palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Kortárs jelenségek mozgóképes dokumentálása 2009–A Néprajzi Múzeum felhívása

néprajzi múzeum logóAz OKM Közgyűjteményi Főosztálya idén második évben biztosít lehetőséget a Néprajzi Múzeum által életre hívott MaDok-programban résztvevő intézmények és kutatók számára kortárs jelenségek mozgóképes dokumentálására, vizuális feldolgozására – a munkák alapköltségeinek biztosításával – az alábbi témakörökben:

  • Kortárs öltözködés – divat és fogyasztói kultúra
  • Utazás és mobilitás, szabadidő és élménykultúra
  • Városi hétköznapi élet – lakótelepek és lakóparkok
  • Nyilvános közösségi terek vizuális kultúrája
  • Nagyvárosi interkulturalitás – migráció, kulturális konfliktus
  • Gyermek és ifjúsági kultúra

Mi az, amit szeretnénk?

Olyan rövid, 20-25 perces mozgóképes munkákat, melyek a minket közvetlenül körülvevő világ egy-egy jelenségét teszik vizsgálat és bemutatás tárgyává, beszélgetések, helyszíni felvételek, stb. értelmező elrendezésével, vizuális megragadásával. A munka során különösen számítunk olyan fiatal alkotók jelentkezésére, akik nyitottak saját jelenük társadalmi és kulturális változásaira, és ennek értelmező megörökítésében fantáziát és lehetőséget látnak, és az alkotások elkészítéséhez rendelkeznek a minimális technikai apparátussal (akár háttérintézményeik jóvoltából).

A támogatás teljes összege 1.500.000 Ft, amiből 3-4 alkotás támogatására van lehetőség. Az igények benyújtásánál ezeket a nagyságrendeket kérjük figyelembe venni. Az összeg a munkához szükséges nyersanyag, az esetleges bérleti díjak, utazások és speciális technikai munkák finanszírozását teszi lehetővé.

Kik pályázhatnak?

A mozgóképes dokumentálási igényeket olyan intézmények nyújthatnak be, amelyek már csatlakoztak a MaDok-hálózathoz, vagy azt az igények beadási határidejéig megteszik (a programról és a csatlakozás körülményeiről információ a www.neprajz.hu oldal MaDok menüpontjában található; az Együttműködési nyilatkozat pedig itt található: http://www.neprajz.hu/madok/madok_egyuttmukodesi_nyilatkozat.rtf).

A benyújtáshoz szükséges dokumentumok:
– Igénybejelentő adatlap (file-ban letölthető),
– a feldolgozott téma tartalmi összefoglalója (max.: 10.000 n),
– részletes költségterv.

Az elbírálás során előnyt élveznek azok a tervezetek, amelyek minél részletesebben kifejtik a tervezett alkotás megvalósításának körülményeit:
– a helyszínek felsorolásával, esetleges képes dokumentációjával,
– a felvett anyagok típusának felsorolásával (beszélgetés, helyekről készített képek, stb.),
– vázlatos forgatókönyv tervezettel,
– előforgatott anyagok bemutatásával (DVD melléklet).

A dokumentumokat 3 példányban a MaDok-hálózat címére postán kell beküldeni (MaDokközpont, Néprajzi Múzeum, Budapest, Kossuth Lajos tér 12. 1055). A beadással kapcsolatos további információ: a frazon@neprajz.hu e-mail címen, és a (36) 1 473- 2415 telefonszámon.

Az igények postára adási határideje: 2009. május 29.

A beérkezett igényekről az OKM Közgyűjteményi Főosztály munkatársaiból, valamint független kutatókból álló szakmai zsűri dönt a benyújtási határidőt követő 15 napon belül. A nyertes pályázókkal a Néprajzi Múzeum köt szerződést.
A 2008-ban és 2009-ben elkészült alkotásokból a MaDok-program 2010-ben egy DVD megjelentetését tervezi.

Pénzügyi elszámolás és az alkotás leadási határideje: 2009. november 31.