palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Gárdonyi Géza élete és munkássága irodalmi verseny

Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából, a Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ, Gárdony és az Aegis Kultúráért és Művészetért Közhasznú Alapítvány tanulmányi versenyt hirdet középiskolás, és általános iskolás diákok részére. Az Aegis Kultúráért és Művészetért Közhasznú Alapítvány és a Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ közös programja a Támop 3.2.13-12 keretén belül megvalósított rendezvény.

A verseny célja, hogy az általános-, és középiskolás korosztállyal megismertessük irodalmunk kiemelkedő alakjának életművét. Általános iskolás csapatok 5. osztálytól nevezhetnek a versenyre.

Az indulók az alábbi kategóriákba nevezhetnek:

  1. Általános iskolás kategória: 5-8. osztályos tanulók
  2. Középiskolás kategória: 1-4. (9-12.) osztályos tanulók

A versenyre 3-5 fős csapatok jelentkezhetnek.

A verseny 3 fordulós.

A döntőbe jutottak az Agárdi Közösségi Házban (2484 Agárd, Márvány u. 27.) helyszínen, nyilvános versenyen mérik össze tudásukat.

Nyeremények középiskolás diákoknak:

  1. helyezett csapat: a Magyar Napló kiadó könyvcsomagja
  2. helyezett csapat: a Kortárs kiadó könyvcsomagja
  3. helyezett csapat: a Magvető kiadó könyvcsomagja

Nyeremények általános iskolás diákoknak:

Az első három csapat tagjai értékes könyvjutalomban részesülnek.

A VERSENY FELADATAINAK MEGOLDÁSÁHOZ SZÜKSÉGES OLVASMÁNYOK

  1. Gárdonyi Géza alábbi rövidebb prózai munkái: A Pista gyerek titka, A Riska, A barboncás, Kék pille, Ebéd a körtefa alatt, Megtérés, A nagy eff, Bűntárgyalás, A kisgróf, A vastyúk, Fűtőék
  2. Gárdonyi Géza: Isten rabjai
  3. Gárdonyi Géza: Egri csillagok

I. FORDULÓ
BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ: 2013. MÁRCIUS 29.
Az első fordulóban a csapatok kiválasztják az egyik csoportot a fenti (A, B, C betűvel jelölt) olvasmányok közül (ha az elbeszéléseket választják, célszerű először mind a 11 elbeszélést elolvasniuk), majd ennek alapján elkészítik az alábbi feladatokat. Az I. forduló eredményéről 2013. március 22-ig minden csapatot elektronikus úton értesítünk.

 1. feladat

Készítsenek egy, a saját csapatukat bemutató, mindenki számára megtekinthető, új Facebook-oldalt a kiválasztott Gárdonyi-mű egyik hősének nevében, szigorúan ügyelve a diszkrécióra, az oldal készítőinek inkognitójára.

Az első fordulóban készített anyagaikat ide kell feltölteni. (Ha a csapat által választott szereplő oldala már létezik, másik szereplőt kell választani.)

A létrehozott Facebook-oldal (Gárdonyi-hős) nevében hívják meg az Aegis Kultúráért és Művészetért Közhasznú Alapítványt (www.aegisalapitvany.hu), majd töltsék ki a regisztrációs adatlapot. (Ez elérhető lesz az alapítvány honlapján külön menüpont alatt)

2. feladat

Készítsenek a választott olvasmány ihletésére egy

a)

legfeljebb 2 perces filmetűdöt, amely visszaadja a választott mű hangulatát! A filmetűd bármilyen technikával készülhet (kamera hiányában mobiltelefonnal is), címe egy, a választott Gárdonyi-műből vett idézet legyen! Az elkészült filmet töltsék fel az 1. feladathoz létrehozott Facebook-oldalra!

vagy

b)

legfeljebb 15 képből álló fotósorozatot, amely visszaadja a választott mű hangulatát! Minden fotónak adjanak külön címet, a fotó-sorozat címe pedig egy, a választott Gárdonyi-műből vett idézet legyen!

(Az általános iskolás diákoknak itt véget ér a verseny, a díjazottak nyereményeiket a döntőben vehetik át.)

A további fordulókról e-mailben kapnak értesítést a csapatok.

Jelentkezés: Gárdonyi 150 Emlékév – tanulnányi verseny jelentkezési lap