palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Henkel Art.Award. 2010 pályázat

henkelartaward_Henkel Art.Award. 2010: művészeti díj Közép-Kelet-Európa és Közép-Ázsia 31 országában. A bécsi székhelyű Henkel Central Eastern Europe (Henkel CEE) 2010-ben is meghirdeti Henkel Art.Award. pályázatát, mely az egyetlen átfogó művészettámogatási díj Közép-Kelet-Európában és Közép-Ázsiában. A Henkel Art.Award. pályázatra 31 ország művészei nyújthatják be jelentkezésüket. A legjobbnak ítélt alkotás 7 000 euró pénzjutalomban részesül. A tavalyi évhez hasonlóan, a nyertesnek idén is lehetősége nyílik arra, hogy egy saját kiállítást rendezzen a bécsi MUMOK Múzeumban is.

A Henkel Art.Award. a kortárs képzőművészet területéről (festészet, grafika, fotó, videó és installáció ) várja idén a művészek jelentkezését. A többlépcsős kiválasztási folyamat végén egy kurátorokból és múzeumi szakemberekből álló nemzetközi szakmai zsűri választja ki a győztest.

A pályázat szakmai együttműködő partnere a KulturKontakt Austria, aki már húsz éve kezdeményez és népszerűsít művészeti projekteket Közép-, Kelet-, és Dél-Kelet Európában. A projekt másik szakmai partnere 2009. óta a MOMUK (Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig).

A nyertesnek a 7 000 eurós pénzjutalom mellett lehetősége nyílik arra is, hogy a Henkel támogatásával 2011-ben egy saját kiállítást rendezzen a bécsi MUMOK múzeumban, illetve hazájában is.

2007-ben Domán Rajmund magyar formatervező pályázó nyerte el a fődíjat kotyoGO fantázianevű hordozható kávéfőzőjével és saját kiállítását az APRoPÓDIUM Galériában rendezte meg.

Az utóbbi években a Henkel Art.Award. számos résztvevője és nyertese szerepelt nemzetközi kiállításokon, és többen arra használták fel a pénzdíjat, hogy elindítsák nemzetközi karrierjüket. A 2008-as díjazott, Miha Strukelj például részt vett a tavalyi Velencei Biennále rendezvényen.

A pályázat témája: Alkotások a kortárs képzőművészet (festészet, grafika, fotó, videó és installáció) területéről. Az idei kiírásra a Henkel olyan pályaműveket vár a jelentkezőktől, amelyek a kortárs képzőművészet fent felsorolt, valamely területről érkeztek.

Díjak
A zsűri a verseny döntőjén egy győztest hirdet, aki az alábbi díjakban részesül:

 • Henkel Art. Award. 2010 díj és 7 000 euró pénzjutalom
 • a Henkel Art.Award. 2010 nyertesének lehetősége nyílik arra, hogy műveiből 2011-ben egy saját kiállítást rendezzen a bécsi Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig-ban. Alkotásai a kiállítási katalógusban is megjelennek
 • a Henkel támogatja egy önálló kiállítás megrendezésében, hazájában is.

A döntőbe öt versenyző kerül. Ők meghívást kapnak Bécsbe, hogy a tervek szerint 2010. november 25-én részt vegyenek a Henkel Art. Award. díjátadó gáláján.

A pályaművek beérkezési határideje, az anyagleadás módja

 • Beérkezési határidő: 2010. június 10., csütörtök 16 óra
 • A pályázati anyagot az alábbi címre kérjük eljuttatni:

Morpho Communications
1037 Budapest, Montevideo utca 10.
A borítékra rá kell írni: Henkel Art.Award. 2010

 • Az anyagleadás módja:
  • személyesen, a fent megadott címen 2010. június 8-án 10-16 óráig
  • postán, a fent megadott címre.


A nevezés személyi feltételei

 • A Henkel Art.Award. pályázatra való jelentkezési korhatár: 40 év
 • A pályázatra csak a következő országokban élő művészek jelentkezhetnek: Albánia, Azerbajdzsán, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Cseh Köztársaság, Észtország, Fehéroroszország, Grúzia, Horvátország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Koszovó, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Magyarország, Moldova, Mongólia, Montenegró, Oroszország, Örményország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Tádzsikisztán, Törökország, Türkmenisztán, Ukrajna és Üzbegisztán.
 • A fenti országok magyar és nem magyar állampolgárai egyaránt pályázhatnak Magyarországon. Külföldi állampolgárság esetén a pályázó elfogadja a magyar zsűri értékelését.
 • Nevezési díj nincs.

A jelentkezés tartalmi és formai követelményei: A verseny első fordulójához a pályaművek dokumentációját kell beküldeni, nem az eredeti alkotásokat! Csak 2007. után készült művek dokumentációját fogadja el a zsűri.

