palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Fotópályázat 2010-muemlekem.hu

koh palyazatMegújult struktúrával folytatódik a műemlékem.hu fotópályázata. A harmadik évad kezdete 2009. december 1. 0 óra, befejezése 2010. október 31. éjfél. Vagyis ismét 11 hónapon át várjuk az immár tematikus versenybe a képeket.

Hogy fel lehessen készülni a tematikus pályázatra, a kiírók mind a tizenegy hónap témáját nyilvánosságra hozzák.

 • 2009. december — Ünnepi díszben (épületek ünnepi alkalomra felöltöztetve, vagy éppen méltó dísz nélkül)
 • 2010. január — Jég veled! (olyan felvételek, amelyeken a hideg, a fagy, a tél kompozíciós elem)
 • 2010. február — Tükröm, tükröm (reflexiók, tükröződések)
 • 2010. március — Itt az idő (órák, napórák, időmérő szerkezetek, az idő érzékeltetése bármilyen értelemben)
 • 2010. április — Rügyek (a megújulás képei — akár allegórikus értelemben is)
 • 2010. május — Fejünk fölött az ég (olyan felvételek, ahol az időjárás, napszak, a meghatározó elem)
 • 2010. június — Angyal a részletekben (ablakok, ajtók, kilincsek, korlátok)
 • 2010. július — Bús düledékeiden (vár-, templom- és házromok)
 • 2010. augusztus — A gazda (életképek, portrék, az épületről és lakójáról — vagy akár a gazda hiányáról is)
 • 2010. szeptember — Az én műemlékem (kicsit szabadabb hónap, itt jöhetnek a kedvenc fotók)
 • 2010. október — Szüret (az öröm képei: megújulások, felújított műemlékek, s mindaz, ami kíséri őket)

A kiírók és a hivatásos értékelők felhívják a figyelmet arra, hogy minél kreatívabb fotókra számítanak. Így egy-egy téma kapcsán az értékelők által kiválasztott Hónap fotói között előnyt élveznek azok, amelyeknél szerepet kapnak a képzettársítások, a külön gondolati tartalom. Az adott témát használják tehát szabadon a pályázók, bátran gondolják végig az abból kibontható elemeket, az azonban fontos, hogy a műemlékem.hu szellemének megfelelően a fotókon hangsúlyos szerepet kapjon az épített örökség, vagy annak részlete (nem kell azonban, hogy a megörökített téma műemléki státuszú objektum legyen).

A pályázatra regisztráció után lehet feltölteni a fotókat. Egy pályázó havonta legföljebb 10 képet tölthet fel. A feltöltött képek rövidebbik oldala legalább 1800 pixeles legyen (kb. 3 megapixel), a képfájlok legfeljebb 10 MB-osak lehetnek. A feltöltésnek egyéb feltétele a regisztráción kívül nincs.

A beérkezett fotókra azok szavazhatnak, akik regisztrálják magukat a műemlékem.hu portálon. A szavazáshoz való jognak a regisztráción kívül egyéb feltétele nincs.

A szavazáshoz elegendő a regisztráció, azonban a szavazatok értékét szorzóval súlyozzuk.

 • Csak regisztráció – 1-es szorzó.
 • Ha a regisztrált tag bármely feltöltött fotója az előző havi szavazáson legalább három szavazatot kapott (a szavazatok fotónként értendők, nem összeadhatók) – 2-es szorzó.
 • Ha a regisztrált tag legalább három feltöltött fotója az előző havi szavazáson egyenként legalább három szavazatot kapott – 3-as szorzó.
 • Ha a regisztrált tag feltöltött fotója az előző hónapban a közönségszavazás szerint a Hónap fotója lett – 5-ös szorzó.

(A decemberi forduló szavazásánál a szorzókat a novemberben feltöltött és december elején értékelt képek alapján számoljuk)

A regisztrált tag az adott pályázati hónap 10 fotójára adhat szavazatot — de mindegyikre csak egyszer szavazhat. Saját fotóra nem lehet szavazni. Az adott hónap képeire az azt követő hónap 1. napjától 7. napjának végéig (éjfélig) lehet szavazni, a Hónap közönségszavazatok által nyertes Képét ezután hirdetjük ki. A képekhez egyéb megjegyzés már a felkerülésük pillanatától korlátlan számban fűzhető (a szavazás lezárultával is). A sértő, a portál szellemiségével ellentétes megjegyzéseket a moderátor törölheti, indokolt esetben a felhasználót kizárhatja. A szervezők fenntartják maguknak azt a jogot is, hogy a láthatóan megalapozatlan pontozásokat érvénytelenítsék, töröljék, a fiktív pályázókat, szavazókat kizárják.

A regisztrált tagok így 11 alkalommal választják ki az adott hónap fotóját, majd 2010. november 8-15-e között a Hónap fotói közül az Év fotóját. Szavazategyenlőség esetén több kép is a Hónap-, illetve az Év fotója lehet.

Azok a képek, amelyeket a regisztrált tagok a Hónap fotóinak választanak, illetve a közülük választott Év fotóját a 2010-es Mustra kiállításon mutatjuk be (a képek nagyítási, keretezési, stb. költségei a kiírót terhelik). A Mustra várható időpontja december közepe, helyszíne a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal székháza (Budapest, I. kerület. Táncsics utca 1.). A kiállításon megjelennek azok a fotók is, amelyeket a hivatásos értékelőink az adott év legjobb felvételeinek tartanak.

A regisztrált tagokon kívül a képeket Plank Ibolya, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Fotótárának vezetője és Hack Róbert, a Hivatal fotóműterem-vezetője és hivatásos fotósa is havi rendszerességgel értékeli. Az adott tematikus hónap témájának megfelelően 1-3 képet választanak majd ki a feltöltött fotókból, s azokról írnak szöveges értékelést.

A pályázatra Magyarország határain kívül készített felvételek is feltölthetők.

A fotópályázatra feltöltött képek minden tekintetben a pályázók tulajdonában maradnak, azokat a műemlékem.hu, illetve a Hivatal csak külön egyeztetéssel használhatja. A pályázatnál, a szavazásnál, illetve a képekhez való hozzászólásnál automatikusan érvényes a geocaching.hu és a turistautak.hu regisztrációja is.

Bővebb információ: http://www.muemlekem.hu/fotopalyazat

Forrás: http://www.muemlekem.hu