palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Kirakatban Budapest – kreatív pályázat

Pályázat kreatív pályázatok kirakatok létrehozására. Szeretnéd, hogy naponta emberek ezrei láthassák az alkotásodat és része legyen az egyik legforgalmasabb belvárosi utca látképének? Hogy ne csak a családtagjaid, barátaid és kollégáid csodálják, hanem ismeretlen emberek sokasága bámulja áhítattal a munkádat?

Szeretnéd, hogy naponta emberek ezrei láthassák az alkotásodat és része legyen az egyik legforgalmasabb belvárosi utca látképének? Hogy ne csak a családtagjaid, barátaid és kollégáid csodálják, hanem ismeretlen emberek sokasága bámulja áhítattal a munkádat?
Netán a főváros fanatikusa vagy, esetleg büszke a kerületi sportcsapatra? Míg mások balatoni gyerekek, te a Duna partján borozol valamelyik híd lábánál? Van véleményed a globális felmelegedésről és nem félsz kimondani? Ha bármely kérdésre igennel válaszoltál és felcsillant a szemed, akkor Neked szól a pályázatunk.

A pályázat célja egy-egy olyan kreatív kirakat létrehozása Budapest szívében a Budapest Projekt Galéria kirakatában, amelyek megadott témák köré épülve –  A Duna mint Budapest folyója, Te mit szeretsz Budapestben?, Budapest Sportfőváros 2019, Újrahasznosítás/környezetvédelem  – látványosan mutatják be, hogy egy kis térnek is lehet sok mondanivalója. A projektet a világban számos helyen (New York-tól Londonon át egészen Sydney-ig) látható, külön műalkotásnak számító kirakatok ihlették. Ezek a kirakatok már önmagukban is remekművek: figyelem felhívóak, oda vonzzák az embereket, szórakoztatnak, valamint kulturális értékeket képviselnek.

A nyertes pályázóknak a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. által üzemeltetett Budapest Projekt Galéria (1053 Budapest, Kossuth Lajos u. 14-16.) kirakatát kell megtöltenie olyan színes, kreatív tartalmakkal, amely az adott témát körüljárva megragadja a járókelők és az autóban ülők figyelmét, megállásra készteti az embereket egy átlagos munkába vagy hazafelé tartó úton.

A pályázat kiírója és lebonyolítója az Együtt a Művészetért Egyesület, kezdeményezője és költségviselője a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft..

A pályázók köre:
A Megbízók design, építész vagy művészeti szakon tanuló, vagy ezeken végzett kreatív szakemberek részvételét várják, korhatár nélkül:

 • akik a jelen kiírásban meghirdetett feladat (kivitelezés, műszaki megvalósítás) elkészítésére vállalkoznak,
 • akik a pályázat benyújtásával a pályázati kiírás feltételeit magukra nézve kötelezőnek fogadják el.

A pályázó a pályázat határidőre történő benyújtásával vállalja/ tudomásul veszi:

 • hogy a beküldött pályázatok megvalósítási tervét a Megbízók vagy az általuk kijelölt szervezet nyilvánosságra hozhatja,
 • nyertes pályázó esetén a műalkotás határidőre történő átadását,
 • nyertes pályázó esetén a pályamű kivitelezését illetve elbontását (beleértve az oda- és visszaszállítást) – az installáláshoz segítséget biztosítunk,
 • nyertes pályázó esetén a pályázat időtartama alatt esetleg szükséges karbantartás elvégzését.

A pályázáshoz benyújtandó dokumentumok:

 • kitöltött adatlap (letölthető innen)
 • műszaki dokumentáció és látványterv
 • műleírás (megpályázott kategóriánként max. 3 ezer karakter)
 • részletes költségelőirányzat

Mindezeket PDF vagy Word dokumentum formájában kérjük feltölteni az online felületre. A feltöltött fájlok mérete összesen maximum 10 MB lehet, a fájlokat kérjük a következő módon elnevezni:
MűvészNeve_benyújtott_dokumentum (pl.: NagyAniko_muszaki_dokumentacio)

A pályaművek díjazása
A teljes megvalósításra – beleértve a tervezést, kivitelezést, bontást, esetleges karbantartást, anyagköltséget, oda- és visszaszállítást és a honoráriumot – témánként bruttó 400.000 Ft áll rendelkezésre, amely a megvalósítást követő 8 napon belül kerül kifizetésre. Utólagós elszámolás benyújtására nincs szükség.

