palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Katona József Színház ifjúsági programja

Középiskolás osztályok, csoportok jelentkezését várjuk a háromlépcsős programunkra! A Katona József Színház a 2012/2013. évadban is folytatja ifjúsági programját! Oktatási csomagot nyújtunk fővárosi iskolák számára, melynek célja az iskolai tanrendhez igazítható, tanrendi órákba beszámító foglalkozások, előadások megszervezése és levezetése. Szorosabb kapcsolat kialakítására törekszünk fővárosi középiskolákkal, velük közösen szeretnénk a fiatalokból színházértő, színházszerető fiatal felnőtteket nevelni.


Az oktatócsomag tartalma: 8 foglalkozás az oktatási intézményekben és a színházban, 4 előadás a Katonában és a Kamrában, a foglalkozásokból készített dokumentáció feltöltése/frissítése az Ifjúsági Blogon (http://katonablog.hu/).

Az oktatócsomagban feldolgozásra kerülő előadások, darabok:

1. Csomag: elsősorban az új iskolák, csoportok számára
Molière: A mizantróp
Shaw: A hős és a csokoládékatona
Tersánszky-Grecsó: Cigányok
Egy szabadon választott előadás a Katona, Kamra repertoárjából.

2. Csomag: azoknak az osztályoknak, akik az előző évadban részt vettek a rövid programunkban.
Büchner-Waits: Woyzeck
Gorkij: Kispolgárok
Bodó, Róbert: Anamnesis
Egy szabadon választott előadás a Katona, Kamra repertoárjából.

A háromlépcsős program: Mindegyik előadást egy 90-45 perces foglalkozás előz meg, amit Végh Ildikó (színházpedagógus, dramaturg) tart vagy az iskolákban, vagy közvetlenül előadás előtt a Sufniban. A foglalkozások célja, hogy az írásos formában is a diákok rendelkezésére bocsájtott háttéranyagokkal segítse a diákok színháztörténeti, drámatörténeti ismereteinek bővítését és mélyítését, tárgyalja a színház funkcióját, a diákokat a drámapedagógia módszereivel, kreatív feladatokkal készítse fel az előadásokra. Beszélgetni fogunk a színház jelenkori szerepéről és feladatáról, lehetőségeiről. A produkció utáni beszélgetés pedig már konkrétan a látott előadás feldolgozásából, elemzéséből áll.

A produkciók kiválasztásánál maximálisan figyelembe vesszük az iskola igényeit, szempontjait, az iskolai csoportok összetételét, színházba járási szokásait. Az oktatási csomagtól azt várjuk, hogy a 4 előadás és a 8 foglalkozás után a diákok képesek legyenek önállóan is feldolgozni egy-egy előadást, tudjanak a középiskolai tanulmányaik során előkerülő drámai szövegeket olvasni és elemezni, valamint sikeresen fel tudjanak készülni a magyar érettségi tételeire, és a dráma érettségi drámatörténet, színháztörténet tételeire, és megismerjék a Katona József Színház repertoárját, a színház művészeti koncepcióját. A fiatalok megtapasztalhatják, átélhetik a színház közösségi erejét, a közös gondolkodás és alkotás élményét. Ez kellő motivációt jelenthet, hogy a jövőben a diákokból rendszeresen színházba járó fiatal felnőttek váljanak!

Egy 90-45 perces foglalkozáson a csoportok létszáma 12-35 fő.

A programban résztvevő iskolák diákjai számára kedvezményes jegyeket biztosítunk a kiemelt produkciókra. Pedagógusoknak a kísérőjegy 100 forint.

Az előadásokhoz kapcsolódó foglalkozások ingyenesek!

A rövidprogramra2012. szeptember 30-ig lehet jelentkezni!

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, vagy szeretne feliratkozni a hírlevelünkre, írjon nekünk az edu@katonaszinhaz.hu e-mail címre.

Forrás: http://katonablog.hu