palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Freedom express 2014 – kreatív utazási pályázat fiataloknak

freedom01Az Európai Emlékezet és Szolidaritás Hálózata nemzetközi társadalmi – oktatási kampányt indít, „Freedom Express” címmel. Útvonal: Gdańsk – Varsó – Budapest – Temesvár – Sopron – Pozsony – Prága – Berlin. A két hetes utazási programban 2014. augusztus  29-től 2014. szeptember 14-ig lesznek street-art akciók, városi kalandtúrák, közös filmvetítések, találkozások a volt ellenzékiek képviselőivel és minderről egy blogot is létrehoznak. Aki szeretne az európai demokratikus átmenet nyomait felkereső csoport tagja lenni, annak részt kell vennie egy nemzetközi pályázaton, amely június végéig tart. Húsz kreatív,kíváncsi, szenvedéllyel teli, a szabadsággal egyidős (18-28 év között) személyt keresnek; egyrészt művészeket, akik a közösségi tevékenységekben aktívak, másrészt humán érdeklődésű diákokat.

 

Jelentkezési határidő: 2014 június 30.

EXPRESS YOUR FREEDOM!

Huszonöt évvel ezelőtt, amikor Kelet-Közép-Európában lehullott a vasfüggöny, […], az országok egymás után szabadultak meg az utópikus rendszertől, amely mint kiderült, gyakorlatilag hiba volt. Nem bizonytalanságra váltották, amely gyakran kísérője a frissen megszerzett szabadságnak […], hanem ráléptek egy világosan látható útra, mely egy másik „ideális világba” – az Európai Unióba vezetett. Ezen országok közül mindegyik visszatért önmagához, s az elválás után, melynek oka nem is annyira a megrendült identitás, hanem a pillanatnyi politikai helyzet volt, visszakapcsolódtak a nyugat nagy családjához [..]. /Oana Popescu,  Global Focus Center, Románia/

Fiatal művészek utazása az Európa arculatát megváltoztató események nyomában, a szabadsághoz vezető utat bemutató szabadtéri kiállítás, és a rendszerváltás facebookos víziója – ez csak néhány eleme a „Freedom Express” elnevezésű társadalmi-oktatási programnak.

Az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata kezdeményezésében a kulturális minisztériumok mellett részt vesznek Lengyelország, Magyarország, Németország, Szlovákia, továbbá Csehország és Románia XX. századi történelemmel foglalkozó kulcsfontosságú intézményei is.

25 évvel a látványos események után, amelyek a kommunizmus európai bukásához vezettek, a program szervezői felidézik az átmenet időszakát. A fiataloknak megmutatják, hogy hogyan nézett ki a világ a vasfüggöny két oldalán, s megkérdezik az európai fiatalok új generációját, hogy véleményük szerint mi maradt 1989 közösségi szelleméből és szolidaritásából.

Melyik peronról megy Európába?

A graffitis csoport egy álló vonathoz fut. A vagonra a 25 évvel ezelőtti eseményeket kezdik sprayvel felfesteni: Tadeusz Mazowiecki leteszi a lengyel miniszterelnöki esküt, kerekasztal tárgyalások, a Vencel téren a tömeghez beszélő Václav Havel, a szögesdrót elvágása a magyar-osztrák határon, a zászló közepének kiégetése Romániában. Végre elindul a vonat, mire a kapucnis fiúk közül az egyik a kamera felé fordul, és a képernyőre rajzolja Európa térképét, a – Gdańskból, Románián, Magyarországon, Szlovákián, Csehországon, Németországon keresztül Európa fővárosába, Brüsszelbe vezető útvonallal.

A reklámanyagban ily módon ösztönzik a kampány szervezői a fiatalokat arra, hogy részt vegyenek a keleti blokk volt hat országán  keresztül vezető két hetes utazáson augusztus  29-től szeptember 14-ig. A programban lesznek street-art akciók, városi kalandtúrák, közös filmvetítések, találkozások a volt ellenzékiek képviselőivel és minderről egy blogot is létrehoznak. Aki szeretne az európai demokratikus átmenet nyomait felkereső csoport tagja lenni, annak részt kell vennie egy nemzetközi pályázaton, amely június végéig tart. (A toborzás szabályai és a nyomtatvány megtalálható a www.freedomexpress.enrs.eu internetes oldalon.)

Húsz kreatív,kíváncsi, szenvedéllyel teli, a szabadsággal egyidős (18-28 év között) személyt keresünk; egyrészt művészeket, akik a közösségi tevékenységekben aktívak, másrészt humán érdeklődésű diákokat – magyarázza az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata Titkárságának igazgatója, Rafał Rogulski. Értékeljük az 1989. évi demokratikus átmenettel kapcsolatos munkákat, a jelöltek motivációit, valamint az eddig elért eredményeket – teszi hozzá. A jelölteket egy nemzetközi zsűri fogja értékelni, melybe elfogadta a meghívást többek között Krzysztof Czyżewski – író, tolmács és kiadó, a sejnyi „Határvidék – művészetek, kultúrák, népek” elnevezésű Központ igazgatója, Michał Murin – szlovák művész-performer, Catherine Hug – a bécsi Kunsthalle Wien művészeti kritikusa és kurátora, továbbá Lia Perjovschi – román vizuális művész. Az utazókat egész idő alatt egy filmes csoport fogja kíséri, akik dokumentálják a résztvevők tevékenységét, a történelmi személyiségekkel való találkozások tapasztalatait és az emlékhelyek látogatása alatt átélt érzelmeket.

Nemcsak a szólásszabadság

A fiatal művészek mellett egy multimédiás kiállítás is utazik Európában, amely a szabadsághoz vezető különféle utakat mutatja be Kelet-Közép-Európában. A bemutatóra szeptemberben kerül sor Varsóban, majd ezt követően Budapesten és Berlinben. Az installáció nyolc térbeli blokkból áll, amelyek fényképek és dokumentumok, valamint az 1939-1991 közötti főbb történelmi események bemutatására szolgálnak. A kiállítást a következő két év során számos európai ország vendégül látja, s elérhető lesz a program internetes oldalán is.

1989 a művészetben, azaz: www.freedomexpress.enrs.eu

A „Freedom Express” kampányt egy angol nyelvű internetes portál kíséri, amely az 1989-es eseményekkel foglalkozik. Itt megtalálhatóak lesznek a toborzásról szóló részletes információk, egy 1989-1993 közötti eseménynaptár, a rendszerváltás legjelentősebb szereplőinek életrajza, túlélőkkel készített interjúk, a különböző országokban élő történészek, politológusok, szociológusok rendszerváltásról szóló elemzései, s még a demokratikus átmenettel foglalkozó filmekről, zenéről, és irodalomról is lehet olvasni.

A kommunizmus bukása a Facebookon!

A „Made in 89” elnevezésű profilon keresztül a szervezők igyekeznek válaszolni arra a kérdésre, hogy “mi lett volna akkor, ha 1989-ben már létezik a Facebook?”  A kommunizmus európai bukásának idején, fiktív hősök „élőben” kommentálják a demokratikus átalakulás folyamatát Lengyelországban, Magyarországon, az akkori Csehszlovákiában, Romániában, az NDK-ban és a volt szovjet tagköztársaságokban. Ez az új rajongói oldal főleg azokhoz szól, akik a lehallgatott telefonbeszélgetések, tejbárok, és a két csatornás fekete-fehér televíziós adások valóságát csak az elbeszélésekből ismerik.

freedom02

Letölthető dokumentumok

freedom_express

Link: www.facebook.com/madeineightynine

Tovább a pályázati kiírásra: Freedom Express 2014