A verseny első fordulójához az alábbi dokumentumokat kérjük beküldeni egy maximum A/3 méretű borítékban az alábbi címre:        Morpho Communications, 1037 Budapest, Montevideo utca 10. 1. emelet

 • A Morpho Communications vagy Henkel Magyarország a honlapjáról (www.morpho.hu/sajtoszoba vagy www.henkel.hu) letöltött, és helyesen kitöltött nevezési formanyomtatvány
 • Önéletrajz és művészeti pályafutás ismertetése magyar és/vagy angol nyelven
 • 5-10 művészeti alkotás bemutatása a következő formátumokban:
  • Fotó, grafika vagy festmény dokumentációja esetén: a képek CD-re vagy DVD-re írva.
   • A pályaművek dokumentációjának formai követelménye: nagy felbontású (300dpi) jpeg,
   • vagy tif formátumú, sajtómegjelenésre alkalmas fotók.
  • Installáció dokumentációja: albumba rendezve. Installáció esetén kérjük mellékelni az installáció alaprajzát, valamint az installációról több nézetből készített fotókat. Videó installáció esetén a videó maximális hossza 10 perc lehet.
  • Videó esetén: maximum 10 perc hosszúságú videó DVD-re írva.
 • A benyújtott pályaművek rövid szöveges (4-5 mondatban) ismertetése, melyben a pályázó feltünteti a pályaművek eredeti méretét (fotó, grafika, festmény, illetve installáció esetén), vagy időtartamát (videó esetén).

A nevezés folyamata, zsűrizés
A verseny kétlépcsős kiválasztási folyamatban zajlik. Júniusban a magyar zsűri kiválaszt három művészt, akiknek pályamunkái és jelentkezési dokumentumai továbbjutnak Bécsbe a nemzetközi zsűrihez.

A pályázat benyújtásával a pályázó vállalja, hogy

 • a legjobb háromba való bekerülés esetén a pályázathoz tartozó dokumentumokat (önéletrajz, művészeti pályafutás ismertetése, a pályamű bemutatása, videó esetében az értelmezéshez szükséges felirat biztosítása) az értesítést követő 7 napon belül megküldi a Morpho Communications részére angol nyelven.
 • a kiválasztott pályaműről nagy felbontású (300dpi) jpeg vagy tiff formátumú, sajtómegjelenésre alkalmas fényképet küld az értesítést követő 24 órán belül.

Azok a pályázók, akiknek munkáját a helyi zsűri nem választotta be a három továbbjutó közé, a benyújtott pályázati anyagot az alábbi címen és időpontban vehetik át személyesen:
Morpho Communications
1037 Budapest, Montevideo utca 10. 1. emelet
2010. július 13-15. 10-16 óra között.
Azoknak a pályázóknak, akik a feltüntetett időpontban nem veszik át jelentkezési anyagukat, postán küldjük vissza a beküldött pályamunkáit 2010. augusztus 1-ig.

A Henkel, a magyar zsűri által kiválasztott három pályázó munkáinak részeként, további leírást kérhet. Ezt a pályázóknak egy előre egyeztetett időpontban el kell juttatnia a Morpho Communications címére, ahonnan az alkotások dokumentációja Bécsbe kerül, és a szeptember elején összeülő nemzetközi zsűri értékeli azt. A nemzetközi zsűri az összes résztvevő országból érkezett pályázó közül kiválasztja azt az öt jelöltet, akik esélyesek a Henkel Art.Award. díjra. A pályázat eredményét ünnepélyes díjátadó gála keretében 2010. november 25-én hirdetik ki Bécsben. A gálán kiállítják az öt jelölt, köztük a nyertes alkotásait.

A pályázók nem részesülnek anyagi juttatásban a bécsi (vagy a saját hazájukban szervezett) kiállításon való részvételért. A vállalat a benyújtott dokumentációkat visszajuttatja az alkotóknak, miután a hazai zsűrizés, illetve az öt döntős kiválasztása megtörtént. A dokumentumok elvesztéséért vagy megsérüléséért a Henkel és a Morpho Communications nem vállal felelősséget.

A beküldött anyagokhoz kapcsolódó szellemi tulajdonjogok
A pályázó tanúsítja, hogy a beküldött munkákat ő maga hozta létre, és ezek nem tartalmazzák, vagy sértik harmadik fél szellemi tulajdonjogait.
A pályázó hozzájárul ahhoz, hogy alkotásairól, művészi tevékenységéről a Henkel sajtóanyagaiban, honlapjain tetszőleges terjedelemben, képekkel, portréfotóval beszámoljon.

A pályázó adatainak felhasználása
A Henkel minden, a versennyel kapcsolatban beküldött adatot felhasznál a pályázattal kapcsolatos ügyintézéséhez és az értékeléséhez. Amennyiben bármilyen kérdése van az adatai felhasználásával kapcsolatban, vagy a megadott adatok pontosítását kéri, lépjen kapcsolatba a szervezőkkel az artaward@morpho.hu email címen.

Kommunikációs célú felhasználás

A döntőbe jutott pályázó a versenyben való részvételével felhatalmazza a Henkelt, hogy vezetéknevét, keresztnevét, amennyiben még hallgatói jogviszonyban van, felsőoktatási intézményének nevét, fényképét és ötletét felhasználhassa kommunikációs célokra.

A Henkel CEE magyar leányvállalata, a Henkel Magyarország Kft. megbízta a Morpho Communications ügynökséget a pályázat magyar fordulójának lebonyolításával.

Letölthető dokumentumok:

Kapcsolattartás
Morpho Communications
Matoricz Jelica
Tel: 488-0255
Fax: 488-0254
E-mail: artaward@morpho.hu
www.morpho.hu

Forrás: http://www.henkel.hu/