A négy megpályázható témakör:

 • A Duna, mint Budapest folyója: A Duna kulturális, funkcionális és közösségi szerepének középpontba állításával kulturális és urbanisztikai fesztivál valósul meg immár harmadik éve szeptember elején Fővárosunkban. A Dunapest fesztivál célja a Dunára és a városlakók folyóval való kapcsolatára irányítani a figyelmet. Csendesen, nyugalmat árasztva szeli ketté Budapestet ez a sokat látott, “zavaros, bölcs és nagy” víz. József Attilának a felszínen úszó dinnyehéj indította be róla a fantáziáját… És neked mi jut eszedbe fenséges folyónkról? A kirakat 2018. október 30. és november 24. között lesz látható.  (installálásra fenntartott napok: október 28-29., bontás november 25. 12 óráig).
 • Te mit szeretsz Budapestben? (Ünnepi hangulat): Aranyfényben úszik az Andrássy út, mézeskalács illatú melegséggel nyüzsög a Bazilika előtti tér, az emberek csomagokat lóbálva futkosnak a városban. Kíváncsiak vagyunk, te vajon a zsibongó vagy a meghitt Budapestet szereted jobban az adventi időszakban? A kirakat 2018. november 27. és  2019. január 5. között lesz látható. (installálásra fenntartott napok: november 25-26., bontás január 6. 12 óráig)
 • Budapest Sportfőváros 2019: A 2019. évi Európa Sportfővárosa címet Budapest nyerte el, hiszen bebizonyította a város a sport támogatása iránti elkötelezettségét. Ebben a városban körülvesz minket a sport. Reggel biciklivel száguldunk végig csoportosan a Duna partján, hogy aztán a nap végeztével a konditerem felé vegyük az irányt. Szájtátva izgulunk a toronyugrás versenyzőiért a Batthyány téren, a vízilabdásaink újabb sikereiért a Margitszigeten, meccsnézés közben a sörünket szorongatva a Szabadság tér óriás kivetítője előtt és büszkén mosolygunk, mikor a külföldiek Puskást emlegetik. Te mire mozdítod a tagjaidat Budapesten? A kirakat 2019. január 8. és február 2. között lesz látható.  (installálásra fenntartott napok: január 6-7., bontás február 3. 12 óráig).
 • Újrahasznosítás/környezetvédelem: Visszautasítod a felesleges nejlonzacskókat a boltban? Nem iszod műanyag szívószállal a nyári hűsítőd? A gardróbodban csak a kellő mennyiségű ruhadarabokat tárolod? Minden kivágott fa helyett ültetsz egy csemetét? Addig firkálod tele a papírt, amíg egy talpalatnyi fehér hely sem marad rajta? Te mivel segíted egy élhetőbb Budapest jövőjét?   A kirakat 2019. február 5. és március 2. között lesz látható.  (installálásra fenntartott napok: február 3-4., bontás március 3. 12 óráig).

A pályázat lebonyolítása
A megvalósításra kerülő nyertes pályázat pályázója ingyenes felhasználási jogot enged a pályázat kiírója és megbízója részére. A nyertes pályázó a szerzői jogi jogszabályokban biztosított jogokon (pl. tervező nevének feltüntetése) kívül további szerzői jogi igény érvényesítésére a pályázat kiírójának és megbízójának irányában nem jogosult.

A kirakat alaprajza, metszete és látványterve a letölthető dokumentumokban megtekinthető. A pályázónak törekednie kell arra, hogy a terület egészét alapterületében (5,5 négyzetméter) és magasságában mind a két szintet kihasználja a paramétereknek megfelelően, figyelembe véve a helyi adottságokat (pl. gipszkartonfal terhelhetősége).

Helyszín bejárása, konzultáció (érdeklődés esetén)
Lehetőség van a helyszín megtekintésére 2018. szeptember 6. (csütörtök) 12 órakor. Találkozás a Budapest Projekt Galéria bejáratánál (1053 Budapest, Kossuth Lajos u. 14-16.) A szemlén a Pályázat képviselője tájékoztatást ad a pályázattal és a helyszínnel kapcsolatban egyaránt.

A pályázat benyújtásának módja, határideje
Az elkészített pályázat dokumentumait a megadott formátumban kell feltölteni az erre a célra kialakított online felületre.

Beadási határidő az 1. tematika esetében: 2018. szeptember 16. (vasárnap éjfél).
Ezen pályázat eredményhirdetésére 2018. október 3-án (szerda) kerül sor.
Beadási határidő a 2-3-4. tematika esetében: 2018. szeptember 30. (vasárnap éjfél).
A pályázat eredményhirdetésére 2018. október 31-én (szerda) kerül sor.

Az alábbi linkekre kattintva lehet feltölteni a pályázatokat az online felületre:

Letölthető dokumentumok

A pályázat elbírálása:
A nyertes pályázat egy öt fős zsűri által kerül kiválasztásra.

A zsűri tagjai:

Bérczi Linda a Budapest Art Week igazgatója
dr. Berényi Luca a Budapest Főváros Önkormányzat tanácsadója, kulturális szakreferens
Peleskey Ákos a MONO Galéria tulajdonosa
Szabó Anima a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. projektvezetője
Szalontai Ábel a MOME Média Intézetének igazgatója, egyetemi docens

További információkért keresse kollégánkat az alábbi elérhetőségeken:
Bárdics Adél
+3630 422 3446
info@egyuttamuveszetert.hu

Az Együtt a Művészetért Egyesület elérhetőségei:
Honlap: www.egyuttamuveszetert.hu
Facebook: www.facebook.com/egyuttamuveszetert