palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Erkel Ferenc Jubileumi Zeneszerzői Pályázat 2010

erkelpalyazat 2010A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar és A Jövő Művészetéért Alapítvány  jubileumi zeneszerzői pályázatot hirdet Erkel Ferenc születésének 200., és a Bánk Bán című opera keletkezésének 150. évfordulója alkalmából. A magyar zenetörténet kiemelkedő személyiségének főművét 80 év után újra eredeti formájában hallhatja a közönség, hála az MTA Zenetudományi Intézete és az Országos Széchenyi Könyvtár új, kritikai kiadásának, amely visszaállította a mű Erkel Ferenc és Egressy Béni által megalkotott „ős-verzióját”.

Ezt a régi-új Bánk Bán-t tűzte műsorára 2008-ban a Debreceni Csokonai Színház, elindítva a művet az újrafelfedezés útján. Ehhez a kezdeményezéshez kívánunk most csatlakozni, amikor a revideált librettó három részletének parafrazeálására, illetve újragondolására hívjuk fel a pályázó zeneszerzőket.

A pályázat célja, hogy Erkel művének dramaturgiailag kulcsfontosságú jeleneteit a mai zenei nyelv sokféle eszközével, az eredeti dramaturgiát és a mű szellemiségét szem előtt tartva alkossák újra a pályázók. A romantika nagy vívmánya a zenei nyelvek sokféleségének megjelenése volt, mely nyelvi sokféleséget a minden irányzatban közös erős érzelmi háttér és kifejezési vágy kapcsolt össze. Ilyen háttér előtt válhatott a kor népszerű és elfogadott eszközévé a reflexió és a parafrázis (elég, ha Liszt Ferenc szellemiségét felidézzük). Pályázatunk éppen erre a szabad, de „érzelmileg hű” megközelítésre kívánja sarkallni a pályázókat. A döntőbe kerülő művek az „ős” Bánk-Bán-ba illesztve szólalnak majd meg, ezért a kiírásban megtartottuk Egressy Béni eredeti, a Nádasdy Kálmán féle újraírt szövegnél veretesebb, sokszor archaizáló sorait, így törekedve az előadás izgalmas zenei kontrasztjai mellett a dramaturgia egységességének biztosítására.

Pályázni három jelenet megzenésítésével lehet. Ezek közül tetszőlegesen választhat a pályázó egyet, kettőt, vagy akár mindhármat. Minden pályaművet külön-külön értékel a zsűri. A pályázatokat jeligével ellátott borítékban legkésőbb 2010. szeptember 10-ig lehet postára adni. A pályamű(vek) jól olvasható partitúrájának 3 példánya mellé csatolni kell egy kitöltött jelentkezési lapot, ami az alábbi hivatkozásról letölthető. A jeligét kérjük a pályaművek partitúráin is feltüntetni!

Letölthető dokumentum
Jubileumi Zeneszerzői Pályázat, 2010 – jelentkezési lap

Cím:
Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar
4010 Debrecen, Egyetem tér 2.

A pályázókat október 1-ig e-mailben illetve telefonon értesítjük az előválogatás eredményéről. A döntőbe jutott művek alkotói kötelesek legkésőbb október 15-ig eljuttatni a mű(vek) rendezett, olvasható szólamanyagát a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karára. Ennek elmulasztása a versenyből való kizárással jár.

Mindhárom jelenet 5 perc időtartamban kerülhet kidolgozásra, a jelenet szereplőinek eredeti hangfekvését figyelembe véve. A zenekari kísérethez használható hangszerek:
2 fuvola (piccolo váltó),
2 oboa,
2 klarinét,
2 fagott,
4 kürt,
2 trombita,
3 harsona,
1 tuba,
2 pár timpani,
ütőhangszerek,
vonóskar: 7-6-5-4-3.
A hangszereléskor kérjük figyelembe venni, hogy a három döntős mű előadásán a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának zenekara fog közreműködni, így a túlzott nehézségű, vagy hangszerszerűtlen pályaművek hátrányt jelentenek az előválogatás során. Az 5 perces keretnél számottevően hosszabb vagy rövidebb kompozíciók szintén kerülendők. A pályázatok alapjául a mű 2009-es, revideált kiadása szolgál.

A határidő előtt beérkezett pályaműveket egy háromtagú előválogató zsűri értékeli, és választ ki közülük jelenetenként egyet-egyet. A kiválasztott művek a debreceni döntőben, az eredeti operából készült keresztmetszetbe beágyazva fognak elhangozni. Ezen az előadáson a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának zenekara kíséri majd az énekeseket Hámori Máté, a zenekar karmesterének irányításával. A három döntős alkotás között a díjakat neves muzsikusokból álló zsűri fogja elosztani. A zsűri összetételét később hozzuk nyilvánosságra.

  • I. díj: 250.000 Ft.-
  • II. díj: 150.000 Ft.-
  • III. díj: 75.000 Ft.-

A fődíjakon kívül különdíjak is kiosztásra kerülnek különböző zenei és civil szervezetek felajánlásában. A döntőről hangfelvétel készül, amelyet utólag minden döntős megkap. A pályázatra nevezési díj nincs, a zsűri döntése minden esetben végleges, mellyel szemben reklamációnak nincs helye.

Jelentkezési határidő: 2010 szeptember 10.

Kapcsolat
E-mail: erkelpalyazat@unideb.huEzt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Postacím:
Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar, 4010 Debrecen, Egyetem tér 2.

Váradi Judit, projekt menedzser
Városi: (52) 512-900 / 23828
Közvetlen: (52) 411-226
Fax: (52) 411-226 / 23833

Forrás: http://www.zene.unideb.hu/