palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Autópálya matrica

autópályamatrica

2020. december 7-től megvásárolhatóak a 2021-ra érvényes megyei és országos e-matricák! Az úthasználók a matricákat a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. saját értékesítési felületén, valamint az ügyfélszolgálati irodáiban és a viszonteladó partnereknél vásárolhatják meg. Azonban NÚSZ Zrt. a személyes találkozások csökkentése érdekében az autópálya matrica vásárlására a saját, mobiltelefonra optimalizált elektronikus értékesítési felületét ajánlja az autósok számára.

Az idei évre szóló éves matricák 2021. január 31-ig érvényesek, de már megvásárolhatóak a 2021 évre szóló éves országos és megyei matricák, amelyek érvényessége 2022. január 31. Az úthasználati jogosultságok ára 2021-ben a 2020. augusztusban mért infláció alapján 3,9 százalékkal emelkednek.

Az elővásárlás idén sokak számára különösen azért előnyös, mivel nem csak év elejei sorban állás, de egészség megelőzési szempontból elkerülhető a tömeges találkozás is. További előny, hogy a céges felhasználók még az idei évre könyvelhetik el az úthasználati díj költségét. Az elővételben megvásárolt matricák csak 2021. január 1-jétől használhatók fel.

Magyarországon a díjköteles útszakaszok és gyorsforgalmi utak használatához érvényes autópálya matricával kell rendelkezni. A 2015-ben bevezetett 10 napos, havi és országos éves matrica mellett az éves megyei matrica is bevezetésre került. Ez a típus különösen azoknak hasznos és éri meg, akik az adott évben ugyanazokon a fizetős útszakaszokon gyakran utaznak. A korábbi évek tapasztalata szerint az autósok hazánkban a 10 napos matricát az utazás kezdetén vásárolják meg viszonteladóknál, elsősorban a benzinkutaknál, de az éves, és megyei matricák esetében az online vásárlás dominál. Az idei évben viszont jelentősen emelkedett a rövidebb idejű matricák esetében is az online fizetés. A NÚSZ Zrt. az e-matrica vásárlására a saját, mobiltelefonra optimalizált elektronikus értékesítési felületét ajánlja az autósok számára: a www.ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon egyszerűen, a regisztráció után – a jármű adatainak egyszeri megadása után, kényelmi díj fizetése nélkül vásárolhatók meg. A tévesztések elkerülése érdekében ajánlatos még a fizetés előtt ellenőrizni az olyan fontos adatokat, mint a rendszám, a felségjelzés, a díjkategória, a megye, valamint az érvényesség ideje.

Autópálya matrica vásárlás szabályai, a pótdíjak változásai

A matricákat mindig az díjköteles útszakaszra való felhajtás előtt meg kell vásárolni, az érvényesség kezdete mindig a vásárlás időpontja (nap/óra/perc). A díjköteles úthálózat a 2020-ban már átadott, illetve még további, az év végéig elkészülő öt szakasszal bővül: M25 Eger, M85 Sopron gyorsforgalmi útvonala, M4 Pest megyei, valamint Berettyóújfalu és a román határ közötti szakasz, valamint a M76 út első szakasza az M7-től Balatonszentgyörgyig. Az M44-es Békéscsabáig érő szakasza is év végéig elkészül.

Ha valaki jóhiszeműen, tévedésből hajtott fel egy fizetős útszakaszra, ebben az esetben – pótdíjfizetési kötelezettség nélkül, az úthasználónak 60 perc áll a rendelkezésére, hogy az autópálya díj megfizetését pótolja. A késve vásárolt e-matrica vásárlás miatt évente több mint tízezer úthasználót terhelt pótdíjfizetési kötelezettség. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium módosítását követően a jogosulatlan úthasználat miatt kiszabott pótdíjak a fizetési felszólítást követően kiválthatók lesznek az alapdíjas éves országos matrica megvásárlásával, anélkül, hogy a pótdíjat meg kellene fizetni. Az így vásárolt matricával a következő év január 31-ig lehet az autópályákon és autóutakon közlekedni.

Az autópálya-matrica árak 2021-ben

10 napos autópálya-matrica ára

 • Személygépkocsira D1 kategória esetén 3 640 Ft
 • Személygépkocsira D2 kategória esetén 7 280 Ft
 • Autóbuszra B2 kategória esetén 16 110 Ft
 • Motorkerékpárra D1m kategória esetén 1 470 Ft
 • Utánfutóra U kategória esetén 3 640 Ft

Havi autópálya-matrica ára

 • Személygépkocsira D1 kategória esetén 4 970 Ft
 • Személygépkocsira D2 kategória esetén 9 930Ft
 • Autóbuszra B2 kategória esetén 22 830Ft
 • Motorkerékpárra D1m kategória esetén 2 600 Ft
 • Utánfutóra U kategória esetén 4 970 Ft

Éves országos autópálya-matrica ára

 • Személygépkocsira D1 kategória esetén 44 660 Ft
 • Személygépkocsira D2 kategória esetén 44 660 Ft
 • Autóbuszra B2 kategória esetén 207 770 Ft
 • Motorkerékpárra D1 kategória ára vonatkozik 44 660 Ft
 • Utánfutóra U kategória esetén 44 660 Ft

Éves megyei autópálya-matrica ára

 • Személygépkocsira D1 kategória esetén 5 200 Ft
 • Személygépkocsira D2 kategória esetén 10 390 Ft
 • Autóbuszra B2 kategória esetén 20 780 Ft
 • Utánfutóra U kategória esetén 5 200 Ft

(Forrás:Nemzetiutdij.hu)