palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Büszkeség és balítélet kritikapályázat

A Litera meghosszabbítja Büszkeség és balítélet című kritikapályázata második fordulójának leadási határidejét. Ez alkalommal Csutak Gabi, Deres Kornélia, Parti Nagy Lajos, Péntek Orsolya és Daniel Kehlmann könyveiről várjuk az értő és érvelő kritikákat. Az új határidő: 2018. január 20.

A Litera augusztusban meghirdette Büszkeség és balítélet című, 2017-es, ezúttal kétfordulós kritikapályázatát. Az első pályázati szakasz lezajlott. Havasréti József, Háy János, Molnár T. Eszter, Vida Gábor és Margaret Atwood könyveiről vártunk értő bírálatokat, az eredmény megszületett.

Meghirdettük a második fordulót is. Az eredeti, december 23-ai leadási határidőt az ünnepekre tekintettel 2018. január 20-ra módosítottuk. Íme, a feltételek!

Kb. 4-6 ezer karakter terjedelmű, érvelő, értelmező, igényesen megformált kritikákat várunk a következő könyvek valamelyikéről:

  • Csutak Gabi: Csendélet sárkánnyal, JAK-Prae, 2017
  • Deres Kornélia: Bábhasadás, Jelenkor, 2017
  • Parti Nagy Lajos: Létbüfé, Magvető, 2017
  • Péntek Orsolya: Dorka könyve, Kalligram, 2017
  • Daniel Kehlmann: El kellett volna menned (ford. Fodor Zsuzsa), Magvető, 2017

Beküldési határidő: 2018. január 20.

A pályaműveket a szerkesztőség bírálja el legkésőbb január 27-ig, és kiválasztja könyvenként a két legjobb írást (maximum), melyeket hetente közöl.

Két fordulóban, öt hónapon át tart a küzdelem, a második forduló zárásaként kihirdetjük a végeredményt.

A pályázat második fordulójában bárki benyújthat pályaművet. Nem kikötés az első fordulóban való részvétel. A végső győztes az lesz, aki a szerkesztőség döntése szerint a legkiválóbb kritikát nyújtja be (akár az első, akár a második fordulóban, avagy mindkettőben).

A Litera a legjobb bírálatot díjazza. A kétfordulós pályázat győztese a Litera rendezvényén veheti át díját. A részletekről később adunk tájékoztatást.

Kikötések:

  • A pályázó nem pályázhat már megjelent írással. (Publikációnak számít minden internetes megjelenés is.)
  • Határidőn túl érkezett pályázatokat nem fogadunk el.
  • A pályázók kizárólag saját néven pályázhatnak.
  • Egy könyvre csak egy pályamű nyújtható be.

A pályaműveket ide várjuk: litera2006@gmail.com

A pályázat tárgya: KRITIKAPÁLYÁZAT

A beérkező pályaművek érkezési sorrendben olvashatóak A Litera kritikapályázata című Facebook-oldalon. Az itt közölt írásokat eredeti formájukban adjuk közre, nem szerkesztjük, az esetleges hibákat nem javítjuk.