolni.

Az MMA tájékoztató jelleggel kiemeli, hogy mind a művészetelméleti, mind pedig más érintett művészeti ágat megjelölve is lehet pályázni olyan témával, ami egy-egy kortárs, vagy már elhunyt művész életpályájának, életművének feltárására, monografikus feldolgozására, műveinek elemzésére irányul. (Természetesen más jellegű pályázat is benyújtható.)

Művészeti ösztöndíjban részesülhet: legfeljebb 100 fő.

A művészeti ösztöndíj folyósításának időtartama: 36 hónap.

A pályázati támogatási időszak kezdete 2023. szeptember 1., a támogatási időszak vége 2026. augusztus 31.

A művészeti ösztöndíj összege: bruttó 200.000 Ft/hó.

Pályázat az alábbi honlapokon keresztül, az MMA MMKI pályázati rendszerébe lépve, 2023. március 27. (hétfő) 23:59:59 óráig nyújtható be az osztondij.mma-mmki.hu oldalon keresztül.

Teljes kiírás

A pályázatok benyújtásával kapcsolatos észrevételekkel, kérdésekkel 2023. március 24. (péntek) 12:00 óráig fordulhatnak az MMA MMKI munkatársaihoz az alábbi elérhetőségeken:

Telefon: +36 30 785 5595; e-mail: palyazat2023@mma-mmki.hu.