palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Közlekedj okosabban, élj egészségesebben! rajz és fotópályázat

khem-palyazatRAJZ- ÉS FOTÓPÁLYÁZAT ÓVODÁS GYERMEKEK, ÁLTALÁNOS ÉS KÖZÉPISKOLÁS TANULÓK VALAMINT CSALÁDOK SZÁMÁRA: KÖZLEKEDJ OKOSABBAN, ÉLJ EGÉSZSÉGESEBBEN! A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, az Egészségügyi Minisztérium valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium meghirdeti immár hagyományos rajz-, és fotópályázatát a 2010. szeptember 16-22. között megrendezendő Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap alkalmából.


A pályázat ez évi mottója:
„Közlekedj okosabban, élj egészségesebben!”

A pályázaton ehhez a mottóhoz kapcsolódó rajzokkal és fotókkal lehet részt venni.

Pályázati kategóriák:

1. Rajzpályázat:

  • óvodás egyéni és csoportos kategória
  • kisiskolás egyéni és csoportos kategória (1-4. osztály)
  • felső tagozatos egyéni és csoportos kategória (5-8. osztály)

2. Fotópályázat:

  • felső tagozatos egyéni kategória (5-8. osztály)
  • középiskolás egyéni kategória (9-12. osztály)

3. Családi kategória:
Szabadon választott technikával készített alkotás, amelynek elkészítésében az összes benevezett családtag részt vett. [pl. 1 perces kisfilm, fotósorozat, makett vagy montázs/kollázs (max 50×50 cm), prózai mű, stb.] A családi kategória nagymértékben épít a család alkotóerejére, ezért igen kevés megkötést tartalmaz. A pályázat lényege, hogy a család, miután elbeszélgetett a pályázati kiírásról, a megbeszélés nyomán közös munkával, együttműködve alkot. A beküldött anyag melléklete a mű címe, a készítő családtagok neve, életkora és családban betöltött helye.

A pályaművek témái:
Kérjük, hogy az alkotások az Európai Mobilitási Hét idei mottójával, a ‘Közlekedj okosabban, élj egészségesebben!’ jelmondattal kapcsolatos üzenteket jelenítsenek meg.

A motorizált járművek, különösen a személygépkocsik favorizált városi használata komoly egészségügyi kockázatokat rejthet. Ilyenek például a közlekedési balesetek miatti személyi sérülések; a szennyezett levegő által kiváltott légzőszervi betegségek; a közlekedési zsúfoltság által okozott stressz, az alvászavarokhoz, zaklatottsághoz vezető zajszennyezés továbbá a mozgás-szegény életmód miatti túlsúly vagy az egyre szélesebb kört érintő szív- és érrendszeri problémák.

Azok a gyerekek, akiket szüleik nap, mint nap autóval visznek, nem szereznek elég tapasztalatot a városi gyalogos és tömegközlekedésben. Az Európai Mobilitási Hét rendezvénye kapcsán ezért szeretnénk minél több gyermeket és felnőttet arra ösztönözni, hogy közlekedjen „okosabban” gyalog, biciklin vagy tömegközlekedéssel. A szülőket pedig arra buzdítjuk, hogy mindennapi „autós fuvarozás” helyett, ismertessék meg gyermekeikkel a tömegközlekedési lehetőségeket, mutassák meg nekik, hogyan kell helyesen gyalogosan vagy kerékpárral közlekedni, segítve ezzel a fiatalok önálló utazási készségeinek fejlődését.

Az autóval szemben az egészségesebb, és kevésbé ártalmas közlekedési módok választása hozzásegít egészségünk megőrzéséhez, javíthatjuk környezetünk állapotát, és hozzájárulhatunk természeti értékeink védelméhez.

