palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Budapest Film Script Competition

Minden a pincében kezdődött. Végeláthatatlan kópiák mosolyogtak ránk és rezzenéstelenül várták az iktatás procedúráját. A feketét két cukorral ittuk az ötödik kerületi bérház egyik szegletében. Már a légy sem zümmögött… hát így kezdődött minden. Erőltetett beszélgetésnek indult a megszokott témák fonalán. Kedvenc rendező, agyoncsépelt filmes karakter, Chuck Norris és a Kill Bill kapcsolata, lehet-e szexi egy vámpír, pontosan hány snittből áll Hitchcock zuhanyzós jelenete.   „És mi a helyzet a magyar filmmel?” Itt ismét csönd és a légy zümmögésének hiánya. Közben elfogyott a kávé…

“Hol vannak a jó írások?” Merészek és viccesek, meglepőek, de szerethetőek. Valóban, jó írások kellenének. Amikor már végképp feladtuk volna parttalan harcunkat az iktatás szellemével, a kínos csöndet felváltotta a kreativitás. Dőltek az ötletek és beindult a fantázia. Az a fajta, amiből jó dolgok születnek, és amiért érdemes a pincében rostokolni. “Forgatókönyvek kellenének fiataloktól és tapasztaltaktól, egyetemistáktól és félprofiktól, fiúktól és lányoktól, bölcsészektől és mérnököktől, a többi már csak részletkérdés.” Akkor és ott ötleteket akartunk olvasni. Magyar vígjátékra ácsingóztunk. “Megcsináljuk?” Megcsináltuk. “Ütős lesz?” Mindenképpen. Hát így kezdődött minden…

A Budapest Film bemutatja: Script Competition 2012.

A pályázás feltétele: A pályázatra 18 és 35 év közötti szerzők, vagy szerzőpárok írásait várjuk. Egy szerző, vagy szerzőpáros csak egy művel pályázhat. A jelentkezést és a dokumentumok letöltését megelőzően a pályázóktól regisztrációt kérünk honlapunkon.

A jelentkezéssel egyidejűleg a pályázók elfogadják a pályázati feltételeket, és kijelentik, hogy a benyújtott művek az ő kizárólagos szerzői alkotásaik, illetve szerzőpárok esetében közösen nyújtják be a pályázatot. Amennyiben adaptációval indulnak, akkor rendelkezniük kell a mű eredeti jogosultjának felhatalmazásával. (Ez a dokumentum szintén csatolandó a jelentkezéshez.)

A jelentkezési dokumentáció kötelező elemei

 • Kitöltött adatlap (amennyiben nem online módon jelentkeztek, az adatlap letölthető a www.bufi.hu/palyazat/dokumentumok/ menüpont alól).
 • Pályamű
 • Treatment
 • Karakterábrázolás
 • Jelenet

A jelentkezés akkor érvényes, ha legkésőbb a jelentkezési határidő napján a pályázók elektronikusan feltöltik, postára adják, vagy személyesen benyújtják a pályaművet.

 • A pályázatokat postán, CD-n, vagy DVD-n, a BUDAPEST FILM KFT.(1055 Budapest, Szalay u. 4. VII. em.) címére kérjük küldeni, vagy ugyanitt személyesen is leadhatjátok minden munkanapon, 10-től 17 óráig
 • Elektronikusan jelentkezni a www.bufi.hu honlapon keresztül lehet az adatlap kitöltésével, és a pályamű feltöltésével.

A Budapest Film Kft. a hozzá benyújtott adathordozókat nem őrzi meg, nem tárolja, nem küldi vissza, felelősséget azokért semmilyen formában nem vállal, azokkal kapcsolatosan jelen pályázat alapján semmilyen fizetési vagy egyéb kötelezettsége nincs.

A jelen szabályzat esetleges módosításait a Budapest Film Kft. írásban közli, és azonnal közzéteszi a Pályázat weboldalán. Továbbá fenntartja a jogot, hogy a szabályzatot bármikor módosítsa a pályázat időtartama alatt. A szabályzat valamennyi módosítása a pályázat weboldalán (www.bufi.hu) való közzététel időpontjától érvényes.

Formai követelmények

A pályázat I. fordulójában még nem kész forgatókönyveket, sokkal inkább – az alább meghatározott formában és tartalommal – fantáziadús, szellemes filmötleteket kérünk Tőletek.

A műfajt tekintve vígjátékokat várunk. Ezen kívül fontos, hogy a beadott művetek magyar nyelven íródjon, a történet helyszíne Magyarország legyen, tematikájában pedig kapcsolódjon a magyar kultúrához.

A pályázatra eredeti műveket, illetve adaptációkat is beadhattok, de nem pályázhattok eladott, vételi jog alatt álló, illetve olyan művekkel, amelyek jogai nem szabadok.

A pályaműnek tartalmaznia kell:

 • Treatment: a filmvígjáték tartalmának ismertetése, a történet részletes felvázolása. Minimum 5, maximum 15 oldalnyi terjedelemben
 • Karakterábrázolás: amelyben a részletesen kidolgozzátok a forgatókönyv egyik főbb karakterének jellemét, max. 2 oldal terjedelemben
 • Jelenet: egy legalább 2 szereplős jelenet részletes kidolgozása párbeszédekkel, maximum 3 oldalnyi terjedelemben

Tipográfiai követelmények:TIMES NEW ROMAN betűtípus, 12-es betűméret, 1,5-ös sorköz, 2,5 cm-es margók. Formátum: Doc, RTF, Docx, PDF, CD, DVD

A fedőlap kizárólag a következő információkat tartalmazza: Író(k) neve, a mű címe

Felhívjuk a figyelmeteket arra, hogy kizárólag a határidőre benyújtott, és a pályázati felhívásban meghatározott szabályoknak megfelelő formában és tartalommal leadott anyagokat tudjuk elbírálni.

