palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Falusi CSOK: Aktuális tudnivalók a támogatással kapcsolatban – a vidéken maradás programja

A vidék népességmegtartó erejének növelése érdekében indított falusi családi otthon kedvezmény, a „ falusi CSOK” program  2019. júliusától vehető igénybe. A falusi CSOK keretében, meghatározott településeken, használt ingatlan (ház/lakás) vásárlásához akár 10 millió Ft támogatást lehet elérni. Ezek olyan hátrányos térségben lévő kistelepülések, ahol 5000 fő alatt van a lakosság száma, és az elmúlt években a lélekszámuk folyamatosan csökkent.

A vissza nem térítendő pályázatok iránti kérelem benyújtásának határideje 2022. június 30-ig lehetséges a jelenlegi jogszabályok szerint.

Továbbá a gazdaságvédelmi akcióterv újabb pontja értelmében 2020. január elsejétől az érintett településeken már nemcsak használt ingatlan vásárlók, de az új otthont építők is 5 millió forint összeghatárig visszaigényelhetik a forgalmi adót.

Fő szabálya a falusi CSOK-nak, hogy az ingatlan vételárára csak a támogatás fele fordítható, a másik részét kizárólag felújításra és korszerűsítésére lehet fordítani. A falusi CSOK vissza nem térítendő támogatás a gyermekszámtól függően, ellentétben a CSOK-kal, amely hitel.

A falusi CSOK ingatlan vásárlásra fordítható összege 1 gyermek esetén 300 000 Ft, 2 gyermek esetén 1,3 millió Ft, 3 gyerek esetén 5 millió Ft.

Az igényléshez feltétele, hogy az igénylők egyikének legalább 1 éves (10 milliós Ft összegű támogatás esetén 2 év) folyamatos Társadalombiztosítási Jogviszony (TB) szükséges, amelybe a közmunka is beszámít.

Lényeges, hogy a falusi CSOK olyan külterületi ingatlanokra, amelyek lakóház besorolással rendelkeznek is igényelhető, ellenben ha a besorolás szerint üdülő, vagy hétvégi ház, vagy gazdasági épületnek minősülnek, akkor nem jár a támogatás.

Tanya, vagy birtokközpont területén lévő lakóingatlanra szintén jár a támogatás.

A falusi CSOK a minimális alapterületet szintén szabályozza:
A minimális alapterületnek a bővítést követően 1 gyermek esetén 40 négyzetméter, 2 gyerek esetében 50 négyzetméter, 3 gyerek esetében 60 négyzetméter és négy gyermek esetén 70 négyzetméternek kell lennie. A maximális alapterületet a rendelet nem határozza meg.

A falusi CSOK ingatlan bővítésre és korszerűsítésre fordítható összege 1 gyermek esetén 300 000 Ft, 2 gyermek esetén 1,3 millió Ft, 3 gyerek esetén 5 millió Ft.

A támogatás elnyerését követően 3 év áll rendelkezésre a korszerűsítés munkálatainak elvégzésére.

Amennyiben a szerződés feltételei nem teljesülnek, akkor a büntető kamatok mellett a támogatás teljes összegét vissza kell fizetni.

A falusi CSOK a következő korszerűsítési munkálatokat támogatja:

 • közműszolgáltatások (víz,csatorna, elektromos, gáz)bevezetése és a belső hálózatának kiépítése
 • WC-vel, fürdőszoba kialakítása, amennyiben nem rendelkezik az ingatlan
 • központi fűtés csere, vagy kialakítás
 • épületszigetelés (hő, hang és vízszigetelés)
 • energiatakarékos külső nyílászáró csere
 • tetőcsere, tetőfelújítás és szigetelés
 • kémény felújítása vagy építése
 • a belső térben burkolatcsere, a különböző helyiségek, mint WC, fürdőszoba, és a konyha felújítása.

Ha az ingatlanhoz azonos helyrajzi számon melléképület is tartozik, akkor annak korszerűsítési költségeinek és a kerítés építés költségeinek legfeljebb 30 százalékára érhető el támogatás.

A munkálatok közül több célra is igényelhető a támogatás.

A falusi CSOK igénylés feltételei a következők:

 • Magyar állampolgárok, vagy letelepedési engedéllyel rendelkezők vehetik igénybe.
 • Folyamatos két éves TB jogviszony szükséges.
 • Mindkét igénylő félnek 18 év felettinek kell lennie.
 • Amennyiben tervezni kívánnak még gyermeket, ebben az esetben mindkét igénylőnél maximum a 40 éves korhatár lehetséges.
 • A támogatási listán szereplő településen állandó lakcímbejelentés létesítése mellett életvitel szerűen, 10 évig kell tartózkodni.

A rendelet a támogatott gyermek fogalmát a következő módon szabályozza:

 • 12 hetes magzat (az elhalálozott vagy halva született gyermek is.)
 • Az igénylékkel egy háztartásban élő közösen örökbe fogadott gyermek.

A 25 éves életkort, illetve az önálló keresettel rendelkező gyermek nem számítható bele a támogatott gyermek kategóriába.

A falusi CSOK esetében a következő kizáró okok fordulhatnak elő:  Köztartozással(-NAV felé) rendelkezők, büntetett előéletű személyek, nem elegendő idejű biztosított jogviszonnyal rendelkezők és a 18 éves kor alatti igénylők sem részesülhetnek támogatásban.

További fontos tudnivalók a falusi CSOK-kal kapcsolatban:

Egyedülállók, vagy elvált személyek már meglévő gyermekük alapján jogosultak a támogatásra.

A támogatást igénylőknek akár több ingatlan tulajdona is lehet, és csak az igénylést követően kell a településre költözniük.

A támogatást elnyert ingatlan 10 éven belül nem adható el (a támogatás visszafizetése nélkül), és nem adható bérbe, haszonélvezeti jog , vagy bérleti jog sem ruházható más személyre.

A rendelet engedélyezi egyéni vállalkozás bejelentését az ingatlanba.

Továbbá az igénylők gyermekei a támogatott településen kívüli más településen járhatnak iskolába, óvodába.

A támogatás mellé speciális, állami kamattámogatású  lakáshitel igényelhető (Falusi CSOK+Hitel) maximum 25 évre.

A falusi CSOK támogatás igénylésének bonyolítását az OTP és a Takarékbank országos fiókjaiban tehetik meg az ügyfelek.

Módosultak 2020. januártól a falusi CSOK szabályai! – Módosítás I.

A használt ingatlanok (ház, lakás, tanya) felújításának, korszerűsítésének, és bővítésének a költségeire is igényelhető az áfa-visszatérítés. Ennek összege maximálisan 5 millió forint lehet, és a költségeket számlával kell igazolni. Azok a számlák vehetőek figyelembe, amelyek 2022. június 30-ig kerülnek kiállításra.

Módosultak a CSOK szabályai tekintettel a koronavírus-járványra! – Módosítás II.

Mivel a koronavírus-járvány következtében többen veszíthetik el a munkahelyüket- ugyanakkor  a tízmilliós CSOK feltétele a 2 év folyamatos jogviszony- a veszélyhelyzet időszakából annak, aki újból elhelyezkedik, maximum fél évet beszámítanak a munkaviszonyba.