palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Fekete-fehér filmpályázat

Országút Társulat pályázatAz Országút Társulat Fekete-fehér címmel antibabilonista amatőr filmpályázatot ír ki. A filmpályázat célja olyan magyar nyelvű (nem feliratozott) filmalkotások létrejöttének segítése, melyek értéknek tekintik keresztény/keresztyén és magyar gyökereinket, s ezeknek minél több nyilvános vetítésével e nemzeti filmkultúra támogatása. Fontosnak tartjuk, hogy a film területén is a ma Bizáncának* kapuját beszakító és Babilonjának** tornyát omlasztó művek szülessenek, s terveink szerint e pályázatot évente kiírjuk.

Játékfilm kategória: A fentiek szerinti, 1946-ig íródott magyar novella megfilmesítése.

Dokumentumfilm kategória: Életünk méltatlanul elhanyagolt, jobb sorsra érdemes mindennapi színhelyeinek (épület, utca, szobor, park, stb…) hátterét, történetét kibontó, problémafelvető alkotások. Feltétel a források megjelölése.

A filmek időtartama legfeljebb 30 perc lehet. Csak amatőrök pályázhatnak magyar nyelven született, legfeljebb két alkotással.***

Elbírálás:

  • Játékfilm kategóriában elsősorban az eredeti műhöz való hűség (tartalom, kor, szellem), az alakítások és bátor, kreatív, kezdeményező, újszerű, előremutató (de nem eredetieskedő) filmes megszólaltatás alapján.
  • Dokumentumfilmnél a probléma körüljárásának alapossága, a film ereje és lendülete (ld. előzőek, s nem a tényfilmeknél bevett hatásvadász eszköztár) alapján.

Mindkét kategóriában a díjazás:

  • I. hely: 25.000 ft,
  • II. hely: 10.000 ft,
  • III. hely: 5.000 ft.

A pályázat két lépcsős: először a részvétel szándékát nevezéssel kell érvényesíteni (nevezési lap és díj beküldésével). Ezután a film leadására szeptember 30-ig áll rendelkezésre idő.

Nevezés
Nevezés a kitöltött (aláírt) nevezési lap postai beküldésével s a befizetéssel történik. Nevezési díj 500 ft. A szándék komolyságának erősítésére emellett 1000 ft biztosítékot is kérünk, melyet – a pályázat időbeni beadása esetén s csak akkor – a díjátadás alkalmával visszaadunk (igény esetén banki úton utaljuk vissza, ez esetben bankszámla szám szükséges). Összesen tehát 1500 ft a nevezéskor befizetendő összeg. Elszakított területeken élő s ezt igazoló magyar alkotók számára nevezési díj és biztosíték nincs. A késve érkező nevezések és elkésett filmleadások esetén a biztosíték nem jár vissza. Kategóriánként 10 film alatt fenntartjuk a jogot, hogy a pályázatot töröljük. Ez esetben a már benevezettek nevezési díját és biztosítékát visszafizetjük, vagy – ha úgy akarják – ezzel a másik kategóriában indulhatnak.
Nevezési határidő: 2011. július 30.

Filmleadás
Csak érvényes nevezéssel rendelkező pályázók filmjei indulnak. A filmeket CD-n vagy DVD-n kell leadni, csak jeligével ellátva vetíthető formátumban. Filmleadással egyidejűleg a film adatlapját is (jeligés borítékban) le kell adni. Az adathordozókat nem adjuk vissza.
Filmleadási határidő: 2011. szeptember 30.

A pályázók a pályamű beadásával hozzájárulnak, hogy filmjeiket a pályázat kiírója tetszése szerinti ideig tárolja és a díjkiosztón – a díjnyertes alkotásokat pedig a díjkiosztót követően is – nyilvánosan vetítse.

A filmpályázat eredményhirdetése valamennyi, a kiírásnak megfelelő, beküldött film vetítésével egybekötve a Fekete-fehér filmtárlaton történik 2011. október 29-én az Országút Pinceszínházban.

Levelezési cím (nevezési lapok és filmek leadására):

Kondorosy Szabolcs (Országút Társulat)
Budapest, 1024, Margit körút 5/b.

Nevezési lap kéréséhez és kérdésekhez: orszagut.palyazat@gmail.com

Nevezési díj és biztosíték:

Kondorosy Szabolcs
MagNet Bank, számlaszám: 16200010-22400769

* Bévül Mammon és Hedón alás’szolgái.
** Zavaros pótistenek halmai (telljei).
*** Médiával bármely képzésen (filmművészeti, kommunikáció stb.) ismerkedő ill. ott végzett hallgatók részére nem.