palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

FLEX ösztöndíjprogram – ösztöndíj pályázat középiskolásoknak az USA-ba

Ha szeretnél egy tanévet az Egyesült Államokban tölteni, ott középiskolába járni, és egy amerikai családnál lakni, akkor jelentkezz a FLEX ösztöndíjprogramra!

Jelentkezési határidő a 2019-2020 tanévre: 2018. október 31.

Az ösztöndíj teljes anyagi fedezetét az USA Külügyminisztériuma biztosítja. Az elmúlt 26 évben 20 országból több mint 27.000 középiskolás kapott ösztöndíjat. Jelenleg 922 diák tanul a FLEX program keretében az Egyesült Államokban.

Mi a FLEX program?
A Future Leaders Exchange (FLEX), azaz a Jövő Vezetői Csereprogram teljes mértékben az USA kormánya által támogatott ösztöndíjprogram. A diákok toborzását, kiválasztását, a tájékoztató megbeszéléseket és az utaztatást az American Councils for International Education szervezi a FLEX program számára.
A program elősegíti a kulturális sokszínűség tiszteletét és az Amerikai Egyesült Államok és húsz másik ország, köztük Magyarország közötti barátságot.
Lehetőséget teremt a személyes fejlődésre azon a tapasztalaton keresztül, amit a 15-17 éves diákok amerikai vendéglátó családoknál élve szereznek.
Célja az USA és Magyarország közötti kölcsönös megértés előmozdítása azáltal, hogy a diákok számára lehetővé teszi az amerikai életmód megtapasztalását egy tanév idejére, mely idő alatt egy helyi középiskola diákjai lehetnek, és önkéntes alapon őket vendégül látó amerikai családoknál élhetnek.
A program befejezése után a tanulók visszatérnek Magyarországra.

Miért jelentkezz a programra?

  • A diákok gyakran egy egész életre szóló erős kapcsolatokat építenek ki az őket vendégül látó családokkal és közösségekkel.
  • A diákok fontos szerepet játszanak a sztereotípiák lebontásában, hitelesen tudnak beszélni arról, hogy milyen az élet Magyarországon.
  • A vendéglátó család és az új amerikai barátok sok esetben meglátogatják a diákokat, miután azok hazatértek.
  • Az ösztöndíjas öregdiákok hazatértük után gyakran neves egyetemeken tanulnak tovább, és később olyan érdekes munkát találnak hazájukban, ahol hasznosíthatják az amerikai év alatt szerzett készségeiket.

Hogyan jelentkezhetsz a FLEX programra?
A programra magyar állampolgárságú középiskolás diákok jelentkezhetnek. A részletes jelentkezési feltételekről a FLEX Hungary Facebook oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

Az online jelentkezés elérhetősége: https://ais.americancouncils.org/flex.

A 2019-2020-as tanévre a jelentkezési határidő 2018. október 31.

A kiválasztás a személyes teljesítményen alapul, valamint fontos annak bizonyítása, hogy mennyire felkészült a diák egy egyéves csereprogramban való részvételre.
A jelentkezőket az ország egész területéről várja a program. Habár az angol nyelv megfelelő ismerete fontos, nem ez az egyetlen kiválasztási kritérium.

További információt az érdeklődők a hungary@americancouncils.eu email címre írva kérhetnek.