palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

DiscoverEU – pályázat ingyenes utazásra

Épp 18 éves vagy, és izgalmas kalandra vágysz? Ha igen, akkor kelj útra a DiscoverEU új uniós kezdeményezés segítségével. Az EU lehetővé teszi idén nyáron 15 ezer lelkes fiatal számára, hogy egy különleges utazási igazolvánnyal bejárja Európát.

Ragadd meg az alkalmat, és élj az utazás szabadságával! Fedezd fel Európa ezer arcát, kulturális gazdagságát, szerezz új barátokat!  Nem utolsósorban az utazás során saját magadat is jobban megismerheted, hiszen egészen új helyzetekkel szembesülsz, és más szemléletű emberekkel találkozol.

Idén ráadásul különösen izgalmasnak ígérkezik egy ilyen körút, 2018 ugyanis a kulturális örökség európai éve! Bárhova utazol is az EU-ban, számos olyan rendezvényen vehetsz részt, mely Európa üdítően sokszínű kulturális örökségét ünnepli.

Az utazási igazolvány elsősorban vasúton használható. Vonaton ülve feltárul a világ. Izgalmas városok, csendes falvak és vadregényes tájak váltják egymást, melyek minden bizonnyal ráébresztik az utazót Európa páratlan változatosságára.

Az európai utazási igazolvánnyal azonban más közlekedési eszközöket, például buszt vagy kompot is igénybe lehet venni, hogy a résztvevők minél több helyre eljuthassanak. Különleges esetekben, és ha más közlekedési mód nem kínálkozik, repülőre is szállhatsz. Így a távoli területeken vagy szigeteken élő fiatalok előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy részt vegyenek a kezdeményezésben.

Ki jelentkezhet?
A kezdeményezésben azok a fiatalok vehetnek részt, akik:

  • 2018. július 1-jén 18 évesek (azaz 1999. július 2. és 2000. július 1. között születtek);
  • rendelkeznek a 28 uniós tagállam valamelyikének állampolgárságával;
  • az internetes jelentkezési lapon megadják a személyazonosító igazolványuk vagy útlevelük számát;
  • utazásukat az EU 28 tagállamának valamelyikében kezdik meg;
  • azt tervezik, hogy utazásukat 2018. július 9. és szeptember 30. között kezdik meg;
  • azt tervezik, hogy legalább 1 napig és legfeljebb 30 napig fognak utazni;
  • azt tervezik, hogy legalább 1 és legfeljebb 4 másik uniós országba utaznak el;
  • vállalják, hogy a DiscoverEU nagyköveteként működnek közre.
  • Ha megfelelsz ezeknek a feltételeknek, az online regisztrációs felületen jelentkezhetsz.

Jelentkezhetsz egyedül vagy többedmagaddal is (max. 5 fő). Csoportos jelentkezés esetén ki kell jelölni egy csoportvezetőt, aki kitölti a jelentkezési lapot, és ő válaszolja meg a kvízkérdéseket és a döntő kérdést. Miután benyújtotta a jelentkezést, kap egy kódot, melyet közöl a csoport többi tagjával. E kód birtokában a csoport összes tagja regisztrálhatja magát a honlapon, és megadhatja személyes adatait. A korkövetelmény a csoport összes tagjára vonatkozik, tehát mindegyik jelentkezőnek 18 évesnek kell lennie

Mikor és hogyan kell jelentkezni?
A jelentkezési időszak 2018. június 12. közép-európai idő szerint déli 12 órától június 26. közép-európai idő szerint déli 12 óráig tart. Jelentkezéskor először is meg kell adnod néhány adatot magadról és a tervezett utazásodról. Majd válaszolnod kell 5 kvízkérdésre a kulturális örökség európai évével és az EU ifjúsági kezdeményezéseivel kapcsolatban. Végül pedig válaszolnod kell egy más típusú, döntő kérdésre is. Az erre adott válaszok lehetővé teszik a Bizottságnak, hogy túljelentkezés esetén rangsorolja a jelentkezőket. A kiválasztott résztvevőknek 2018. július 9. és szeptember 30. között kell megkezdeniük az utazást.

Gyakori kérdések

Mit kérünk Tőled cserébe?
A DiscoverEU nagyköveteként az lesz a feladatod, hogy beszámolj utazási élményeidről, például a közösségi oldalakon (az Instagramon, a Facebookon vagy a Twitteren) vagy az iskoládban, a helyi kultúrházban stb. Ne felejts el csatlakozni továbbá a DiscoverEU Facebook-közösségéhez!

DiscoverEU pályázat