palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

ArtDeco21 pályázat

Merész forma- és anyagtársítások: Art deco a 21. században. az ArtDeco21 pályázat az Iparművészeti Múzeum „Magyar art deco és modernizmus” című kiállítás tükrében arra keresi a választ, hogy a kortárs iparművészek és designerek hogyan tudják az art deco örökségét átvinni a 21. századi új anyagok, új technikai innovációk és tudományos felfedezések közepette. Mit jelent ma az art deco? Az 1920-as években az akkori új irányzatok dekorativitásának és a funkcionalitásának harmóniáját alakították ki a tervezők. Hogyan lehet ezt ma megteremteni a mai társadalmi környezetben? Hogyan tudnak a tervezők olyan használati tárgyakat készíteni, amelyek az art deco innovatív design hagyományait őrzik akár anyagukban, akár formavilágukban, de funkcionalitásuk és szemléletük a 21. századi környezethez igazodik? Erre várják a művészek válaszait!

Az art deco eklektikus művészeti és design stílus az 1920-as években indult útjára és a ’30-as évekre nemzetközi irányzattá fejlődött. Minden művészeti területen megjelent a designtól az építészeten és enteriőrtervezésen át az ipari formatervezésig, a divat és ékszerek, valamint a képzőművészet és a film világáig.
A korra jellemző ipari innovációk, új anyagok is megjelentek az új tárgyakon, mint pl.: a króm és a bakelit, a technikai fejlődés pedig lehetővé tette, hogy az egyedi tárgyak mellett megjelenjen a széria, vagy akár a minőségi tömegtermelés. Az art deco ugyanakkor az elegancia és a luxus megtestesítője is volt. A tárgyakat jellemző futurista, kubista, geometrikus elemek mellett nagy reveláció volt Tutanhamon sírjának felfedezése, ami új elemekkel bővítette a stílust.

A pályázat célja: az ArtDeco21 pályázat az Iparművészeti Múzeum „Magyar art deco és modernizmus” című kiállítás tükrében arra keresi a választ, hogy a kortárs iparművészek és designerek hogyan tudják az art deco örökségét átvinni a 21. századi új anyagok, új technikai innovációk és tudományos felfedezések közepette. Mit jelent ma az art deco? Az 1920-as években az akkori új irányzatok dekorativitásának és a funkcionalitásának harmóniáját alakították ki a tervezők. Hogyan lehet ezt ma megteremteni a mai társadalmi környezetben? Hogyan tudnak a tervezők olyan használati tárgyakat készíteni, amelyek az art deco innovatív design hagyományait őrzik akár anyagukban, akár formavilágukban, de funkcionalitásuk és szemléletük a 21. századi környezethez igazodik?
Nincs olyan művészeti stílus, vagy irányzat, amely ne a saját korának társadalmából indulna ki. Olyan tárgyak tervezésére írunk ki pályázatot, amely az art deco eredeti törekvéseire épülve a 21. századi emberek számára teremti meg azt a harmóniát, ami az anyag, a forma és a funkció egységén alapszik. Az új, különleges anyagpárosítások és a tudományos eredmények motívumrendszerét figyelembe vevő használati- és lakberendezési tárgyak, tapéták, kellékek megteremthetik azt a hétköznapi luxust, amit a design tárgyak szeretete és használata jelent. Az art deco irányzat kortárs megjelenése lehetőséget teremthet egy olyan időutazásra, ami nem feltétlenül a múltba repít vissza, hanem a jövőnek mutatja meg a 21. század anyagait, felfedezéseit, mint ahogy a közel 100 éves art deco mesél nekünk a ’20-as ’30-as évekről. Mit mutathat egy ilyen pályázat anyaga majd 2111-ben? Erre várjuk a művészek válaszait!

Pályázati feltételek:

  • Egyének és csoportok is pályázhatnak.
  • Az iparművészeten belül nincs műfaji megkötés, várunk bútort, öltözetet, ékszert, tapétát, csomagolást, lakástextilt, cipőt, porcelánt, stb.
  • Anyagpárosításra, méretre, mennyiségre vonatkozó megkötés nincs.
  • Pályázni lehet egyetlen vagy több különálló alkotással, illetve kollekcióval is.
  • A pályázónak nem kell iparművész végzettséggel rendelkeznie, de a múzeum fenntartja a jogot a pályázók előzetes szűrésére, a pályázatra való jelentkezés elfogadása előfeltétele a pályázaton való indulásnak. Ezért kérjük azokat, akik nem rendelkeznek iparművész végzettséggel, hogy elérhetőségeinkre előzetesen küldjenek a munkáikról portfóliót.
  • Kérjük, hogy a pályázati mű beadásával – lehetőség szerint – annak fényképét is juttassák el a megadott címekre. Ennek hiánya nem befolyásolja a pályázat elbírálását.
  •  Az elkészült alkotások a művész tulajdonában maradnak.
  •  Lehetőség van a díjnyertes darabok árusítására is múzeumi boltunkban (az alkotóval egyeztetett feltételek mellett). Ez azonban nem zárja ki, hogy a későbbiekben a pályázó alkotásait vagy azok másolatait máshol is árusítsa, illetve kiállítsa.
  • A pályázati elbírálás során a zsűri a kiemelkedő pályaművek gyűjteménybe vételére is javaslatot tehet – az alkotóval egyeztetett feltételek mellett.

A pályázati anyag módosított leadási határideje: 2011. november 23. 16 óra (Kommunikációs Osztály)

A pályázatok elbírálása: a beérkezett pályamunkákat a múzeum szakértői zsűrije bírálja el december 1-ig.

A pályázat eredményhirdetése és a munkák bemutatása a karácsonyi Kreatimm vásáron (2011. december 10-11.) várható. A nyertes pályaműveket a karácsonyi Kreatimm vásáron mutatjuk be, illetve a művésszel történt egyeztetés alapján a pályaművek egy részét árusítjuk is múzeumi boltunkban, illetve lehetőség nyílik az Iparművészeti Múzeum karácsonyi Kreatimm vásárán a személyes árusításra is.

További információk, pályázati adatlap kérhető: Szabó Eszter Ágnes (e-mail küldés, 456-5184) vagy Szabó Krisztina (e-mail küldés, 456-5169, 30-749-8664)

Forrás: http://www.imm.hu