palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

III. Dél-Balatoni Kortárs Alkotóműhely pályázat

Pályázat a 2020-as szóládi festőművész alkotótelepen való részvétel elnyerésére. Művészeti Mentor: Kondor Attila festőművész


KORONAVÍRUS ÁLLÁSFOGLALÁS:

Az Alkotóműhely szervezését a 2020. május 4-én életbe lépett új szabályok figyelembevételével – melyek alapján vidéken fokozatosan megkezdik az élet normális kerékvágásba történő visszaállítását – fokozott elővigyázatosság mellett, de folytatjuk. A művészek biztonságát több célzott intézkedéssel biztosítjuk, melyek részletes bemutatását a Pályázati Felhívás tartalmazza.

A Dél-Balatoni Kortárs Alkotóműhely idén már harmadik alkalommal kerül megrendezésre azzal a céllal, hogy támogassa az önálló művészeti tevékenységet folytató fiatal festőművészek szakmai fejlődését, hazai, valamint nemzetközi karrierjének az előmozdítását.
Az idei évben első alkalommal a művészek munkáját egy már elismert hazai kortárs művész – szakmai mentor is segíti. Kondor Attila 1974-ben született Budapesten. Diplomáját a Magyar Képzőművészeti Egyetem Képgrafika tanszékén szerezte, ahol Baranyay András volt a mestere. Több mint 20 egyéni kiállítása közül, a legutóbbi a Műcsarnokban volt. Munkáját számos rangos szakmai díjjal (MMA-MMKI Művészeti Ösztöndíj, Tornyai-Plakett, Endre Béla-díj, Újbuda Mecénás ösztöndíj) tüntették ki.

AZ ALKOTÓMŰHELY:

Az alkotóműhely helyszíne Szólád, a somogyi dombság, a dél-balatoni borvidék, valamint Somogy megye legmagasabb pontját is magában rejtő különleges adottságú hely. A közel ötszáz lakosú település öt kilométerre fekszik a Balaton parttól, idilli környezetet teremtve a szabad alkotáshoz és a nagyobb lélegzetvételű művészeti tervek megvalósításához.
Az alkotóműhely nyolc napig tart, aminek a végén az elkészült alkotásokat nagy látogatottságú kiállításon mutatjuk be. A tavalyi alkotóműhelyről készült összefoglaló és fotók betekintést nyújtanak az alkotóműhely hangulatába:

https://del-balaton-kortars-alkotomuhely.blogspot.com/p/bemutatkozas.html

AZ ALKOTÓMŰHELY IDEJE: 2020. augusztus 2-9. (8 nap)

A PÁLYÁZAT RÉSZTVEVŐI: A pályázatra jelentkezhetnek Magyarországon élő, olyan művészek, akik már önálló művészeti tevékenységgel rendelkeznek és a 18. életévet betöltötték.

A PÁLYÁZAT TÉMÁJA: „Conditio sine qua non” – Az „Elengedhetetlen feltétel”

Az idei évtől kezdődően minden évben az alkotóműhely tematikáját az adott év Művészeti Mentorával közösen alakítjuk ki. Az idei év tematikáját Kondor Attila munkássága és szellemisége vezeti.
Mik azok a dolgok, túl a fizikai szükségleteinken, amelyek az élet, az emberi lét mindenképpen szükséges feltételei?
Azt szeretnénk, ha a művésztelepre jelentkező alkotókkal közösen elgondolkodhatnánk azon, hogy melyek azok a „tényezők”, amelyek túl a fizikai szükségleteinken, amelyek az élet, az emberi lét mindenképpen szükséges feltételei?
Mennyire kifejezhetőek életünknek ezek a legbelső alapjai?
Példaként fel lehet hozni Mahatma Gandhit aki az ‘ahimsza’ vagyis a nem-ártás elvét tette meg élete alapelvének, vagy Assisi Szent Ferencet, aki pedig a szegénységet. Felvetésünkkel azt szeretnénk elérni, hogy a táborba jelentkezők elgondolkodjanak azon, hogy életüket milyen alapgondolatok, elvek szerint élik? Mit jelent a hitelesség? És hogy miként befolyásolja mindez a művészi, alkotói utat?
Hogyan lehet ezeket a képzőművészet eszközeivel megragadni?

