palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Közös hazában kvízjáték-sorozat

OIK pályázatMagyarország fennállása során mindig is különböző nemzetiségek otthona volt. A 2001. évi népszámlálási adatok szerint közel 450 ezer magyar állampolgárságú honfitársunk saját nyelve, kultúrája, hagyományai alapján önálló közösséget (nemzeti vagy etnikai kisebbséget) is alkot.

Közös hazában élünk, fontos, hogy megismerjük kisebbségeink hagyományait, kulturális, nyelvi sokszínűségét. Ezért az Országos Idegennyelvű Könyvtár és Zeneműtár – ahol Magyarországon egyedülálló nemzetiségi gyűjtemény található – hathetes kvízjáték sorozatot indít a magyarországi nemzetiségekről. A játékra várunk mindenkit, aki érdeklődik a nemzetiségek sokszínű kultúrája iránt, különös tekintettel:

 • az általános és középiskolák tanulóit
 • a nemzetiségekhez tartozókat
 • a nemzetiségi szervezeteket, intézményeket

2010. szeptember 27. és november 7. között a játékra regisztrálók (személyenként kell regisztrálni, tehát egyéni regisztráció van) hétről-hétre újabb kérdőívet találnak a honlapon. A kvíz-kérdésekre sikeresen válaszolók hetente egyéni ajándékokat kaphatnak (ld. az ajándékok ismertetése).

Minél több ember (pl. osztály esetében tanuló, civil szervezet esetében tag vagy pártfogó, település esetében lakos) vesz részt egy-egy közösségből a játékban, annál nagyobb az esély, hogy a közösség megnyerje a főnyereményt (ld. az ajándékok ismertetése).

Sőt, ha a játékosok mellett felsorakozik az egész közösség (tanárok, szülők, testvérek, barátok, egy-egy kisebb-nagyobb közösség vagy akár egy egész falu, város lakossága), még nagyobb az esély a főnyereményre!

Játék leírás – lépésről lépésre
Kedves idősebb és fiatalabb barátaink! A játékos kedv mindenkit megfiatalít! Ezen kívül a játék tematikája miatt is úgy érezzük, hogy mindenki, aki csatlakozik jó barátunk. Tehát – előre is elnézést kérve azoktól, akiket ez zavar – a játék leírásban és a játékhoz kapcsolódó kommunikációban is tegeződni fogunk, azért is, hogy várhatóan nagyszámú iskolás játékosunkat bátorítsuk ezzel.

Regisztráció
A játékban való részvételhez regisztráció szükséges. Az itt megadott személyes adatokat bizalmasan kezeljük, kizárólag a játékkal kapcsolatban használjuk fel. A játék állása menüben minden versenyző az általa választott felhasználónévvel jelenik meg, a személyes adatok semmilyen módon nem kerülnek közzétételre.

A regisztráció lépései:

 • Lépj be a www.oik.hu oldalra
 • Válaszd ki a „Közös hazában játék” linket
 • Így máris a játék oldalán vagy
 • Kattints rá a regisztráció gombra
 • Add meg a szükséges adatokat
 • Kattints ismét a regisztráció gombra
 • Ha mindent jól töltöttél ki, megjelenik a „sikeres regisztráció” üzenet és máris kezdhetsz játszani.

Figyelj a következőkre:

 • Valós adatokat adj meg, hogy később elérhessünk (pl. értesíthessünk nyereményedről)
 • Feltétlenül add meg közösségedet (pl. iskoládat vagy a civil szervezet nevét) és ezen belül csoportodat (pl. osztályodat vagy egy civil szervezeten belüli csoportot, kört) a regisztrációkor, mert csak így vehetsz részt a játékban a fődíjért! – FIGYELEM: Azok a civil szervezetek, amelyek együtt (egy csoportban) szeretnének játszani, a csoportnál is a szervezet nevét adják meg!
 • Jól jegyezd meg felhasználói azonosítódat, mert egyéni eredményeidet csak így követheted!
 • Jól jegyezd meg e-mail címedet, amivel regisztráltál és a jelszót, mert csak ezekkel léphetsz be hétről-hétre a további kérdőívekhez.

…és az „ősök”, a tesó meg a „Bélabá” nem játszhat?

Szeptember 27. és november 7. között csak közösség (pl. iskola) és csoport (pl. osztály) megjelölésével érvényes a regisztráció. De ez nem azt jelenti, hogy bárki kimarad a játékból. Minden olyan versenyzőt, aki regisztrációkor megjelöl közösséget (pl. iskolát vagy civil szervezetet) és csoportot (pl. osztályt vagy kört bármilyen fantázianévvel), örömmel látunk a játékban, sőt szerzett pontszámai hozzáadódnak a megjelölt csoport összesített pontszámához. Egy-egy szülő, tanár, barát, testvér, könyvtáros, szomszéd, polgármester, postás, civil aktivista és bárki más sokat segíthet abban, hogy a csoport végül elnyerhesse a főnyereményt.

