palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

EU Újságíró Díj

EU Újságíró DíjA diszkriminációval és a sokszínűséggel kapcsolatos, az EU egészét érintő verseny a nyomtatott és az online sajtó munkatársainak.
Az EU Újságíró Díjjal azokat az újságírókat tüntetik ki az EU-ban, akik munkájukon keresztül hozzájárulnak a sokszínűség értékének és előnyeinek jobb megértéséhez és a diszkrimináció elleni küzdelemhez.

A nyomtatott és az online sajtó munkatársai a faji vagy az etnikai származás, a vallás vagy a meggyőződés, a kor, a fogyatékosság és a szexuális beállítottság miatti diszkrimináció, illetve az ezen a téren mutatkozó sokszínűség kérdéseiről írt cikkeikkel pályázhatnak.

Az újságírókat különösen arra ösztönzik, hogy irányítsák rá a figyelmet a sokszínűségre a foglalkoztatásban, valamint a különféle okokból történő diszkriminációra.

Médiamunkások és diszkriminációellenes szakértők választják ki az egyes nemzetek díjazottjait. Ezután az EU zsűri választja ki az európai díj nyertesét, valamint a második és harmadik helyezettet. A pályaművek értékelése a diszkrimináció témakörével való kapcsolatuk és európai kontextusuk, hírértékük, a kutatás és az elvégzett munka összetettsége, eredetiségük és kreativitásuk, valamint az olvasókra gyakorolt hatásuk alapján történik.

Versenyszabályzat

 1. Valamennyi, a versenyre nevezett cikket kitöltött online nevezési űrlapnak kell kísérni.
 2. A pályázatra olyan írások nyújthatók be, amelyek 2009. szeptember 1. és 2010. szeptember 17. között jelennek meg a sajtóban.
 3. Valamennyi, a versenyre nevezett írásnak eredetileg a nyomtatott vagy az online sajtóban kell megjelennie. Ide tartoznak az egyes gazdasági társaságok, egyesületek vagy egyetemek kiadványai is. A publikációnak helyet adó média szerkesztőségi székhelyének az EU 27 tagállamának valamelyikében kell lennie.
 4. Minden pályaműnek írott műnek kell lennie.
 5. Az írások leadásának határideje 2010. szeptember 17., déli 12 óra.
 6. A versenyre nevező újságírók legfeljebb három cikket küldhetnek be.
 7. A benyújtott írásoknak legalább 3800 karakter (szóközökkel együtt) terjedelműnek kell lenniük. Ajánlott, hogy a cikkek terjedelme ne haladja meg az 50 000 karaktert (szóközökkel együtt).
 8. Az írásokat az EU 27 tagállama 23 hivatalos nyelvének valamelyikén kell benyújtani.
 9. A pályázatok egynél több, egymáshoz kapcsolódó cikket is tartalmazhatnak (például egy interjút és a hozzá kapcsolódó tényfeltáró cikket), de csak akkor, ha az adott nyomtatott vagy online média ugyanazon kiadásában jelentek meg.
 10. Adott időszakban megjelent cikksorozat is benyújtható egyetlen pályaműként, ha a cikksorozat minden része ugyanabban a nyomtatott vagy online médiában jelent meg.
 11. A csoportos nevezéseket is elfogadjuk, feltéve, hogy valamennyi, az írás elkészítéséhez jelentősen hozzájáruló személy (például kutatók, újságírók és szerkesztők) neve szerepel a nevezési űrlapon, és a csoport létszáma nem haladja meg az öt főt.
 12. A cikkeket harmadik fél is benyújthatja. A szerzőnek azonban hozzá kell járulnia a nevezéshez. A pályázattal együtt ezt a hozzájárulási nyilatkozatot (itt letöltheti a hozzájárulási űrlapot) is be kell nyújtani.
 13. A versenyre nevezők őrizzék meg az összes benyújtott anyag másolatát.
 14. Az Európai Bizottság fenntartja a jogot, hogy a benyújtott írásokat prezentációs anyagaiban és a sajtóban felhasználja, valamint a díj és „A sokszínűségért. A diszkrimináció ellen” kampány promóciója keretében bármilyen módon sokszorosítsa.
 15. A zsűri döntése végleges. A zsűri fenntartja a jogot minden olyan nevezés elutasítására, amely nem felel meg a versenykiírás feltételeinek. A cikk benyújtásával a pályázók elfogadják, hogy a zsűri döntése ellen semmiféle jogorvoslattal nem élhetnek.
 16. A versenyre nevező személy a nevezés benyújtásával elfogadja, hogy a versenyszabályzatot elolvasta és megértette.
 17. A pályázóknak igazolniuk kell (PDF-dokumentummal, vagy a cikkről készült képernyőfelvétellel), hogy a benyújtott anyag valóban megjelent.
 18. A versenyben való részvétel alsó korhatára 18 év.

NEVEZÉSI ELJÁRÁS
EU Újságíró Díj – Együtt a diszkrimináció ellen! nyitva áll az EU 27 tagállamának nyomtatott és online sajtóban dolgozó újságírói előtt.

A nevezés határideje 2010. szeptember 17., déli 12 óra.

Nevezési díj nincs.

A díjra mások is jelölhetnek újságírókat. Az ilyen nevezést azonban csak akkor fogadjuk el, ha a jelöléshez az újságíró hozzájárul (itt letöltheti a hozzájárulási űrlapot).

Kérjük, gondosan olvassa el a verseny szabályait, mielőtt írását beküldené.

A versenyben való részvételhez a nevezését az online nevezési eljárás keretében kell benyújtania.

Az európai díjak
Az európai verseny győztese, valamint a második és a harmadik helyezett 5000 €, 3500 €, illetve 2500 € értékű díjat kap.

A díj átvétele helyett a nyertesek a díjjal járó összeget vagy annak egy részét egy diszkriminációval foglalkozó civil szervezetnek is felajánlhatják.

Nemzeti díjak

A 27 nemzeti verseny győztesei 1000 € értékű díjban részesülnek.

Bővebb információ: http://journalistaward.stop-discrimination.info

Forrás: http://journalistaward.stop-discrimination.info