A KIVÁLASZTOTT ALKOTÓK SZÁMÁRA A MŰVÉSZTELEP BIZTOSÍTJA:
Szakmai mentori támogatás és konzultáció (nem kötelező): kötetlen párbeszéd, véleménycsere, szakmai kérdések – irányok átbeszélése a készülő alkotások, alkotói életút-tervezés kapcsán Kondor Attilával
Szállást az alkotóműhely teljes idejére
Az alkotóműhely ideje alatt napi kétszeri étkezést (ebéd, vacsora)
Teljes körű anyagköltséget (vászon, keret, festék) a pályázó által benyújtott és elfogadott pályázati terv alapján. A nyertes pályázókkal külön egyeztetve pontosan felmérjük egyéni anyagigényüket.
Szórakoztató és szakmai programokon való részvételt (borkóstolás, szakmai programok, Balaton látogatás)

A RÉSZTVEVŐKTŐL A KÖVETKEZŐT VÁRJUK:

 • Felkészültség és elhivatottság a művész részéről, aki kellő tapasztalattal rendelkezik előre átgondolt terveiket megvalósításához a művésztelep ideje alatt.
 • Alkotónként egy – vagy kettő (mérettől és az elkészült művek darab számától függően) a művésztelep során készült, a szervezők által választott munkát fel kell ajánlani a szervezőknek. A kiválasztott alkotások a 2018-ban megalakult, Szóládi Művészeti Park és Kortárs Gyűjtemény részét alkotják.

PÁLYÁZAT FELTÉTELE:

 • Alkotó rövid önéletrajza, elérhetőségekkel és a korábbi kiállításaik listájával
 • Digitális portfólió, amely legalább 5-15 jó minőségű fotókból álló munkát tartalmaz
 • A megadott témához, kapcsolódó látványterv, munka vázlat, rajz, tervezett alkotások száma és mérete
 • Az alkotóműhelyen elkészítendő alkotások terveihez néhány mondatos rövid leírás (nem várunk végleges tervet, inkább inspirációt kutatási irányt
 • Jelentkezési feltételek elfogadása
 • Tavaly és tavaly előtt összesen több mint 60 művész jelentkezett az alkotóműhelyre. 2018-ban összesen hét, 2019-ben pedig 10 művészt választott ki a független szakmai zsűri.
 • Tervezett maximális létszám 2020-ban: 10 fő

A pályázók közül a nyerteseket egy független, művészekből és művészettörténészekből álló szakmai zsűri választja ki.

AZ ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK:  A pályázó által benyújtott művek, és tervek minősége, a pályázó szakmai előélete.

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ ÉS FONTOS DÁTUMOK:

 • Jelentkezési határidő: 2020. május 31.
 • Visszajelzés a pályázat sikerességéről: 2020. június 14.

ELÉRHETŐSÉGEINK:
A pályázati jelentkezést, vagy az alkotóműhellyel kapcsolatos kérdéseket az alábbi email címre várjuk: kortarsalkotomuhely@gmail.com de örömmel válaszolunk telefonon is, Lengl Orsolya 06-20-394-7177-es telefonszámon.

KORONAVÍRUS MEGELŐZŐ INTÉZKEDÉSEK:

 • Az Alkotóműhelyre kizárólag olyan művészek jelentkezhetnek, akik korábban nem álltak hivatalos hatósági karantén alatt, és akiknek nem volt pozitív koronavírus tesztje. A jelentkező művészeknek erről nyilatkozatot kell aláírniuk.
 • Az Alkotóműhelyre nem jöhetnek olyan művészek, akik a megérkezés pillanatában magas hőemelkedéssel vagy lázzal, illetve egyéb a koronavírusra utaló tünetekkel rendelkezek. A jelentkezettek vállalják, hogy megérkezéskor a test hőmérsékletüket ellenőrizhetik a Szervezők.
 • Az Alkotóműhelyre érkező művészek számára ingyenesen biztosítunk arcmaszkot, és kézfertőtlenítő gélt.
 • Minden művészt egyágyas, vagy tágas kétágyas szobákban igyekszünk elhelyezni
 • Fokozottan figyelünk a kiemelten magas higiéniás körülmények biztosítására.