A jelentkezés határideje: 2012. április 15.

Hogyan jelentkezhetek?

Az első lépések

 1. Az első és legfontosabb lépés, hogy regisztrálj weboldalunkon. A regisztrációt és a bejelentkezést követően hozzáférsz minden menüponthoz és a honlap teljes tartalmához. Informálód, böngészd át weboldalunkat, olvad el a pályázat teljes kiírását, a jelentkezés feltételeit és formai követelményeit.
 2. Készítsd el a pályaművedet: egy treatmentet, egy karakterleírást és egy jelenetet várunk Tőled. A részletes tartalmi és formai követelményeket itt találod. Légy kreatív és szellemes, a merész vígjátékötletre is nyitottak vagyunk!
 3. Küldd el Nekünk a jelentkezésedet! Ha online adod le pályaművedet, akkor töltsd ki a honlapon keresztül a jelentkezés adatlapját és csatold hozzá pályaművedet. Ennyi
 4. Ha postai úton vagy személyesen szeretnéd a pályaművet eljuttatni hozzánk, akkor elsőként töltsd le a jelentkezés adatlapját a honlapról. A kinyomtatott és kitöltött adatlapot a pályaműveddel együtt a következő elérhetőségünkre várjuk CD-n vagy DVD-n: BUDAPEST FILM KFT. 1055 Budapest, Szalay utca 4. VII. em. Személyes leadás esetén munkanapokon 10-től 17 óráig keress minket a Budapest Film Kft. székhelyén. Postai küldeménynél kérjük a jelentkezési határidő napjáig add fel a pályaművedet és a kitöltött adatlapot.

A jelentezés határideje: 2012. április 15.

A jelentekést követően nincs más dolgod, mint figyelemmel követni pályaműved státuszát a pályázat főoldalán. A határidőt követően összesítjük és értékeljük a pályázatokat, a legjobb 12 írást pedig pitch-re küldjük!

Fordulók

ELSŐ FORDULÓ

A pályázat első fordulója a pályaművek beküldésének és elbírálásának időszakát foglalja magába. A tartalmi és formai követelményeknek megfelelő írások közül a Budapest Film Kft. választja ki a legjobban sikerült 12 munkát, a döntésben a későbbi mentorok is segítséget nyújtanak.

A továbbjutó pályázatok kiválasztásakor öt szempont alapján hozzuk meg döntésünket:

 • koncepció
 • íráskészség
 • dialógus
 • karakterleírás
 • történet eredetisége

A megszokottól eltérő, bátor történetválasztás és az egyedi hangvétel előnyt élvez az elbírálás során. Légy kreatív és szellemes, küldj egy megnyerő ötletet és robbanj be a szakmába. Ne csak az asztalfióknak írj!

MÁSODIK FORDULÓ

Túljutva az első fordulón, a Budapest Film Kft. és a mentorok által kiválasztott legjobb 12 pályázat alkotói meghívást kapnak a 2012 májusában megrendezésre kerülő pitch szakmai fórumra.

Célunk, hogy az élvonalbeli és nemzetközileg is elismert filmes szakemberek – forgatókönyvírók, rendezők, producerek -, illetve a mentorok közelebbről is megismerjék a pályaműveket.

A tehetséges és alkotni vágyó pályázóknak lehetőségük nyílik, hogy ismertessék filmötletüket és felkeltsék a jelen lévő filmes szakemberek érdeklődését.

A pitch keretein belül minden pályázó három pontszámot kap a beszélgetés és pályaművük alapján: a mentorok csoportjától, a producerek és rendezők csoportjától, valamint a Budapest Film Kft. delegáltjaitól.

Ezekből a pontszámokból alakul ki a végleges sorrend, amelynek nyomán a legjobb 5 továbbjut a harmadik fordulóba. Az eredményeket a pitch lezárásaként még a helyszínen kihirdeti a zsűri.

HARMADIK FORDULÓ

A harmadik fordulóval elérkeztünk a végső megmérettetés szakaszába, amely egyben a hosszabb alkotói folyamat periódusa is. A májustól augusztusig tartó időszakban a még versenyben maradt pályázóknak egy kész forgatókönyvet kell megírniuk az előzetes ötletük alapján.

A pitch során kiválasztott 5 pályamű alkotói mellé kisorsolunk egy-egy mentort, vagyis tapasztalt és hivatásos forgatókönyvírókat. Az ő feladatuk egyfajta szakmai iránymutatás és terelgetés, de az írás folyamatában nem vesznek részt.

A több hónapos alkotói fázist követően az elkészült forgatókönyvek közül az erre az alkalomra felkért, neves személyiségekből álló háromtagú zsűri választja ki a nyertest.

A Budapest Film Kft. a legjobbnak ítélt alkotást 500.000 forinttal honorálja!

Bővebben: http://bufi.hu/