palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Éhes ökovárosok pályázat művészetvezérelt kísérletekre

Az Éhes ökovárosok (Hungry EcoCities) program a tudomány, a technológia és a művészetek magas szintű szövetség kialakítását javasolja hatékony feltárására annak, hogy a digitális technológiák és alkalmazások hogyan vezethetnek az élelmiszer-pazarlás csökkentéséhez, fenntarthatóbb értékláncokhoz, környezetbarát hozzáálláshoz és etikusabb élelmiszerfogyasztáshoz.

A projekt az Európai Unió Horizon Europe kutatási és innovációs programja által finanszírozott S+T+ARTS rezidenciaprogram része. A Hungry EcoCities keretében stúdiók, egyetemek, termelők és mezőgazdasági szakemberek művészekkel és kreatív gondolkodókkal szövetkeznek, hogy új ötleteket dolgozzanak ki a jövő élelmiszerrendszerére vonatkozóan. A 6 uniós ország 8 partneréből álló projektkonzorcium a projekt során két nyílt felhívást tesz közzé, amelyek keretében legfeljebb 20 művészetvezérelt kísérletet választanak ki.

KIK PÁLYÁZHATNAK?

Felhívjuk az élelmiszerláncban tevékenykedő (az alábbi ábrán leírtak szerint) kis- és középvállalkozásokat (kkv-kat), beleértve a start-up vállalkozásokat is, amelyek érdekeltek termékeik, szolgáltatásaik vagy gyártási folyamataik fejlesztésében, hogy nyújtsanak be pályázatot erre a nyílt felhívásra.

A végfelhasználóknak szóló nyílt felhívás keretében legfeljebb 10 kkv-t választanak ki az agrár-élelmiszeripari ágazatból, amelyek olyan mesterséges intelligencia-alapú felhasználási forgatókönyv prototípusokon és figyelemfelkeltő műalkotásokon fognak dolgozni, amelyek:

  • átláthatóbbá, befogadóbbá és fenntarthatóbbá teszik az élelmiszerláncot,
  • kapcsolatokat építenek ki az élelmiszerlánc különböző szereplői között; és
  • elősegítik a tájékozottabb és fenntarthatóbb fogyasztási szokásokat.

A kiválasztott kkv-khoz a nyílt felhívás következő szakaszaiban művészek csatlakoznak, hogy olyan csapatokat alkossanak, amelyek a támogatási program során a végfelhasználók által felvetett kihívásokkal foglalkoznak majd, az úgynevezett Paths to Progress Experiments (PPE-k) keretében.

A munka folyamata

A kísérlet a művészet, a tudomány és az agrár-élelmiszeripari ágazat 10 támogatott együttműködő csoport kísérlete, amely 1 végfelhasználóból és 1 művészből áll. A csoportok / teamek azt mutatják be, hogy a mesterséges intelligencia által támogatott művészeti kísérletek hogyan vezethetnek hatékonyan új mezőgazdasági termékek és szolgáltatások emberközpontú, fenntartható, működő prototípusaihoz.

A csoport célja az (AI) technológia innovatív alkalmazásainak kifejlesztése, tesztelése és validálása az élelmiszerláncban működő kkv-kkal valós környezetükben: tartós innovatív eredmények a végfelhasználók számára, szélesebb körű hatások az élelmiszerláncban, a kreatívok (művészek) mint innovátorok értékének bizonyítása. A multidiszciplináris csoport egy végfelhasználó által felvetett kérdésre (kihívásra/problémára) válaszol.

Maximális támogatás kkv-ként: legfeljebb 45 000 EUR.
(A művészek külön-külön legfeljebb 36 000 EUR támogatásban részesülnek, a két szervezetre jutó maximális finanszírozás legfeljebb 81 000 EUR).
A támogatási program időtartama a kkv-k számára: 14 hónap.
A kiválasztott pályázók száma: legfeljebb 10 kkv az agrár-élelmiszeripari ágazatból.

A pályázati kiírás angolul: Hungry EcoCities: Open Call for Art-Driven Experiments 
Válogatás támogatott pályázatokból: https://archive.aec.at/startsprize/

A pályázatokat 2024. február 15. 9 óra (CET) és 2024. május 15. 17 óra (CEST) között lehet benyújtani.