palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Komáromy Gábor ösztöndíj 2015.

MCC pályázatA Cook Communications és a Mathias Corvinus Collegium (MCC) a 2015/2016-os tanévre is ösztöndíjat hirdet Komáromy Gábor emlékére.

A Cook Communications teljes körű kommunikációs szolgáltatást nyújtó PR-ügynökség, amely irodáival Budapesten, Prágában, Szófiában, Bukarestben és Varsóban van jelen. A Komáromy Gábor-ösztöndíjat 2010-ben alapította a Cook Communications és az MCC, ezzel ösztönözve a média kritikus megközelítését, és segítve a gyakorlatorientált újságíróképzést.

A pályázat nyitott minden nappali tagozatos egyetemi vagy főiskolai hallgató számára, képzési területtől függetlenül. Az ösztöndíj keretében felajánlott pénzügyi támogatás összesen 1200 euró, amelyből a nyertes pályázó 900 euró ösztöndíjban részesül, munkájához mentori segítséget kap egy tapasztalt, nemzetközi közegben jártas újságírótól, valamint felvételt nyer az MCC média/kommunikáció szakirányára. Az MCC Komáromy Gábor Média Könyvtár 300 euróhoz jut könyvek és folyóiratok beszerzése céljából.

A 2015-ös Komáromy Gábor-ösztöndíjat annak a pályázónak ítéli oda a bizottság, aki véleményük szerint a legvonzóbb projekttervet nyújtja be. A témakörtől függetlenül (legyen az politika, üzlet, sport, gazdaság, kultúra, tudomány, stb.) a pályázatnak választ kell adnia arra, hogy miért éppen az adott témát szeretné feldolgozni a pályázó, miért tartja azt fontosnak és aktuálisnak, és miért fogja a történet az olvasókat is érdekelni.

A sikeres pályázónak egy minimum háromrészes cikksorozatot kell elkészítenie megadott határidőre, magyar és angol nyelven, amely a magyar és nemzetközi médiában publikálható.

A jelentkezésről

Az ösztöndíjra olyan pályázók jelentkezését várjuk, akik valamely felsőoktatási intézmény nappali tagozatos alap- vagy mesterképzésen tanuló hallgatói, illetve kiváló angoltudással rendelkeznek és elkötelezettek az újságírás iránt. A pályázathoz angol és magyar nyelven kell benyújtani a pályázó motivációs levelét, önéletrajzát és a tervezett projekt rövid szinopszisát, melynek az alábbiakat kell tartalmaznia:

  • projekt ismertetését, a történet és a hírérték szempontjából;
  • a pályázó által tárgyalandó legfontosabb kérdéseket;
  • a három cikk elkészítésének tervezett ütemezését;
  • a főbb forrásokat, melyekre a pályázó támaszkodni kíván a munkája során.

A pályázatokat a joe.cook@cook-comm.com és a GK2015@mcc.hu email címre kérjük elküldeni.

A pályázatok benyújtásának határideje: 2015. október 9.

A beérkezett pályamunkák alapján kiválasztott pályázók októberben szóbeli interjún vesznek részt, amelyen a bírálóbizottság előtt részletesen kell bemutatniuk a projekttervüket.

További információk a jelentkezésről az ösztöndíj honlapján találhatók: komaromy.mcc.hu.

A Komáromy Gábor-ösztöndíj bírálóbizottsága

  • Révész Ágota: kutató, az MCC volt tanára
  • Joe Cook: a Cook Communications alapítója
  • Adam LeBor: író, újságíró (www.adamlebor.com)
  • Lambert Gábor: a Figyelő főszerkesztője, az MCC tanáraPethő András: újságíró, a Direkt36 alapítója, szerkesztője
  • Szalai Zoltán: az MCC ügyvezető igazgatója
  • Molnár Bálint: az MCC Média/Kommunikáció szakirány vezetője

Az ösztöndíj névadója Komáromy Gábor, a Cook Communications magyarországi alapító partnere és az MCC média/kommunikáció szakirányának egykori szakirányvezetője, aki 45 évesen hunyt el 2010-ben. Gábor a sajtószabadság és az objektív, független újságírás rendíthetetlen híveként korán felismerte az internet világában rejlő lehetőségeket, az online média egyik korai élharcosa volt. Riporteri és hírszerkesztői hátterének segítségével ismertette meg diákjait az angol nyelvű újságírás gyakorlatával, és bátorította őket, hogy kritikusan közelítsenek a média, a vállalati kommunikáció, a reklám és a gazdaság kérdéseihez. Gábor Kaliforniában riporteri díjat nyert, majd felelős szerkesztője lett Magyarország első online újságjának, a magazix.hu-nak. Tanulmányait Magyarországon, Líbiában és az Egyesült Államokban végezte. Los Angelesben, a University of Southern California-n szerzett MA-fokozatot nyomtatott sajtó szakirányon. 1997-ben hazatért, majd angol nyelvű újságírást tanított az Eötvös Loránd Tudományegyetem kommunikáció szakán, és multimédia labort hozott létre az egyetemen. Gábor az elsők között írt magyarul az internet világáról és működéséről; ebben a témában íródott első könyvének a címe Légy boldog az interneten, amely 1995-ben jelent meg. Ezt további hat mű követte a világháló és a számítástechnika világáról. Fordítóként is dolgozott, hét kötetet ültetett át magyarról angolra és viszont. Ezek közül az utolsó a Bársony–Daróczi szerzőpáros által szerkesztett, az IDEAnál kiadott Pharrajimos: Romák sorsa a Holokauszt idején volt. Gábort felesége, Ágota és fia, Julian gyászolja.

További információért, kérjük, jelentkezzen az alábbi elérhetőségeken:

Cook Communications
Joe Cook
Tel.: + 420. 602 683230
Email: j.cook@cook-comm.com

Mathias Corvinus Collegium
Zöldi Blanka
Tel.: +36 70 419 61 82
Email: zoldi.blanka@gmail.com