palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Katolikus Iskolák Országos Diákfilmszemléje

kpszti pályázatA Budapesti Piarista Gimnázium és a Katolikus Videobarátok Egyesülete (VITEO) a katolikus iskolák diákjai számára országos diákfilmszemlét hirdet. A szemle célja az, hogy a katolikus iskolák impulzust kapjanak a kreatív videós műhelymunkához.

Résztvevők:

 • I. általános iskolás korúak (legfeljebb 14 évesek),
 • II. középiskolás korúak (legfeljebb 19 évesek).

Egy alkotó vagy alkotócsoport legfeljebb három filmmel pályázhat, egy iskolából több csoport is indulhat.

A filmek témája:

 • I. “Kiemelt téma” kategória: a Püspöki Kar által meghirdetett Család-évhez kapcsolódóan “Család diákszemmel”: a családi élet értékei, örömteli pillanatai vagy nehézségei, problémái a benne élő gyermekek és fiatalok szemszögéből,
 • II. “Szabadon választott” kategória: bármilyen témában ábrázolhatják az alkotók azt, ami a világból őket megragadta, foglalkoztatja, amit filmre valónak ítélnek.

A filmek műfaja tetszőleges lehet: dokumentum, kisjátékfilm, etűd, animáció, burleszk, klip, reklám, … stb. Az alkotók tetszőleges technikával dolgozhatnak, de igényes, színvonalas módon bánjanak a lehetőségekkel.

A filmek szellemisége: a beküldött műveknek az általános emberi értékeken túl a keresztény értékeket is tiszteletben kell tartaniuk. Lehetnek humorosak, probléma-felvetők, ironikus hangvételűek, akár finoman provokatívak is, de fontos, hogy a világ, az élet és a család evangéliumi szemléletével összhangban álljanak.

A filmek időtartama nem haladhatja meg a 10 percet.

A beküldendő filmek formátuma: Video-DVD, vagyis asztali lejátszóval kompatibilis DVD-film.

Beküldési határidő (a DVD-k postára adásának határideje) : 2011. május 9. hétfő

Beküldési cím: Budapesti Piarista Gimnázium, 1444 Budapest, 8. Pf. 266., vagy személyesen is beadható a Piarista Gimnázium portájára. Mindkét esetben a borítékra jól láthatóan kérjük ráírni: DIÁKFILMSZEMLE.

Letölthető dokumentumok

Felhívás

Nevezési lap

A nevezési lap a KPSZTI (www.kpszti.hu) vagy a Piarista Gimnázium honlapjáról (www.gimn.piar.hu) tölthető le. A nevezés részletes tudnivalói a nevezési lap elején olvashatóak. Nevezési díj nincs.

Az előzsűri szakmai és tartalmi szempontok figyelembe vételével választja ki a döntőbe kerülő, a szemlén vetítendő alkotásokat. A beküldött filmek alkotóit május 20-ig emailben értesítjük az előzsűri döntéséről.

A szemle ünnepélyes, nyilvános bemutatója 2011. május 28-án szombaton délelőtt 10 órakor lesz a Sapientia Főiskola Auditorium Maximum termében (Budapest, V. Piarista köz 1.). A vetítést követően a zsűri kiválasztja a legjobb alkotásokat, értékelés keretében kihirdeti a kategóriák győzteseit, és átadja a díjakat.

A szemle díjai: A család témával foglalkozó filmeket kiemelten, korcsoportokra bontva értékeljük, a szabadon választott témájú filmeket egy kategóriában. A díjak az iskolai filmkészítő műhelymunkát segítő videofelszerelésekből és professzionális videoszerkesztő szoftverekből állnak a következő értékben:

 • általános iskolás korúak “Család diákszemmel” téma:
  1. hely 80.000 Ft,
  2. hely 50.000 Ft,
  3.hely 30.000 Ft;
 • középiskolás korúak, “Család diákszemmel” téma:
  1. hely 100.000 Ft,
  2. hely 60.000 Ft,
  3. hely 30.000 Ft;
 • mindkét korcsoport, szabadon választott téma:
  1. hely 80.000 Ft,
  2. hely 50.000 Ft,
  3. hely: 30.000 Ft.

További információk: A filmszemlével kapcsolatos technikai vagy bármilyen más jellegű kérdéssel a szemle szervezőjéhez, Wettstein József piarista tanárhoz lehet fordulni a wettstein@piar.hu címe

Forrás: www.kpszti.hu