palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Ifjúsági vezetőképzés az Egyesült Államokban

Ez a program az Amerikai Egyesült Államok által finanszírozott program, mely szerb, szlovák, szlovén, amerikai és magyar fiatalokat (16-18 évesek) és felnőtt vezetőket (25-40 évesek) hoz össze egy egyhónapos vezetői képzésre az Egyesült Államokban, ahol közösen tanulnak a különböző vezetéselméletekről, civil szervezetekről, közösségi életről, idegen kultúrákról és egymás megértéséről, megismeréséről. A program 8 magyar diák és egy felnőtt kísérő számára nyújt lehetőséget, mely nemcsak az egy hónapos kint tartózkodást de még egy 4 napos szerbiai szemináriumot is tartalmaz a program után.

Már több mint fél évszázada az Egyesült Államok polgárai számos nemzetközi oktatás, kulturális csereprogram áll rendelkezésükre, hogy a későbbiekben hasznosítsák a globális megértés és a béke jegyében. Ezek a csereprogramok nagy múltra tekintenek vissza a jövő vezetőinek a világ minden tájáról való kiválasztásában. A csereprogramok alatt megismerik az amerikai oktatási rendszert, gyarapítsák a tudásukat a fő tanulmányi területeken, és felfedezik az amerikai kultúrát és értékeit. Ezek a programok felbecsülhetetlen tapasztalatot és betekintést nyújtanak a külföldi országokba az amerikaiak számára.

Az Ifjúsági Vezetői Program Közép Európával elkötelezett arra, hogy megadja a lehetőséget tehetséges fiatal vezetők számára, Szerbiából, Szlovéniából, Szlovákiából és Magyarországról, hogy ellátogassanak az Amerikai Egyesült Államokba. A négy hetes vezetői program alatt tréningeken és gyakorlatban sajátítják el a vezetői készségek és projekt menedzsment alapjait, tapasztalják meg a kulturális különbségeket, ismerik meg Amerikai kultúrát, történelmet és társadalmat.

A Washingtonban található Meridian International Center elnevezésű civil szervezet, valósította meg a Youth Leadership With Central Europe (YLPCE) programot, együttműködve az Ifjúsági Kezdeményezés az Emberi Jogokért Szerbiai egyesülettel, az EKVILIB Egyesülettel Szlovéniából, a Partnerek a Demokratikus Változásokért elnevezésű egyesülettel Szlovákiából és a Compass Egyesülettel Magyarországról. A projekt célja, hogy elősegítse a kölcsönös megértést és tiszteletet a szerb, szlovén, szlovák, magyar és amerikai középiskolás diákok és felnőtt vezetők között, felvértezve őket olyan készségekkel, hogy sikeres felelős civil vezetők legyenek a jövőben. Nyolc fiatal résztvevő (16-18 év közötti) és egy felnőtt kísérő fogja képviselni a programban részt vevő országokat (Szerbia, Szlovénia,  Szlovákia és Szerbia) és további négy amerikai fiatal fogja képviselni az amerikai  közösségeket Raleigh-ból és KansasCity-ből. A projekt legfontosabb elme az, hogy a fiatal vezetők új módszereket, lehetőségeket ismernek meg, melyekkel a program alatt dolgozni fognak, majd egy általuk kidolgozott cselekvési tervet, programot bemutatnak és hazatérésük után a saját helyi közösségükben megvalósítsák azt. Hosszú távú célja pedig, hogy a jövőben egy nyitottabb szemléletű, dinamikusabb kulcsfigurái legyenek az itthoni közösségeknek.

A program biztosítja az oda- és visszautazást Magyarország és az Egyesült Államok között. Az utazás az Egyesült Államokba 2013 júliusában várható, a csereprogram második program eleme az értékelő szemináriumon való részvétel, mely Szerbiában, Belgrádban kerül megrendezésre 2013 augusztusában az összes résztvevő fiatallal.