A játék
A játék hat hétig tart (szeptember 27. – november 7.). Hat hét = hat kérdéssor, mindegyik kérdéssorban 10-10 kérdéssel. Minden héten hétfőn reggel helyezzük el az újabb kérdőíveket a honlapon, ahova a regisztrált felhasználók e-mail címük és jelszavuk megadásával léphetnek be (a játék linkre kattintva megjelenik az oldal, itt keresd a Belépés gombot!).

Feladat:

 • Nézd meg alaposan a kérdést.
 • Minden kérdésnél megtalálod, hogy a www.oik.hu oldal melyik menüpontjában, vagy milyen más honlapon találod a megoldáshoz a segítséget.
 • Ha már biztos vagy minden válaszban, jelöld meg a megfelelő választ (vigyázz – ha megjelölted a választ, akkor már nem módosíthatod! Ha elrontottál valamit, beküldés nélkül újra kell kezdeni a munkát) – Javasoljuk, hogy olvasd el a kérdéseket, nyomozz, böngéssz, és csak azután láss neki a kitöltésnek.
 • Ha elkészültél, kattints a „beküldésre”.
 • Rögtön visszajelez a rendszer, hogy hány helyes választ adtál és megjelöli a kérdőíven a helyes és rossz válaszokat, hogy tudd, hol hibáztál.
 • Egy-egy helyes válaszért egy-egy pontot kapsz, ami hozzáadódik egyéni pontszámaidhoz és a csoport összesített pontszámához is.

Figyelem! Egy kérdőívet egy egyéni felhasználó csak egyszer küldhet be!
Figyelem! Minden héten csak az aktuális feladatsor tölthető ki, az első és további játékhét lezárulásával nincs lehetőség a korábbi kérdéssorok megoldására.

A „Közös hazában” játékhoz kapcsolódó anyagokat az OIK honlapon belül elsősorban az on-line szolgáltatások/webopac/nemzetiségi adatbázis elérésen kell keresni. Más kérdések sikeres megoldásához egy-egy alkalommal lehet, hogy el kell látogatni más honlapokra is. Mindig adunk útmutatást, hol kaphatsz információt a válaszhoz.

Egyéni eredmények – egyéni nyeremények
A játékban résztvevők a „Játék állása” gombra kattintva ellenőrizhetik összesített egyéni pontszámaikat. Ezek összegéből születik meg a csoport összesített pontszáma, ezt azonban csak a játék lezárásával hozzuk nyilvánosságra, hogy ne keserítsük el azokat, akik esetleg csak később csatlakoznak a játékhoz (hiszen ők is nyerhetnek, ha sokan regisztrálnak és sok helyes választ adnak).

Az adott héten egyéni nyereményt az az első két újonnan regisztráló játékos kap, aki az adott heti kérdőívre legalább öt helyes választ ad.

Egyéni nyeremény: Hetente 2 db, nagy teljesítményű (4 GB) pendrive.

Figyelem: a nyertesekkel nyereményük kiküldésével kapcsolatban felvesszük a kapcsolatot. A nyereményt az egyeztetett címre postázzuk az ország bármely pontján. A nyereményt át kell venni. A kiskorú (18. életévét be nem töltött) játékosok nyereményét a szülőjüknek/gondviselőjüknek adjuk át. Az egyeztetés során az átvevő szülő/gondviselő adatait is meg kell adni.

Egyéni nyereményt bármely regisztrált játékos kaphat, tehát a csoport játékát támogató regisztrált szülők, barátok, pedagógusok, civil pártolók is.

Csoport eredmények – főnyeremény
A főnyereményt az a csoport nyeri, amelynek 2010. november 8. reggel 8 órai állás szerint a legmagasabb az összesített pontszáma.

A főnyereményről – az elsőként regisztráló „csoporttag” elérhetőségein – értesítjük a csoportot 2010. november 19-ig, s egyúttal az összesített eredményt közzétesszük a honlapon. Ezt követően a nyeremény átadásával kapcsolatos teendőket a csoport kijelölt vezetőjével (pl. osztály esetében osztályfőnök) egyeztetjük.

A főnyeremény a nyelvtanulást vagy a kisebbségi hagyományőrzést, oktatást segítő nagy értékű (nettó 100 ezer forint) csomag.

További kérdések megválaszolása és esetleges felvilágosítás a szervezők (Országos Idegennyelvű Könyvtár és Zeneműtár) nevében:
Alice Marketing Manufaktúra
Tel: 225-1210
e-mail: alice@alicemarketing.hu

Forrás: www.oik.hu