palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Góbi Rita Társulat zeneszerzői pályázat

A Góbi Rita Társulat pályázatot ír ki színházi zeneszerzők számára egy 20 perces táncszínházi előadás zenei részének megalkotására. A társulat a 2014-ben megvalósuló Gyöngyhalászok című Erkel Színházban bemutatásra kerülő táncelőadásukhoz keres zenei közreműködőt.

Az előadás témája szorosan kötődik a gyöngyhalászat és a gyöngyhalászok életveszélyének szimbolikusságához. Nincs rá garancia ugyanis, hogy azok, akik segédeszközök nélkül tengerfenékre merészkednek, túlélik majd a kalandot, viszontláthatják a napfényt. Viszont nincs az a kincs, amely erős eltökéltség, magabiztos bátorság nélkül megszerezhető, birtokolható lenne. Csakis karakteres vágy győzhet a gyávaság felett. Kulcsszó: víz.

A táncszínházi előadás ennek a gondolatnak fog érzéki formát adni. 

A készülő zeneműről:

Leírás:

  • zene természeti, éteri hangjai
  • szárazföldről indulás, mélyre jutás, további mélységek, 3 stáció, mint a népmesékben, 3 kapu amin át kell jutni. Mindhárom stációban vannak akadályok, tanítások, amin át kell törni. Minél mélyebbre jutunk annál bonyolultabb, dinamikusabb, poklok pokla van jelen, amiből felhozok valamit a tenger felszínére.
  • opcionálisan: Bizet A gyöngyhalászok című operájának motívumai

Mind a három stáció külön zenei tétel, külön zenei egység, különböző hangulat megjelenítése a fontos, úgy, hogy mindenhol jelen van a természet, a tenger morajlása, csendje, hangjai.

Az előadás zenéje a koreográfiára és a képekre fog épülni.

  • Természeti hangok (kagylók hangjai, fúvósok, madarak, sirályok, hajók hangjai) és az elektronika összefonása, keresztezése
  • dinamikus lüktetés, tempó, amely az előadás és a mozdulatok dinamikáját adja (és számunkra a tenger veszélyét, nagyságát, mélységét, félelmét, erejét jelenti).

FONTOS: természeti hangok, klasszikus és kortárs zene ötvöződése a cél

A zeneszerző szorosan együtt kell működjön a koreográfussal az alkotófolyamat teljes időszakának során

A Góbi Rita Társulat zeneszerzők jelentkezését várja.

Amit kérünk:

  • önéletrajz
  • rövid (max. 1200 karakter) koncepció
  • linkek az eddigi referenciamunkákhoz, zeneművekhez (zenei jelek, miniatúrák, irányok, amelyek akár a koncepcióhoz is kapcsolódnak)

Jelentkezni lehet a gobidance@gmail.com címen lehet.

Díjazás megegyezés szerint. 

Jelentkezési határidő: 2013. szeptember 30.

Forrás: http://www.gobirita.hu