palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Álom – alkotói pályázat

A Kanizsai Képzőművészek Egyesülete elhunyt tagja, Kustár Zsuzsa emlékére Álom címmel pályázatot hirdet, amelyben a résztvevő alkotó élve a kiállítási lehetőséggel megfogalmazhatja saját viszonyát álmaihoz, így állítva méltó emléket a művész szellemi hagyatékának.

Kustár Zsuzsa iparművész 1942 október 12. született és 2014 június 23. hunyt el. Nagykanizsán élt és dolgozott, de munkássága nyomot hagyott az ország más térségeiben is, így Budapesten, ahol az 5. kerületben működő Aranytíz Kultúrház aulájában a padlómozaikot készítette. Szintén az Ő munkája az 5. kerületi Hercegprímás utcai Rendelőintézet belső lépcsője fölött látható üvegablak. Megtalálható továbbá Nagykálón a református templomban hét üvegablak, amit Ő tervezett, Letenyén a házasságkötő teremben egy harminc négyzetméteres mozaik fal, amit saját maga rakott ki. A részletes életrajz megtalálható a www.kustárzsuzsa.hu internetes elérhetőségen.

Különleges intuícióval fordult saját álmai felé, könyvet írt Feléledő álomfejtés címmel. A kiírásra került pályázat, Álom címmel, az álmain meditáló, álmait megfejtő Kustár Zsuzsa művész emlékét őrzi és az Út tovább gondolására bátorít.

A következő Szabó Lőrinc vers is az álom és az ébrenlét valósága közti csalfa átjárót használja, azt a hidat, amellyel a tudatalatti felszínre törve teletölti a valóság homályos pillanatait, felszabadítva felfoghatatlan energiákat és képességeket, ám eközben elmét összezavaróan veszélyes játékot űzve az óvatlannal.

Szabó Lőrinc: Dzsuang-Dszi álma

Kétezer évvel ezelőtt Dsuang Dszi,
a mester, egy lepkére mutatott.
– Álmomban – mondta, – ez a lepke voltam
és most egy kicsit zavarban vagyok.

– Lepke, – mesélte, – igen, lepke voltam,
s a lepke vigan táncolt a napon,
és nem is sejtette, hogy ő Dsuang Dszi…
És felébredtem… És most nem tudom,

most nem tudom, – folytatta eltünődve, –
mi az igazság, melyik lehetek:
hogy Dsuang Dszi álmodta-e a lepkét
vagy a lepke álmodik engemet? –

Én jót nevettem: – Ne tréfálj, Dsuang Dszi!
Ki volnál? Te vagy: Dsuang Dszi! Te hát! –
Ő mosolygott: – Az álombeli lepke
épp így hitte a maga igazát! –

Ő mosolygott, én vállat vontam. Aztán
valami mégis megborzongatott,
kétezer évig töprengtem azóta,
de egyre bizonytalanabb vagyok,

és most már azt hiszem, hogy nincs igazság,
már azt, hogy minden kép és költemény,
azt, hogy Dsuang Dszi álmodja a lepkét,
a lepke őt és mindhármunkat én.

Míg az álom a személyes tudattalanunkból merít, melynek sorsa csak az álmodón áll, a művészet az, amely a kollektív tudattalan zabolázatlan őser(d)ejét játékos komolysággal kertté varázsolja. Ez az a játék/alkotás, amelyre tisztelt alkotótársunkat ezúttal szeretettel invitáljuk.

Az alkotásokat kiállításra kész állapotban kérjük leadni, festmények esetében 100*100 cm a mérethatár, grafikák esetében 50*70 cm (paszpartúrával). Szobrászati alkotások esetében a legnagyobb méret a 70 cm és súlyát tekintve a 25 kg. Értelemszerűen ez a plasztikus iparművészeti alkotásokra is érvényes.

A szervezésért felelős és további általános információkért kereshető: Stamler Lajos (hyany@freemail.hu, 06 70 6079 402 )

A kiállítás anyagát a következő négy helyszínen gyűjtjük, várhatóan november első hetében:

A műveket Budapesten Haraszti Janka gyűjti be és szállítja a kiállításra, és a kiállítás végén szállítja vissza Budapestre. A pályázati részvételt a szállítás egyeztetése miatt kérem jelezzék telefonon :+36 20 489 4147

A Kanizsai Képzőművészek Egyesületénél Nagykanizsán (Gerencsér Edit; Hevesi Sándor Művelődési Központ, hsmk.g.edit@kanizsaikultura.hu , 06 30/205-7464)

A KaposART Egyesületnél Kaposváron (Halmos Klára; Kaposvár, Bajcsy-Zsilinszky u. 32-34 fsz.1., kaposart@freemail.hu , 06 20 9839 685 )

Göcseji Múzeumnál Zalaegerszegen (Dr. Kostyál László; kostyal@zmmi.hu , 8900 Zalaegerszeg, Batthyány u. 2., (92)314-537)

Részvételi szándékotok jelzésével, amelyet Stamler Lajos email címén tehettek meg, nagyon megkönnyítenétek a szervezést. Előre is köszönjük.