Ki pályázhat?

Felnőtt résztvevő számára:

·    25 és 40 év közötti;
·    Jelenleg is közösségi vezetőként, egyesületi, civil szervezeti dolgozóként vagy tanárként dolgozik;
·    Bizonyított érdeklődés a fiatalok segítésében, hogy dolgos és felelős tagjai legyenek a társadalomnak;
·    Bizonyított képességek, hogy képes együtt dolgozni más kultúrájú és hátterű emberekkel;
·    Kifejezett érdeke, hogy a saját közösségében a projektet népszerűsítse és kiterjessze;
·    Hosszú távú elképzelése, hogy megtartsa jelenlegi tanári vagy más civil vezetői pozícióját, annak érdekében, hogy a fiatalokkal való közösségi munka továbbra is folytatódjon;
·    Kísérői (felügyelői) tapasztalata van a 16-18 éves fiatalok között;
·    Magyar állampolgár és bejelentett lakcíme van.
·    Legyen jártas az angol nyelv használatában
·    Küldje el a teljes jelentkezési lapot, fényképpel és ajánló levéllel mellékelve a megadott határidőn belül!

A diákok jelentkezési feltételei:

·    Legalább 16 éves, de nem több mint 18 év, a csere ideje alatt maximum 18. életévét tölti. (születési időpont: 1995. július 1-1997. július 1. között)
·    2014-ben  vagy később érettségizik
·    A szülők vagy törvényes gyám írásos beleegyezésével hozzájárul, hogy részt vehet a 2013 júliusában kezdődő négy hetes csereprogramon az USA-ban és a négynapos szemináriumon Belgrádban, Szerbiában.
·    Magyar állampolgársággal és bejelentett lakcímmel rendelkezik.
·    Legyen jártas az angol nyelv használatában
·    Érdekeljék a közösségi ügyek, legyen aktív, kezdeményező
·    Küldje el a teljes jelentkezési lapot, fényképpel és ajánló levéllel mellékelve a megadott határidőn belül !

Melyek a kiválasztás feltételei?

A felnőtt kísérőt és a fiatal résztvevőket a következő jellemzők alapján fogják értékelni:
·    Korábbi közösségi tevékenységekben való részvétel;
·    Bizonyított vezetői képességek és érdeklődés a nemzetközi ügyek és közösségi szolgáltatások iránt;
·    Bizonyított képesség a más kultúrájú és hátterű emberekkel való foglalkozásban;
·    Elkötelezettség és érdeklődés kifejezése a saját közösségi projektek fenntartása és fejlesztése érdekében;
·    Bizonyított vezetői képességek;
·    Jó szociális és kommunikációs készség;
·    Kiemelkedő tudományos és/vagy tanulmányi teljesítményt;
·    Regionális és etnikai sokszínűség, amely követelményként megfelel a fejlődő közösség alapú kezdeményezéseknek;
·    Energikus és pozitív hozzáállás.
·    Angol nyelvtudás;

A jelentkezési lapot kérem, küldje el a Meridian magyarországi partnerszervezetéhez, a Compass Egyesülethez, Kovács Dórának címezve. Az alábbi email címre: ylpce.hungary@gmail.com

Ha nem áll rendelkezésére scanner vagy nem tudja elektronikusan elküldeni a jelentkezéshez szükséges dokumentumokat, akkor megküldheti postán a következő címre:
Compass Egyesület
Kovács Dóra
Kaposvár, Pf. 59.
7406

A jelentkezés menete:

Mit kell elküldeni a jelentkezés teljesítéséhez?
–    a kitöltött jelentkezési lapot (student participant application vagy adult participant application)
–    2 db különböző személytől írt referencia levelet a megadott formanyomtatvány alapján (adult reference form/ student reference form)
–    szkennelt másolatát az útlevélnek (2013. márciusig pótolható)
–    egy fénykép a jelentkezőről

