palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Ezt szeretem Petőfiben képzőművészeti pályázat

Az Országos Petőfi Sándor Társaság, Kiskőrös Város Önkormányzata és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum „Ezt szeretem Petőfiben” pályázatot hirdet kortárs képzőművészek számára – műfaji és technikai megkötés nélkül – a költő születésének és halálának évfordulója tiszteletére.

A pályaművek témája: Petőfi élete, egyénisége, életműve

Pályázni kiállításra kész, bármilyen képzőművészeti vagy iparművészeti technikával készült művel lehet, festmények és grafikák (egyedi rajzok, nyomatok) paszpartúrázottan vagy keretezetten nyújthatók be. A múzeum eszközkészlete lehetővé teszi, hogy 50×50, 50×70, 70x100cm-es  méretnél a műveket egységes keretekben állítsuk ki. Ebben az esetben a múzeum a keretezést vállalja.

A beérkezett műveket zsűrizés után 2013. december 31-én a 17. Petőfi-szilveszter programjának részeként a 16 órakor díjátadással kezdődő kiállításon mutatjuk be az Emlékmúzeum emeleti galériájában.

Díjak:

  • I. Országos Petőfi Sándor Társaság – 100.000 Ft
  • II. Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum – 75.000 Ft
  • III. Kiskőrös Város Önkormányzata – 50.000 Ft

A pályázat szakmai támogatója a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete

A pályázatot 1985 óta – elsősorban évfordulókhoz kötődően – többször meghirdettük, és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumban e munkákból az országban egyedülálló Petőfi témájú kortárs gyűjtemény jött létre. A közel 350 darabos tematikus gyűjteményből az elmúlt években külföldön és Magyarországon – elsősorban Petőfi-emlékhelyeken –  nyílt több kiállítás.

Azt tapasztaltuk, hogy a gyűjteményt szívesen fogadták külföldi időszaki kiállításokon. Az előkészítéssel és szervezéssel járó teendőket – a gyűjtemény megismertetése céljából –  a múzeum vezetése vállalta, és kész vállalni a jövőben is.

A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum továbbra is tervezi a tulajdonában lévő Petőfi-gyűjtemény virtuális elérhetőségének megvalósítását, ezzel minden korábbi zsűrizett és a múzeumnak ajándékozott alkotás folyamatosan láthatóvá válik az interneten. Az erre beadott pályázatunk 2013-ban nem nyert, de a pályázati esélyek növelése érdekében az önkormányzat kéri az intézmény magasabb besorolását.

A következő két évben biztosan nem írunk ki újabb pályázatot, a következő lehetőség a 195. illetve a 170. évfordulóra látszik biztosnak. Ha Ön is úgy gondolja, hogy szívesen lenne munkájával a múzeum állandó gyűjteményében, és jó ügyet szolgálva önként gyarapítaná a munkájával a minőségében és mennyiségében jelentős Petőfi témájú kortárs mű együttest, örömmel vesszük szándékát. Ez természetesen senkit sem kötelez, de örülnénk, ha gyarapodhatna a gyűjtemény. A kiállítás december 31-től  2014. február végéig tekinthető meg.

Kérjük, hogy a pályaműveket a megadott címre a pályázók juttassák el, és a zárást követően március 31-ig gondoskodjanak a visszaszállításról (Megoldható, hogy előzetes egyeztetés alapján december 10-én 11-14 óra közötti időpontban a Petőfi Irodalmi Múzeum portáján személyesen vegyük át pályamunkáikat, és egyeztetés alapján a kiállítás után ugyanoda szálítsuk vissza.). Amennyiben a gyűjteménynek szánják a munkájukat, kérjük, ezt is vagy a beadáskor vagy a nyitva tartás alatt szíveskedjenek jelezni. Esetlegesen felmerülő nem érintett kérdések kapcsán forduljanak a múzeum igazgatójához.

A munkák beérkezési határideje: 2013. december 13.

Cím:

Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum
6200 Kiskőrös, Petőfi tér 5.

Szakmai zsűrizés és a díjak oda ítélése – a MAOE-val történő együttműködésben – december közepén.

Tisztelettel kérjük, hogy telefon, illetve E-mail elérhetőséget is adjon meg.

Értesítés küldése: 2013. december 16. után

(információ: petofimuzeum@koroskabel.hu  , 06-78-312566/ 06-20-4574006)