palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Animációval a korrupció ellen pályázat

Animációval a korrupció ellen – rajzold meg Benő történetét és nyerj! A Transparency International Magyarország pályázata.

Mit várunk?

A pályázatra olyan animációt várunk, amely:

 • hőse Benő, aki mindig helyesen cselekszik és nemet mond a korrupcióra
 • egy történetet mesél el, ahol Benő valamilyen korrupciós helyzetbe keveredik, de ő a helyes utat választja
 • különböző helyes magatartásokat mutat be korrupcióval kapcsolatos szituációkban
 • tanulságos, oktató jellegű filmként is felhasználható.

A feladat, hogy minimum 2 perc és maximum 5 perc hosszú animációs kisfilmen keresztül mutasd be Benőt (például) olyan szituációkban, mint:

 • Közbeszerzéssel kapcsolatos eset:

Önkormányzati óvoda épül, amelynek építésére nem írnak ki pályázatot, hanem közvetlenül a polgármester cége kapja meg a megbízást. Ez Benő tudomására jut, de hallgatásáért a polgármester pénzt ajánl neki. Benő azonban nemet mond az ajánlatra, és feljelentést tesz.

Benőnek az oktatója elmondja, hogy csak akkor mehet át a forgalmi vizsgán, ha kenőpénzt fizet, de ő becsületesen szeretné megszerezni a jogosítványát. Tanácsért felhívja a Transparency International jogsegélyszolgálatát, akik segítenek Benőnek és rendőrkézre kerül a korrupt oktató.

 • Kenőpénz adása / kérése:

Benőnek az egyetemi diplomához szüksége van egy nyelvvizsgára, a szóbeli vizsgán azonban sajnos felsül. A vizsgáztató a vizsga végén egyértelművé teszi, hogy megfelelő ellenszolgáltatás fejében szó lehet arról, hogy megkapja a megfelelő pontszámot a vizsga megszerzéséhez. Benő ezt visszautasítja.

 • Rendőri intézkedés:

Benőt az autópályán megállítja a rendőr és igazoltatja. Benő otthon hagyta a jogosítványát és az autója forgalmi engedélyét. A rendőr értésére adja, hogy megfelelő ellenszolgáltatásért cserébe szemet huny a mulasztás felett. Benő azonban vállalja mulasztása következményeit, a rendőr kérését pedig a rendőrkapitányságon jelenti.

 • Az önkormányzatban:

Benő új házának tervei elkészültek, szeretné mielőbb megkapni az építési engedélyt, hogy nekiláthasson az építési munkálatoknak. Az önkormányzat ügyintézőjének fia munkát keres, így az ügyintéző felajánlja, hogy amennyiben Benő – aki jól menő vállalkozó – alkalmazza a fiát, az engedélyezési eljárás is olajozottan fog működni. Benő ezt elutasítja, és feljelentést tesz.

Feltétel, hogy Benő mindig a helyes utat válassza. Benő egy pozitív figura, aki a néző számára követendő példát mutat. A fenti szituációk csak példák, Benő bármilyen hasonló helyzetbe belehelyezhető. A kreatív megoldások előnyben részesülnek, de a szituációknak a valóságban is elképzelhetőeknek kell lenniük.

A filmekbe kötelező beépíteni:

 • Benő figuráját (ide kattintva letölthető, illetve a hír alatt vektoros formátumban is megtalálható)
 • egy korrupciós szituációt
 • a korrupció elítélését, a becsületes út elsőbbségét

Mik a pályázás feltételei?

A pályázatra bárki jelentkezhet. Az animációk elkészítésének módja a pályázókra van bízva, a stop-motion animációtól a kézzel rajzolt rajzfilmig bármilyen megoldás elfogadott.

Az elkészült filmet AVI, MPEG, MP4 vagy MOV formátumban küldd el a bazis@transparency.hu címre. (A file nagy mérete miatt használd a WeTransfer fájlküldő szolgáltatást.) Az üzenetben tüntesd fel nevedet, telefonszámodat és email címedet is!

Letölthető dokumentumok

BENŐ (VEKTOROS FORMÁTUM)
BENŐ (PDF FORMÁTUM)
BENŐ (JPEG FORMÁTUM)

Beküldés határideje: 2013. december 2.

Díjazás:
1. díj:  300.000 Ft
2. díj:  200.000 Ft
3. díj:  100.000 Ft

A díjátadásra és a nyertes animációk bemutatására 2013. december 9-én, a Korrupcióellenes Világnap alkalmából megrendezésre kerülő „Átláccó Fesztiválon” kerül sor.

Ha a pályázattal kapcsolatban további kérdésed van, írj a bazis@transparency.hu email címre!

Link: http://www.transparency.hu