palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Európa képekben-Videoklip pályázat

Picturing europe competitionAz Európai Bizottság Audiovizuális Szolgálata videoklip pályázatot hirdet a MIPTV nemzetközi média fesztivál Content 360 szekciójával együttműködve. A versenyre produkciós vállalatok és 18. életévüket betöltött személyek jelentkezhetnek. A klip nem lehet hosszabb három percnél, honlapra feltölthető formátumban kell elkészülnie, s legalább 50%-nak az Európai Bizottság honlapjáról letölthető archivált anyagból kell állnia.Jelentkezési határidő: 2010. március 15.

A nyeremény 10.000 EUR, a díjátadásra pedig a MIPTV fesztiválon, Cannesban kerül sor.

Az „Európai Bizottság” kategória: „Rövid videofelvételek készítése a felhasználó által készített és az archivált online tartalom kombinálásával”.
A legjobb olyan videoklip, amely az „Európa képekben” témában az audiovizuális archívumokat a felhasználó által készített tartalommal vegyíti. A klipnek az internetre kell készülnie, és alkalmasnak kell lennie a mobilkészülékeken és a szociális hálózatokon keresztüli terjesztésre is.
A győztes 10 000 eurós nyereményben részesül.

RÖVID ÖSSZEFOGLALÓ
Egészen 1945-ig visszatekintve az Európai Unió fejlődésével foglalkozó archivált audiovizuális anyagok legnagyobb gyűjteményével az Európai Bizottság audiovizuális szolgálata rendelkezik. A honlapján elérhető digitális anyagok 1300 videofelvételből, 30 000 fényképből és 11 000 történelmi hangfelvételből állnak. Az Európai Bizottság felkéri mind az audiovizuális szakembereket, mind az egyéneket, hogy mérjék össze erejüket egy olyan, legfeljebb 3 perces videoklip elkészítésében, amely az archivált uniós anyagok és a résztvevő által készített új vagy átdolgozott képek egyvelegéből Európát eredeti megvilágításban ábrázolja.
A klipnek a résztvevő személyes tapasztalatait tükrözve Európa egyedi arcát kell kifejeznie, és eredeti, kreatív és esztétikai megközelítésével az interneten és/vagy mobilkészülékeken keresztül széles körű, fiatal célközönséghez kell szólnia.

A jelentkezőknek művészi, ismeretterjesztő, humoros vagy fiktív szemszögből pozitív képet kell festeniük Európáról, személyes vagy nyilvános szituációkat bemutatva napjaink vagy a régmúlt Európájából a résztvevő közvetlen környezetéből: családjából, munkahelyéről, az őt körülvevő közösségből, városából, falujából vagy helyi zenei, divat, szabadidős, játékos rendezvényekről, amelyek Európát eredeti módon ábrázolják.

CÉLKÖZÖNSÉG
Az Európai Bizottság olyan videoklipeket vár, amely képes felkelteni a 15–35 év közötti közönség figyelmét, különféle társadalmi és gazdasági hátterű férfiak és nők egyaránt.

KIVÁLASZTÁSI KRITÉRIUMOK

 • a klip eredetisége, a kreativitás szintje, művészi és esztétikai megközelítés
 • a tartalom egyetemes jellege és hogy mennyire képes eljutni az európai célközönséghez a különböző csatornákon keresztül
 • mennyire lehet terjeszteni, és a tartalma mennyire ösztönöz csoportok vagy blogok létrehozására
 • a végtermék technikai minősége

KÜLÖNLEGES FELTÉTELEK

 • A klip nem lehet három percnél hosszabb, és honlapra feltölthető formátumban kell elkészülnie.
 • A versenyre produkciós vállalatok és 18. életévüket betöltött személyek jelentkezhetnek.
 • A klip legalább 50%-ának az Európai Bizottság honlapjáról letölthető archivált anyagból kell állnia.
 • A szerzői jogok miatt a „dokumentumfilmeket” leszámítva a http://ec.europa.eu/avservices/content360/ honlapon elérhető bármilyen anyag szabadon felhasználható a klip elkészítéséhez.
 • A klippel kapcsolatos minden szerzői és más jog a résztvevőt illeti meg. A Bizottságnak azonban jogában áll:
  • a klipet a nyilvánosság előtt közzétenni és közvetíteni olyan rendezvényeken, amelyek célja elsősorban a Bizottság tevékenységeinek ismertetése és elősegítése,
  • a klipet az interneten kis felbontásban világszerte terjeszteni.
 • A versenyre jelentkezéssel a résztvevők elfogadják a verseny általános szabályait és a rövid összefoglalóban leírt szabályokat.

A jelöltek közvetlenül a Dailymotion erre kijelölt csatornáján teszik közzé klipjeiket http://www.dailymotion.com/sas/EUContent360

Első körben – az internetes felhasználók szavazatainak figyelembevételével – az Európai Bizottság által felállított zsűri összeállítja a három legjobb klip listáját.

A három döntőst felkérik, hogy vegyenek részt és mutassák be klipjüket a 2010. évi MIPTV-n (2010. április 12–16.) az Európai Bizottság által szervezett vetítésen.

A 10 000 eurós díjban részesülő győztes neve a MIPTV 2010 eseményen tartandó Content360 díjátadó ünnepségen kerül bejelentésre.

Letölthető dokumentumok:

Kiírás magyarul

Kiírás angolul

Általános pályázati feltételek_angolul

Bővebb információ: http://ec.europa.eu/avservices/content360/

Forrás: http://ec.europa.eu/avservices/content360/