Hogyan kell kitölteni a jelentkezési lapot?
–    A jelentkezési lapokat minden esetben géppel kell kitölteni. Kézírással kitöltött dokumentumot nem áll módunkban elfogadni.
–    A jelentkezési lapot angolul kell kitölteni
–    A jelentekezési lapot a következő módon kell kitölteni: a meglévő word dokumentumban kitölteni a kitöltendő részeket. Az esszé kérdéseknél természetesen, ha szükséges, a megadott helyet lehet bővíteni. Azokat az oldalakat, ahol aláírással kell ellátni, azt az adott oldalt ki kell nyomtatni, aláírni KÉK TINTÁJÚ tollal, beszkennelni, majd vissza beilleszteni  folytatólagosan a word a dokumentumba, majd pedig az egészet PDF dokumentumba elmenteni.
–    A jelentkezési űrlapot a következő névvel kell elmenteni: KERESZTNÉV/VEZETÉKNÉV/STUDENT v. ADULT APPLICATION FORM
–    Az útlevél beszkennelt másolatát PDF formátumba menteni, a következő névvel: KERESZTNÉV/VEZETÉKNÉV/PASSPORT
–    Az ajánlóleveleket ugyanúgy a kinyomtatást, aláírást, beszkennelést követően PDF dokumentumba kell menteni, a következő névvel: KERESZTNÉV/VEZETÉKNÉV/STUDENT v. ADULT REC.L. 1/2/ A REFERÁLÓ NEVE (pl. Dóra Kovács student Rec. L. 2. /Gipsz Jakab
–    A jelentkezési lap valamint a referencia levelek sem érvényesek aláírások nélkül
–    A jelentkezést ajánlott mindkét módon (papíron, postai úton valamint elektronikus módon) is elküldeni.
–    A jelentkezés megírásakor vegye figyelembe, hogy ahhoz különböző eszközökre van szüksége, pl. nyomtató, szkenner, így semmiképpen se halogassa az utolsó napokra, hiszen azok esetleges meghibásodása esetén a pályázat utólagos beadását nem fogadhatjuk el.
–    Az esszék hosszúságáról: ahol maximum karakter van megadva ott törekedni kell a maximum karakter kihasználására.

A referencia-levélről:

–    Sokan nem veszik elég komolyan a referencia levelek fontosságát. Ezek ugyanolyan fontos részét képezik a pályázatnak, mint az esszékérdések. Egy rossz/hiányos referencia sokat ronthat a pályázaton. Mindenképpen fordítsanak rá figyelmet, hogy olyan embert kérjenek meg a referencia megírására, aki komolyan veszi a feladatot, és aki valóban tud véleményt alkotni a pályázóról. Szintén fontos, hogy a referencia leveleknek nem a pályázótól, a pályázati anyaggal egyben kell, hogy megérkezzen, hanem teljesen függetlenül, attól a személytől, aki referál a pályázóról. A határidő rájuk is vonatkozik, így minden pályázónak magának kell meggyőződnie arról, hogy a referencia levelet írók megírták és el is küldték a megadott email címre vagy postai címre még a határidő lejárta előtt. A referencia levelet a pályázó nem is láthatja, csupán csak akkor, amikor azt még üresen, aláírva odaadja a referencia levelet írónak kitöltésre.

Bármilyen kérdés felmerülése esetén keresse a magyarországi partnerirodát az alábbi elérhetőségeken:
Kovács Dóra
Tel: 0036 20 477 9058
Email: ylpce.hungary@gmail.com

Jelentkezési határidő: 2013. január 28. 24.00 !!!

Figyelem! Abban az esetben, ha valaki csak postai úton juttatja el a jelentkezését, ott a postai bélyegző dátuma az irányadó. Tehát, ha a jelentkezés postán csak február 1-jén érkezik be, de a bélyegzőn január 28-a áll, a pályázat érvényes. Azonban, ha 29-e, akkor nem áll módunkban elfogadni.