A pályaművek elkészítése:

A rajzpályázatra A/3 vagy A/4 méretű, fekvő vagy álló rajzlapokon megvalósított művek nevezhetők. Az elkészítés technikája szabadon választott (pl.: vízfesték, tempera, olajfesték, filctoll, tollrajz, zsírkréta, pasztell, montázs, batikolás, kollázs, vegyes technika stb.). A rajzpályázatra egy alkotó kizárólag egyetlen alkotással pályázhat. A beküldött anyagot nem szükséges képkerettel ellátni.

A fotópályázatra
maximum 3 alkotással vagy maximum 5 darabból álló sorozat fotóval lehet pályázni. A pályaműveket papír alapon vagy digitális változatban CD vagy DVD lemezre másolva .jpg formátumban, legalább 1800×1200 pixel felbontásban, legalább 2 Mb-os és legfeljebb 8 Mb-os file méretben kérjük beküldeni. A papír alapú anyagot minimum 13×18 cm-es méretben kell elkészíteni. Fekete-fehér és színes papírképek egyaránt beküldhetők. Digitális fotók és nyomatok egyaránt szerepelhetnek a pályaművek között. A papír alapú fotókat semmilyen hordozó anyagra nem szükséges felragasztani.

Pályaműként csak olyan alkotás küldhető be, amely más pályázaton még nem vett részt. Kérjük, hogy a rajzok és fényképek hátulján jól olvashatóan tüntessék fel az alkotás címét, a pályázó egyén vagy csoport nevét, pontos postai címét, telefonszámát (illetve a szülő, gondviselő, vagy felkészítő pedagógus telefonszámát). Kérjük, írják rá a pályázó(k) pontos születési adatait (év, hónap, nap), az iskola/óvoda nevét és címét, az évfolyamot/osztályt is feltüntetve, valamint a felkészítő pedagógus nevét, e-mail címét.

A nyerteseket telefonon és e-mailben értesítjük.

Pályázat benyújtása:

A pályázati anyagokat az alábbi címre kérjük postázni:

Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium
„Európai Mobilitási Hét” rajz- és fotópályázat
1440 Budapest, Pf. 1.

A pályázatok postára adási határideje: 2010. július 15., éjfél.
A határidő lejárta után elküldött pályázatokat a zsűri nem veszi figyelembe.

Az alkotásokat korosztályonként egyéni és csoportos, valamint családi kategóriában értékeljük és jutalmazzuk. A legsikeresebb művek alkotóit kerékpárral jutalmazzuk. A fődíjakon túl, a Bíráló Bizottság döntése alapján különdíjak (rollerek, könyvvásárlási utalványok) is gazdára találnak. A Bíráló Bizottság fenntartja magának a jogot, hogy a pályaművek értékelésekor egyes korosztályokat és kategóriákat összevonhat, illetve más díjazási módokat állapíthat meg.

A legjobb alkotásokból a pályázat kiírói kiállítást rendeznek. A pályázat postázásával a pályázó törvényes képviselője hozzájárul ahhoz, hogy a pályamű a kiállításon, illetve a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium non-profit kiadványában megjelenjen az alkotó nevének és életkorának feltüntetésével.

A díjátadó ünnepségre az Európai Mobilitási Hét ideje alatt (2010. szeptember 16-22.) kerül sor. A rendezvény pontos időpontjáról és helyszínéről a díjazott alkotókat, illetve oktatási intézményüket tájékoztatjuk. Az ünnepségre vidékről meghívott gyerekek és egy felnőtt kísérőjük útiköltségét (vonat- illetve autóbuszjegyét) a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium számla ellenében megtéríti.

A beérkezett alkotásokat nem küldjük vissza. A pályaművek 2010. október 30-ig átvehetők a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumban (Budapest V. kerület, Akadémia u. 3.)

További információk:
A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium részletes felvilágosítást nyújt a 06-1-795-6799-es telefonszámon vagy az imre.meszaros@khem.gov.hu e-mail címen. WeB: http://www.khem.gov.hu/

Forrás: KHEM