palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

In the Field kultúrális ösztöndíj pályázat

In the field

A Wiener Festwochen 15 művészeti ösztöndíjast vár Ausztriából, Horvátországból, Csehországból, Szlovéniából, Szlovákiából és Magyarországról. Az ösztöndíj témacíme: Terepen.

Az In the Field egy tíznapos nemzetközi színházi fesztivál keretében a transzregionális kapcsolatépítést és a tudásátadást segÍti elő.

Az ösztöndíj pályájuk elején álló művészeket és kulturális dolgozókat szólítja meg, akik a művészet és az aktivizmus metszéspontján helyezkednek el. A Wiener Festwochen az utópia terének tekinti magát, ahol a megszokott attitűdöket és a berögzült normákat megkérdőjelezik és felrúgják a színpadon és azon kívül is.

A művészet és a társadalom összefüggéseivel kapcsolatos kritikai kérdések a jelenlegit követő ösztöndíjprogram kiadásában is felmerülnek:

Kinek adnak teret és színpadot? Ki milyen elvek és értékek szerint léphet fel? Hogyan működik egy sokszínű, változatos, mindenki számára hozzáférhető fesztivál, és milyen egyensúlyt igényel kísérlet és hagyomány, diskurzus és szórakoztatás, esztétika és politika között? Milyen gazdasági keretek között mozgunk, honnan jön a pénz, és hogyan függetlenítjük magunkat.

Az ösztöndíj időpontja: 2024. május 17-26.
Munkanyelv angol
Mentor Gin Müller (rendező, színházi ösztöndíjas, aktivista)

Pályázók köre

A program a pályájuk elején álló művészeknek és kulturális dolgozóknak, valamint a különböző szakterületek haladó hallgatóinak (a tanulmányaik befejezéséhez közel álló alapszakos hallgatóknak, valamint a mester- és PhD-hallgatóknak) szól, és különösen azoknak, akiknek a gyakorlata a művészet és az aktivizmus metszéspontjában helyezkedik el.

A csoport öt bécsi ösztöndíjasból és tíz olyan, a szövetségi tartományokból és a szomszédos országokból származó ösztöndíjasból áll, akiknek lakóhelye vagy munkahelyi központja Bécs 300 km-es körzetében található.

Az In the Field programban való részvétel az ösztöndíjasok számára ingyenes, és magában foglalja a kiválasztott előadásokra szóló jegyeket, valamint – a Bécs területén kívülről érkező ösztöndíjasok számára – az egyágyas szobákban való szállást (reggelivel együtt) kilenc éjszakára, valamint a legfeljebb 200 eurós utazási költséget, amely a Bécsbe és Bécsből való vonat- vagy autóbuszos utazást fedezi.

A pályázatok benyújtásának határideje 2024. február 17.
Kérjük, hogy pályázatát és dokumentumainak feltöltését az online űrlapon keresztül nyújtsa be.
Az értesítéseket 2024. március közepétől küldjük ki.

Pályázati dokumentumok Önéletrajz és motivációs levél (max. 2500 karakter, német vagy angol nyelven): Milyen szempontból lenne releváns vagy gazdagító az Ön számára az In the Field programban való részvétel az Ön kutatása, oktatása vagy gyakorlata szempontjából? Milyen perspektívával, tapasztalattal és szakértelemmel tudna hozzájárulni a csoporthoz? Az Ön által tervezett műhelymunkára vonatkozó kezdeti ötleteket is csatolhatja.

Kapcsolatfelvétel:
Eva Wolfesberger
inthefield@fes
In the Field 2024